Α. Τσίπρας στο Concordia: Η νέα γενιά δεν θα είναι μια χαμένη γενιά

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, 10:26
-A +A
Α. Τσίπρας στο Concordia: Η νέα γενιά δεν θα είναι μια χαμένη γενιά

Υποσχέσεις για τη νέα γενιά έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Concordia Annual Summit. 

«Είστε η γενιά που αποτελεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο στης χώρας μας και η χώρα μας στέκεται στα πόδια της μετά από χρόνια λιτότητας και τη μεγαλύτερη συλλογική απελπισία. Έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να εμπιστευτούμε το μέλλον σε εκείνους που μπορούν να το φανταστούν. Θέλω να εγγυηθώ ότι ως πρωθυπουργός θα κάνω ότι περνάει από το χέρι για να εξασφαλίσω ότι αυτή η γενιά δεν θα καταλήξει ως η χαμένη γενιά» τόνισε ο πρωθυπουργός.  

Η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας ανέφερε ενώ υπογράμμισε πως η προσφυγική κρίση είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπισή του.

Η κρίση των προσφύγων δεν είναι πρόβλημα για μία ή δύο χώρες αλλά είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί κοινή πολιτική για να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ για την συμφωνία με τα Σκόπια τόνισε ότι «αναλάβαμε την ευθύνη μας για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να καταστήσουμε τα Βαλκάνια μία ήρεμη και ασφαλή την περιοχή της Ευρώπης.

Τόνισε τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και απηύθυνε κάλεσμα για περαιτέρω στήριξη της ελληνικής οικονομίας σε αυτή τη νέα εποχή, μέσω νέων επικερδών επενδύσεων, κάτι που θα ενίσχυε περαιτέρω τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. 

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στη νέα γενιά και όσους έχουν φύγει από τη χώρα λόγω της κρίσης, ότι δεν είναι καταδικασμένοι, ότι είναι το σημαντικότερο κομμάτι μιας χώρας «που τώρα στέκεται στα πόδια της» και πως το μέλλον της Ελλάδας πρέπει να εναποτεθεί σε εκείνους που τολμούν να το οραματίζονται.

Ειδικότερα, ο ο κ. Τσίπρας είπε ότι κανείς δεν θα διαφωνήσει πως οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι σοβαρές. «Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και ανά τον πλανήτη, το τέλος της εποχής της οικονομικής κρίσης που έχει διαρκέσει πάνω από μια δεκαετία, είναι η σημαντικότερη είδηση», είπε, προσθέτοντας πως όμως «αυτό δεν σημαίνει ότι τώρα έχουμε ένα σταθερό έδαφος για να χτίσουμε ένα ασφαλές μέλλον και ένα μέλλον ευημερίας». «Διότι», όπως ανέφερε, «κάποιοι προτιμούν αυτό το έδαφος να είναι αιώνια ρευστό. Και αναφέρομαι κυρίως σε εκείνους που είναι πρόθυμοι να γυρίσουν το ρολόι πίσω στο 1930, δείχνοντας με το δάκτυλο στους φτωχούς, τους άνεργους, τους αδύναμους». Πρόσθεσε ότι αναφέρεται σε εκείνους που υποκριτικά καταδικάζουν τον τρόμο και τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό αλλά είναι πρώτοι που θα αρνηθούν να παρέχουν καταφύγιο σε αυτούς που προσπαθούν να ξεφύγουν από εκείνους που τα προκαλούν. «Είναι οι ίδιοι που χτίζουν έναν κολοσσιαίο μηχανισμό fake news και προπαγάνδας προκειμένου να κατασκευάσουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας, να εξαπατήσουν τους πολίτες και να τους κάνουν να νιώθουν ανασφαλείς και φοβισμένοι», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όμως «πέρα από αυτούς τους δημαγωγούς, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις φωνές των ελίτ. Τις φωνές που προήλθαν από ένα πεισμωμένο στάτους κβο που αρνείται την ευθύνη για τις στρεβλώσεις της περασμένης δεκαετίας, που ισχυρίζονται ότι οι μόνοι που ευθύνονται είναι οι πολίτες και οι επιλογές τους».

 

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «στην Ελλάδα έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια στην αναζήτηση συλλογικών και των πιο αποτελεσματικών απαντήσεων στα κρίσιμα ερωτήματα», λέγοντας ειδικότερα ότι «είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίξαμε ότι η Ευρώπη πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ξεκινήσει να συζητά για ένα νέο πλαίσιο», ότι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις είναι ξεκάθαρα αλλά και ότι επίσης πρέπει να είναι ρεαλιστικά και δίκαια. Σχολίασε πως δεν υπήρχαν πολλοί που συμμερίζονται αυτή την οπτική και ότι όμως «τώρα, αυτή η συζήτηση είναι στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας». «Ήμασταν πρώτοι, μεταξύ άλλων, που υποστηρίξαμε την αντιδημοφιλή άποψη ότι η προσφυγική κρίση δεν είναι πρόβλημα δύο ή τριών χωρών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος αυτών των ροών, αλλά ότι είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για να αντιμετωπιστεί», συνέχισε, για να συμπληρώσει ότι «ενώσαμε δυνάμεις με άλλες χώρες για να δημιουργήσουμε κοινό έδαφος προκειμένου να βρουμε τις καλύτερες λύσεις». 

«Πήραμε πρωτοβουλίες», είπε ο πρωθυπουργός, «για να κάνουμε τα Βαλκάνια ένα σταθερό, ασφαλές και ευημερούν κομμάτι της Ευρώπης. Αναφερόμενος στο ονοματολογικό, είπε ότι «είδαμε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για μια προοπτική σε ένα ζήτημα που αποτέλεσε το αγκάθι στο πλευρό της Ελλάδας και της Ευρώπη επί τρεις περίπου δεκαετίες» και πως «η διαμάχη μας με την πΓΔΜ φτάνει στο τέλος. Με σεβασμό στην ιστορία μας. Με σεβασμό στους λαούς μας». «Γιατί η Ελλάδα δεν είναι μικρόψυχη», συμπλήρωσε. «Η Ελλάδα είναι η ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ο ιστορικός της ρόλος είναι να αναλάβει δράση να οδηγήσει ολόκληρη την περιοχή σε μια εποχή συνεργασίας, σταθερότητας και ευημερίας. Αυτό είναι το όραμά μας», τόνισε. Σημείωσε ότι βλέπει την Ελλάδα ως «μια χώρα που αξιοποιεί τον στρατηγικό γεωπολιτικό ρόλο της και ως πρωτοπόρο της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο».

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι η χώρα αξιολογεί ως πολύ σημαντική τη στρατηγική συνεργασία της με τις ΗΠΑ, σχολιάζοντας ότι η 83η ΔΕΘ ήταν ένα κομβικό σημείο στις σχέσεις των δύο χωρών, «με τις ΗΠΑ να είναι η τιμώμενη χώρα και να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και κυρίως σε τομείς που είναι εξαιρετικά σημαντικοί γεωπολιτικά». 

«Οι νέοι μας είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της χώρας»

Με αφορμή την υποδοχή του, προτού λάβει τον λόγο, από μια φοιτήτρια πολιτικών επιστημών και σπουδών πάνω στα ΜΜΕ, τη Βάλια Μιτσάκη, η οποία μίλησε για τη «χαμένη γενιά», και η οποία, όπως είπε, έφυγε από την Ελλάδα για τις ΗΠΑ στα 16 της λόγω της οικονομικής κρίσης, ο πρωθυπουργός είπε πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του ώστε αυτή η γενιά να μην καταλήξει ως η «χαμένη γενιά» αλλά ως οι πρωτοπόροι μιας νέας εποχή για της χώρα. 

Παίρνοντας το νήμα από τα προαναφερθέντα, ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη νέα γενιά ανθρώπων που έφυγαν από την Ελλάδα, που τους συμπεριφέρθηκαν, όπως είπε, σαν να ήταν καταδικασμένοι. «Καταδικασμένοι να ζήσουν χειρότερα από ό,τι οι γονείς τους, που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους εγκαταλείποντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι αυτή η χώρα θα μπορεί μια μέρα να χτιστεί ξανά σε σταθερά θεμέλια αυτή τη φορά».

«Είμαι υπερήφανος που μπορώ να πω σε όλα τα μέλη της νέας γενιάς που έφυγαν από τη χώρα ότι τα πράγματα αλλάζουν», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Δεν είστε καταδικασμένοι. Είστε το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο μιας χώρας που τώρα στέκεται στα πόδια της. Έπειτα από χρόνια λιτότητας, ύφεσης και -κυρίως - συλλογικής απελπισίας».

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 26/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα