Αλ. Τσίπρας: Το μόνο ζήτημα που αφήσαμε σε εκρεμμότητα ήταν το προσφυγικό

Αλ. Τσίπρας: Το μόνο ζήτημα που αφήσαμε σε εκρεμμότητα ήταν το προσφυγικό

«Το προσφυγικό - μεταναστευτικό ήταν το μόνο ζήτημα που αφήσαμε ανοικτό στην παρούσα κυβέρνηση, και εκεί αποδείχθηκαν ανέτοιμοι και ανίκανοι να το αντιμετωπίσουν...» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξής που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Δέλτα Τηλεόραση, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αλεξανδρούπολη.

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στο προσφυγικό/μεταναστευτικό είπε ότι «όχι μόνο δεν τα κάναμε θάλασσα όπως βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα, αλλά καταφέραμε η Ελλάδα να γίνει σημείο αναφοράς, σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, σημείο αναφοράς σε παγκόσμια κλίμακα. Και να αναδείξουμε και το στοιχείο της ανθρωπιάς και το στοιχείο της φιλοξενίας».

Ακολούθως κατηγόρησε την κυβέρνηση και επιτέθηκε κατά του πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για ασυνέπεια λόγων και έργων. Ρώτησε ρητορικά: «Ποιος ήταν που φώναζε ότι τους μετανάστες και τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο κ. Μητσοτάκης ήταν. Αυτοί δεν έλεγαν ότι δεν είναι λύση η μετεγκατάσταση στην ενδοχώρα, αυτοί δεν έλεγαν ότι θα σφραγίσουν τα σύνορα, ότι θα προχωρήσουν σε αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων; Που είναι όλη αυτή η ειρωνεία που είχαν τότε, που είναι όλη αυτή η προεκλογική ρητορεία;» 

«Μετά τις εκλογές το προσφυγικό-μεταναστευτικό έγινε γεωπολιτικό πρόβλημα, πριν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κ. Τασία που έφερναν τους μετανάστες...Το προσφυγικό - μεταναστευτικό ήταν το μόνο ζήτημα που αφήσαμε ανοικτό στην παρούσα κυβέρνηση, και εκεί αποδείχθηκαν ανέτοιμοι και ανίκανοι να το αντιμετωπίσουν...», ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων.

Έκανε, μάλιστα, λόγο για «αδράνεια» της κυβέρνησης στο πεδίο των εθνικών θεμάτων, σημειώνοντας πως «εδώ και πέντε μήνες δεν έχει επιμείνει στο θέμα της ενεργοποίησης των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, που κέρδισε η προηγούμενη κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και επέκτασής τους για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Εμφανίστηκε όμως κατηγορηματικός ότι δεν θα υπάρξουν διπλές κάλπες: «Μην ονειρεύονται διπλές εκλογές. Η απλή αναλογική ήρθε στη χώρα και θα εφαρμοστεί. Και θα μείνει. Δεν θα αλλάξει. Ακούστε το αυτό που σας λέω», είπε.