Άκης Σκέρτσος: Ένας τεχνοκράτης στο Μαξίμου

Άκης Σκέρτσος: Ένας τεχνοκράτης στο Μαξίμου

Του Βασίλη Γεώργα

Ο Ακης Σκέρτσος έχει τη φήμη του άριστου τεχνοκράτη με βαθιά γνώση της πολιτικής, οικονομικής και επιχειρηματικής γεωγραφίας του τόπου. Η επιλογή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, δηλαδή για τον άνθρωπο που θα είναι τα μάτια και τα αυτιά του πρωθυπουργού σε ρόλο συντονιστή του τιτάνιου κυβερνητικού έργου, μόνο τυχαία δεν θα μπορούσε να είναι. Είναι στην κυριολεξία ο δικός του άνθρωπος στην κυβέρνηση. Ένας νέος, ταλαντούχος και πολυπράγμων τεχνοκράτης με παραγωγικό παρελθόν, καθώς παρά τα 43 του χρόνια έχει υπηρετήσει σε πολλές θέσεις ευθύνης στον ιδιωτικό τομέα, και με λαμπρό μέλλον.

Η σχέση τους είχε από την αρχή τα δικά της στεγανά. Ο Άκης Σκέρτσος βρισκόταν μεν σε ανοιχτή γραμμή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά η γραμμή αυτή δεν πέρασε ποτέ μέσα από «το κύκλωμα» της Πειραιώς.

Εμφυτα μυστικοπαθείς και οι δύο, χαρακτήρες που ακούν και βλέπουν πολλά, αλλά σπάνια αποκαλύπτουν τις σκέψεις τους, κατάφεραν να σφυρηλατήσουν τη σχέση τους χωρίς να το έχει αντιληφθεί, κυριολεκτικά, κανείς.

Ανθρωποι στους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2016 είχε «δώσει το ελεύθερο» να διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μαζί του (μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει τη φήμη ότι επικοινωνεί με αρκετούς, ελάχιστων τα μηνύματα όμως διαβάζει...) ανακάλυψαν με έκπληξη ότι η εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη άλλαζε επίπεδο όταν ο κ. Σκέρτσος του μίλαγε γι'' αυτούς. «Μου είπε για σένα και ο Ακης Σκέρτσος», είναι η χαρακτηριστική φράση που κάποιοι θα άκουγαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μήνες μετά την επικοινωνία μαζί του, χωρίς εκείνος να κάνει καμία προσπάθεια να κρύψει στη φωνή του τον τόνο της επιδοκιμασίας για το γεγονός.

Μπορεί το βιογραφικό του να το ξέρουν, πλέον, όλοι, τα της σχέσης του με τον Παναγιώτη Πικραμμένο (υπήρξε διευθυντής του γραφείου του ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού) και τον Γιάννη Στουρνάρα (ο οποίος τον εκτιμά απεριόριστα από την περίοδο που ήταν επίσης διευθυντής στο γραφείο του όταν ήταν υπουργός Οικονομικών), αλλά ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά γι'' εκείνον.

Ακόμα κι ότι το όνομα «Ακης» προέρχεται από το Χρήστος-Γιώργος. Οι συνεργάτες του, ακόμα κι αυτοί που ξυπνάνε νωρίς το πρωί, πολύ συχνά βρίσκουν mail του με παρατηρήσεις ή οδηγίες, που τα έχει στείλει από τα άγρια χαράματα. Είναι εργασιομανής, ευγενής και αθλητικός. Συχνά τα πρωινά θα βγει για τρέξιμο, παρέα με τον σκύλο του. Ανακαλύπτουν με έκπληξη όσοι τον γνωρίσουν λίγο καλύτερα πόσο «σκληρό καρύδι» είναι. Ευέλικτος σε θέματα ιδεών και θέσεων, αλλά πραγματικά αμετακίνητος σε θέματα αρχών και ηθικής.

Αυτό που τον ξεχωρίζει επίσης είναι ότι θεωρεί πολύ σημαντική τη συμμετοχή των γυναικών στα πόστα διοίκησης και εξουσίας. Απεχθάνεται όσους «ψωνίζονται» και φέρονται με έπαρση, τους κόλακες, τους οποίους άπαξ και εντοπίσει γύρω του τους κρατάει σε απόσταση. Ενώ ο ίδιος είναι ένας χαμηλών τόνων, χαρούμενος άνθρωπος και με χιούμορ, που δεν ανέχεται τη ρηχότητα και τη σαχλαμάρα.

Μεγάλη του αδυναμία, ο γιος του και η σύζυγός του, Αυγή Ανδοσίδου, μια πολύ δυναμική γυναίκα με χαμηλό προφίλ, το οποίο όμως το επιβάλλει και η δουλειά της, είναι διοικητική δικαστής.

Τις μεγάλες του ικανότητες ο κ. Σκέρτσος τις επέδειξε στο πλευρό ενός ακόμα χαρισματικού αλλά σιωπηλού ισχυρού άνδρα, του προέδρου του ΣΕΒ Θοδωρή Φέσσα.

Μαζί, άλλαξαν εντελώς το προφίλ του στιβαρού οργανισμού, εκδημοκρατίζοντας την επικοινωνία του και φέρνοντάς τον πιο κοντά στην ελληνική κοινωνία σε μια κρίσιμη περίοδο.
Οι απόψεις του κ. Σκέρτσου ταυτίζονται με αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θιασώτης της οικονομικής ελευθερίας και του ελευθέρως επιχειρείν, αλλά όμως όχι εις βάρος της κοινωνικής συνοχής.

Τον βασανίζει ιδιαίτερα το θέμα της ανεργίας των νέων Ελλήνων, η εργασιακή απορρύθμιση, η κακή και άδικη εργοδοσία. Διατηρεί ένα κύκλο συνομιλητών που περιλαμβάνει πολιτικούς επιστήμονες, κοινωνιολόγους και ειδικούς στην πολιτική επικοινωνία, γιατί θεωρεί ότι η κατανόηση των προβλημάτων είναι βασική προϋπόθεση για την επίλυσή τους. Είναι παθιασμένος μεταρρυθμιστής και πιστεύει στην ανάγκη διαφάνειας και λογοδοσίας από την πλευρά της εξουσίας.

Προέρχεται από την Κεντροαριστερά, αλλά δεν διστάζει να δηλώσει τον σεβασμό του προς την παραδοσιακή βάση των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας. Θα λέγαμε ότι είναι από τους ελάχιστους κεντρώους που δεν βλέπουν τους Νεοδημοκράτες αφ'' υψηλού, αντιθέτως, όπως συνηθίζει να επισημαίνει σε κεντρώους και κεντροαριστερούς φίλους του, οι Νεοδημοκράτες αποδεικνύονται ιδιαιτέρως ανεκτικοί σε όποιον τους αντιμετωπίζει με σεβασμό.

Σύμφωνα με τις φήμες, αποδέχτηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη «να ανεβεί στο καράβι» της εξουσίας του αρκετά νωρίς και προετοιμάζεται εδώ και αρκετούς μήνες. Την ίδια στιγμή είναι πανέτοιμος να αποχωρήσει, αν τεθεί θέμα ηθικής ή αρχών. Στην πραγματικότητα, όμως, όσοι έχουν βρεθεί κοντά του ξέρουν ότι πολύ δύσκολα θα εγκαταλείψει τη μάχη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 10 Ιουλίου.