Αλ. Τσιπρας: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία αλλά...

Αλ. Τσιπρας: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία αλλά...

Αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την εθνική τραγωδία που έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο 87 ανθρώπων από την πυρκαγιά με καθυστέρηση πέντε ημερών ο Αλέξης Τσίπρας φωτογράφισε ως υπεύθυνη την άναρχη δόμηση, επιβεβαιώνοντας ότι το αφήγημα που άρχισε να στήνεται από την Τρίτη αποτελούσε μέρος ενός συγκεκριμένου σχεδίου.

Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο απέδωσε την ευθύνη για την έναρξη της πυρκαγιάς σε εμπρηστές και το αποτέλεσμα αυτής σε ό,τι αφορά τους θανάτους, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς, στην αυθαίρετη δόμηση και στην αδυναμία κατοίκων και παραθεριστών να φτάσουν έγκαιρα στη θάλασσα.

Ο πρωθυπουργός, όπως άλλωστε και όσοι υπουργοί έχουν κάνει δημόσια εμφάνιση μέχρι στιγμής, δεν έκανε καμία αναφορά σε παραιτήσεις ενώ αντιθέτως είπε πως η κυβέρνηση δεν θα επιχειρήσει να «αποδράσει» από τις ευθύνες της.

«Σας κάλεσα λοιπόν σήμερα πρώτα από όλα γιατί θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας. Και σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς, όσο βαρύ κι αν είναι» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Εμείς δε θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας. Όπως δεν το κάναμε, όταν αναλάβαμε τη χώρα χρεοκοπημένη, και φορτωθήκαμε εθελοντικά τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών. Όπως δεν το κάναμε όταν αντιμετωπίσαμε το φάσμα μιας τεράστιας οικονομικής, εθνικής, και ανθρωπιστικής καταστροφής, για την οποία άλλοι ήταν υπεύθυνοι» σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι πρόκειται για την πιο βαριά στιγμή της κυβερνητικής θητείας.

«Πόνος, συντριβή, για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν απροσδόκητα, και άδικα. Αλλά και αγωνία. Αγωνία αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες. Αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω και μια ψυχή παρά πάνω από όσους έφυγαν άδικα», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, που πρόσθεσε:
 
«Όπως επίσης δε θέλω να κρύψω ότι δεν αποφεύγω και τη σκέψη ή τον φόβο: Μήπως από κάποιο ένστικτο αυτοσυντήρησης, διαπράττουμε κι εμείς το ίδιο λάθος, που τόσες φορές έχουμε δει να διαπράττουν άλλοι. Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες για να μειώσουμε τις ευθύνες».

Ο πρωθυπουργός παράλληλα έκανε λόγο για την άναρχη δόμηση των περιοχών που επλήγησαν: «Σήμερα, λοιπόν, κατανοούμε όλοι με οδυνηρό τρόπο και σε όλο του το βάθος, ότι κυβερνάμε μια χώρα που επί χρόνια κυριάρχησαν οι στρεβλώσεις. Που ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν αυθαίρετα πάνω σε ρέματα και παραλίες.  Που με ευθύνη και του πελατειακού κράτους, δημιουργήθηκαν οικιστικά συμπλέγματα χωρίς καμιά πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων τους» δήλωσε για να καταλήξει όμως στο συμπέρασμα ότι «Αυτό το κράτος, όμως, σήμερα το διοικούμε εμείς».

«Και όσο κι αν είναι σωστό ότι δεν μπορούσαμε σε τρία χρόνια να λύσουμε τεράστια προβλήματα δεκαετιών, πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε ότι πρέπει για να το αλλάξουμε».

 

Πηγή Φωτογραφίας: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti