Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε τόσο το Κίνημα Αλλαγής όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, για τα άρθρα 57,53,55,56  (συλλογικές συμβάσεις και διαιτησία). Στην σχετική ψηφοφορία όρθιοι ηγέρθησαν οι βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΜεΡΑ25, με τον προεδρεύοντα της Βουλής, Χαράλαμπο Αθανασίου να διαπιστώνει ότι δεν συγκεντρώνεται η απαραίτητη πλειοψηφία ώστε τα άρθρα να κριθούν από την Ολομέλεια αντισυνταγματικά.

Πρώτος τον λόγο έλαβε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος. «Επισημαίνω όμως αυτό που λέει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, στην τελευταία παράγραφο έκθεσης. Εφιστά την προσοχή ότι είναι ρευστό το πότε θα καταφύγει κανείς μονομερώς στη διαιτησία, πότε έχει επέλθει το οριστικό τέλος μιας συμφωνία. Αυτό είναι αόριστο κι αφήνει παράθυρα», τόνισε χαρακτηριστικά, με την Ε. Αχτσιόγλου να προσθέτει ότι είναι κατάφωρα αντισυνταγματική η ρύθμιση που περιορίζει δραστικά τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία καθώς επίσης ότι αντιβαίνει απόφαση του ΣτΕ.

«Η ρύθμιση προσβάλλει τον πυρήνα του δικαιώματος μονομερούς προσφυγή στη διαιτησία. Είναι κόντρα στην απόφαση ΣτΕ.  Για ποιο κράτος δικαίου και διάκριση εξουσιών μιλάμε; Είναι κατάφωρα αντισυνταγματική διάταξη. Επιμένουμε σε αυτή γιατί υπερθεματίζει και το ΣτΕ και οπωσδήποτε πρέπει να αποσυρθεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, εκ μέρους της ΝΔ, ο Ιωάννης Μπούγας υπογράμμισε ότι άρθρο 57 όχι μόνο δεν αντιβαίνει στο πνεύμα απόφασης ΣτΕ αλλά το ενσωματώνει πλήρως. «Δεν υφίσταται κανένα θέμα συνταγματικότητας. Ζητώ αμφότερες οι προτάσεις να απορριφθούν ως αβάσιμες», προσέθεσε.

Τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος μίλησε για μια «αντιπαράθεση μεταξύ της ιδεοληψίας «νόμος είναι το δίκιο του αφεντικού» και «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». «Εξυπηρέτηση ψηφοθηρική κάνουν και οι μεν και οι δε», συμπλήρωσε και προανήγγειλε ότι η Ελληνική Λύση δεν θα ακολουθήσει αυτή τη λογική.

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «λαθρονομοθέτηση» κάποιων Υπουργών, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον Γιάννη Βρούτση, επειδή εισάγουν διατάξεις αρμοδιότητάς τους σε νομοσχέδια άλλων Υπουργών. «Δεν έπρεπε να λέγεται υπουργός Εργασίας αλλά υπουργός Εργοδοσίας. Κάνει το χατίρι του ΣΕΒ που προσπαθεί  εδώ και χρόνια να καταργήσει το καίριο δικαίωμα εργαζομένων να καταφεύγουν μονομερώς στη διαιτησία όταν δεν μπορεί υπογραφεί ΣΣΕ», υπογράμμισε.

Απαντώντας ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι από το Σύνταγμα προκύπτει ότι ο κοινός νομοθέτης επιτρέπεται να ορίσει τους κανόνες της διαιτησίας. «Η απόφαση του ΣτΕ που επικαλείστε αναφέρεται στην καθ΄ ολοκληρία κατάργηση του ΟΜΜΕΔ. Αυτή είναι αντισυνταγματική. Πράγματι έτσι είναι. Πότε έγινε η πλήρης κατάργησή του; 28 Φεβρουαρίου 2012, πράξη υπουργικού αρ. 6. Κύριοι του ΚΙΝΑΛ δεν ήσασταν υπουργοί της κυβέρνησης; Δηλαδή την υπογράψατε ως συνταγματικά ορθή και τώρα σας ενοχλεί η δική μας διάταξη. Άσκηση παραλογισμού. Δεν μπορείτε να πείτε ότι μπορείτε να νομοθετείται το μείζον ως συνταγματικό και το έλασσον ως αντισυνταγματικό!», υπογράμμισε ως προς την κριτική που του άσκησε ο Ανδρέας Λοβέρδος ενώ στη συνέχεια «κάρφωσε» και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθύμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ανάγει τον ILO σε «περίπου ως τον κάτοχο της παγκόσμιας σοφίας». Και τώρα έρχεται η παρούσα κυβέρνηση και υιοθετεί μια πρόταση του παγκόσμιου οργανισμού Εργασίας «η υποκρισία πρέπει να έχει κάποια όρια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα περί "Υπουργού Εργοδοσίας", όπως χαρακτήρισε ο Δ. Τζανακόπουλος τον Γ. Βρούτση, ανάφερε ότι η κυρία Αχτσιόγλου ως υπουργός θεσμοθέτησε τον ΣΒΕΕ, δηλαδή τον… ΣΕΒ Βορείου Ελλάδας και «έβαλαν περισσότερους βιομηχάνους στη συζήτηση». Κλείνοντας απάντησε και στις κατηγορίες περί λαθρονομοθετούντων λέγοντας με νόημα: «Όχι και λαθρονομοθετούντες κ. Τζανακόπουλε. Δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι μη μας προσβάλλετε…»