Ακονίζουν τα μαχαίρια στο ΚΙΝΑΛ

Ακονίζουν τα μαχαίρια στο ΚΙΝΑΛ

Πρόωρα έχει ξεκινήσει η εσωκομματική κούρσα διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ.

Η πανδημία μαίνεται, εξ αιτίας της η οικονομία δυσχεραίνεται, το κυβερνητικό κόμμα χάνει με αξιοσημείωτη ηπιότητα συγκριτικά με την πρωτοφανή κατάσταση την οποία διαχειρίζεται, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσελκύει γιατί σέρνει δύο βαρίδια : Την ατυχή κυβερνητική του θητεία, η εικόνα της οποίας είναι πολύ νωπή στη μνήμη και καθιστά ατελέσφορες τις προσπάθειες να ρετουσαρισθεί, και τη σεχταριστική αντιπολίτευση που ασκεί.

Θα μπορούσε το ΚΙΝΑΛ να είναι η ήρεμη, λελογισμένη δύναμη αυτή την εποχή. Αλλωστε παρά τα μίζερα ποσοστά που συγκεντρώνει ως κόμμα, η Φ. Γεννηματά ως Πρόεδρός του έχει σημαντική καταγραφή στην άποψη των πολιτών ως πρόσωπο του κεντρώου χώρο. Αντί της ηρεμίας όμως νωρίς θα εκδηλωθούν έντονα στο εσωτερικό του αντιμαχόμενες δυνάμεις με αφορμή την εκλογή αρχηγού. Ξεκίνησαν νωρίς γιατί το ξεκίνησε η Φώφη με δήλωσή της τον Σεπτέμβριο.

Σήμερα ο διεκδικητής του ΚΙΝΑΛικού θώκου Αντρέας Λοβέρδος θα προβάλει το πολιτικό του στίγμα και σχέδιό του για το μέλλον του κόμματος, σε διαδικτυακή εκδήλωση που θα οργανώσει η «Δυναμική Κοινωνία» του πρώην βουλευτή Θόδωρου Παπαθεοδώρου. Δεν θα είναι… κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά η δημοσιοποίηση του στόχου για μια μεταρρυθμιστική αντιπολίτευση, που κατ’ αυτόν, εφόσον εκλεγεί, θα διπλασιάσει τα ποσοστά του κόμματος, ώστε αυτό να μη συμπιεσθεί και λεηλατηθεί, από τη ΝΔ κα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε διαφορετική πορεία από τον Α. Λοβέρδο βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά, η οποία εξακολουθεί να προκρίνει την οξεία αντιδεξιά ρητορεία, και η οποία από τις έως τώρα δημοσκοπικές καταγραφές δεν φαίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματική. Πολύ περισσότερο που συχνά δείχνει την εικόνα μιας παρόμοιας οπτικής με τον ΣΥΡΙΖΑ, και δίνει το δικαίωμα να κατηγορείται ως παρακολούθημά του.

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η Κ.Ο. Τελευταία της συνεδρίαση ήταν τον Σεπτέμβριο. Είχε προηγηθεί μία τον Ιούλιο για να απευθύνει προειδοποίηση προς Γιώργο Παπανδρέου και Χάρη Καστανίδη, που διαφοροποιήθηκαν στη κομματική γραμμή σχετικά με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Στην συνεδρίαση της Παρασκευής αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφια, καθώς και ότι θα τηρηθεί το καταστατικό εκλογής αρχηγού μέχρι κεραίας. Αυτό τουλάχιστον λέει το περιβάλλον της.

Το τελευταίο μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά δεν ήταν, καθώς μια δήλωση του γραμματέα της Κ.Ο. Β. Κεγκέρογλου δημιούργησε καχυποψία, σηκώνοντας εσωτερική θύελλα. Είχε αφήσει να φανεί ότι τάσσεται υπέρ του κλειστού μητρώου ψηφοφόρων, παρομοιάζοντας με τις εθνικές εκλογές στις οποίες δεν μπορούν να ψηφίσουν όσοι δεν έχουν εγγραφεί στους καταλόγους. Σημείωσε δε παραστατικά, «δεν θα είναι χύμα, δεν θα μπορεί να έρθει να ψηφίσει ο Αδωνις ή ο Κύρτσος».

Αυτό εξελήφθη ως στόχευση να παραγκωνιστεί το καταστατικό, η ψηφοφορία να γίνει επί των υπαρχόντων μελών, και να αποκλειστούν όσοι προσέλθουν να εγγραφούν ως μέλη ή φίλοι, την ημέρα της ψηφοφορίας.

Περί αυτού δεν υπάρχει αμφιβολία μας τόνισαν κύκλοι της, ωστόσο υπενθύμισαν ότι το 2017 που συνέβη η παρόμοια διαδικασία δεν υπήρχε κόμμα, και συμφώνησαν υπό την επιτροπή Αλιβιζάτου το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, το ΚΙΔΗΣΟ, η ΔΗΜΑΡ, και διάφοροι υποψήφιοι. «Τώρα υπάρχει κόμμα».

Βέβαια αρχής γενομένης από την εποχή Γιώργου, το 2004 και σε όλες τις ενδιάμεσες εσωκομματικές εκλογές, κόμμα υπήρχε, και με την ίδια ανοικτή διαδικασία αναδεικνυόταν ο Πρόεδρος του κόμματος.

Ούτως ή άλλως, και διάθεση υποκειμενικής ερμηνείας του καταστατικού να υπήρχε εκ μέρους της ηγεσίας, θα ήταν αρνητικό γιατί φούντωνε την εσωκομματική σύγκρουση με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον αναμενόμενο τρίτο υποψήφιο Νίκο Ανδρουλάκη, και θα έδινε ισχυρό χτύπημα στην αξιοπιστία του εύθραυστου ΚΙΝΑΛ.