Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες Μαρινάκη

Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες Μαρινάκη

Του Γιάννη Σιδέρη

Τα λόγια της αλήθειας είναι απλά (Απλά γαρ εστί της αληθείας έπη), είχε πει ο παππούς Αισχύλος, αλλά στο Μαξίμου δεν κυοφορούνται τέτοιες απλοϊκές απόψεις.

Η απάντησή τους στους ισχυρισμούς του Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν η κατά ΣΥΡΙΖΑ περιγραφή ενός «βιογραφικού» του, χωρίς να απαντήσουν στην καταγγελία του εφοπλιστή, ότι ο Ν. Παππάς το 2016 του είχε ζητήσει να δώσει στον κ. Καλογρίτσα «υπό μορφή δανείου» 20,5 εκατ. ευρώ για να συμμετάσχει ο τελευταίος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, προκειμένου να αποκτήσει κανάλι.

Δεν υιοθετούμε την συγκεκριμένη αποκάλυψη Μαρινάκη. Ως προς αυτό, όσο και για τις υπόλοιπες καταγγελίες του εφοπλιστή, όλοι τελούμε εν αγνοία. Ωστόσο ο επιχειρηματίας κάλεσε τον κ. Παππά να βγει και να τον διαψεύσει. Στην ανακοίνωση του Μαξίμου διαβάσαμε χαρακτηρισμούς για τον Μαρινάκη, αλλά κάθετη διάψευση δεν διαβάσαμε.

Ωστόσο υπάρχει ένας ισχυρισμός του εφοπλιστή, για τον οποίο η κυβέρνηση έχει καταγγελθεί και στο παρελθόν. Υποστήριξε ότι το Μαξίμου του είχε ζητήσει να τοποθετήσει διευθυντές της αρεσκείας του στις εφημερίδες του Ομίλου (ΒΗΜΑ, ΝΕΑ) και τα online Μέσα του.

Ουδείς μπορεί να ξέρει και επί αυτού, εάν έγινε τέτοια πρόταση. Όμως ως προς αυτό η θέση της κυβέρνησης είναι τρωτή λόγω προϊστορίας. Ο κ. Τσίπρας κατηγγέλθη ότι είχε ζητήσει το ίδιο και από τον Στ. Ψυχάρη, σε εκείνη την περίφημη συνάντησή τους, ενώπιον της γάτας των Ιμαλαίων.

Το δημοσίευμα του Βήματος είχε αναφέρει ότι ο τότε επερχόμενος Πρωθυπουργός, είχε ζητήσει να αποπεμφθεί κεντρικός σχολιαστής του MEGA (που ερέθιζε σφόδρα τους Συριζαίους), και να ορισθεί διευθυντής στα Νέα, στέλεχος του Ομίλου που επρόσκειτο ιδεολογικά στο κόμμα.

Και αυτό δεν μπορεί να το υιοθετήσει κάποιος αφ' ης στιγμής δεν ήταν παρών. Η απάντηση όμως του Μαξίμου στις αποκαλύψεις του Βήματος (και με αφορμή αιχμή Ψυχάρη ο οποίος μέσω των εντύπων του Ομίλου έκανε λόγο για «χρυσές εφεδρείες της δημοσιογραφίας»), ήταν εξόχως αμυντική.

Κυβερνητική πηγή είχε αντιδράσει στο ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθεί καταγεγραμμένο υλικό από την συνάντηση (κάτι που δεν είχε υπονοηθεί στο δημοσίευμα του Βήματος). Συγκεκριμένα το Μαξίμου είχε υπενθυμίσει ότι εκ του νόμου, η δημοσιοποίηση μυστικά καταγεγραμμένου υλικού (προφανώς η συνομιλία του Πρωθυπουργού) συνιστά κακούργημα και επιφέρει έννομες συνέπειες!

Απλώς παραθέτουμε τα γεγονότα με την υπόμνηση ότι ιδεολογικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία εμμονή με τον έλεγχο της ενημέρωσης. Άσχετα με το αν ζητήθηκε από τον κ. Μαρινάκη να χρηματοδοτήσει τον κ. Καλογρίτσα για να αποκτήσει κανάλι, γεγονός είναι ότι ο τελευταίος αρχικά βρήκε ευνοϊκό τοπίο με δανεικά βοσκοτόπια.

Γεγονός είναι επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δέσμιος της ιδεολογικής μονομανίας του, που θα μπορούσε να συνοψιστεί στην κάποτε… «τρέντι» φράση του Ουμπέρτο Εκο, που κατέληξε κλισέ: «Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, αφού υπάρχει η τηλεόραση».

Φυσικά είναι μια θέση ξεπερασμένη. Άνθισε σε θεωρητικές συζητήσεις της δεκαετίας του '80. Όμως στην εποχή των social media, των πολλών τηλεοπτικών σταθμών, των διεθνών δορυφορικών, των ακόμη περισσότερο ραδιοφωνικών, και κυρίως των άπειρων ιστοσελίδων, η άποψη ότι η ενημέρωση μπορεί να ελεγχθεί με τον έλεγχο των mainstream media, είναι παρωχημένη. Το έχει αποδείξει άλλωστε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ την εποχή του μνημονίου. Όλα τα Μήντια ήταν υπέρ του «Ναι» και ο λαός ψήφισε το «Όχι» του ΣΥΡΙΖΑ!

Το απέδειξε αλλά δεν διδάχτηκε από το ίδιο το παράδειγμά του! Δεν κατανόησε ότι η ενημέρωση σήμερα δεν ελέγχεται. Το ότι δεν διδάχτηκε φάνηκε και από τον χειρισμό της ΕΡΤ. Με τον καταιγισμό προπαγάνδας αυτοϋπονομεύτηκε άνευ λόγου.

Ο καθοριστικός επηρεασμός του λαού είναι η ίδια η πολιτική κάθε κυβέρνησης. Όταν αυτή υπολείπεται σε αποτελεσματικότητα, ο έλεγχος της ενημέρωσης καθιστά την κυβέρνηση διάτρητη - που θα έλεγε και ο Πρωθυπουργός (και αυτό το απέδειξε η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ. Ηρθε χωρίς δικούς του διευθυντές ΜΜΕ. Δεν κατανοεί κανείς τι τους χρειαζόταν μετέπειτα).

Οπότε δεν έχει και τόση σημασία αν ο Πρωθυπουργός από την Καλαμάτα χθες, απαντώντας εμμέσως στον Μαρινάκη, ρητόρευσε με λυρισμό, και καταφέρθηκε εναντίων όσων νομίζουν «ότι η δύναμη του ψέματος και της προπαγάνδας είναι πιο ισχυρή από τη δύναμη ενός λαού που διψά για ένα καλύτερο μέλλον».

Το καλύτερο μέλλον είναι το ευκταίον, αλλά η αλήθεια και η διαύγεια είναι προαπαιτούμενά του. Καιρός να το κατανοήσει το κυβερνητικό επιτελείο. Να είναι σίγουροι ότι το έχουν κατανοήσει αρκετοί βουλευτές του, οι οποίοι πλέον τελούν εν απορία και αμηχανία, και τις εκφράζουν σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις. Ο καιρός της απόλυτης πίστης τους έχει παρέλθει.