Α. Τσίπρας: Η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης θα αποτελέσει μήνυμα φιλίας

Α. Τσίπρας: Η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης θα αποτελέσει μήνυμα φιλίας

Στη σημασία της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του έπειτα από τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

«Το μήνυμα που θέλουμε να αναδείξουμε σήμερα εδώ, από τον ιστορικό αυτό τόπο, είναι ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης δεν θα αποτελέσει αντικείμενο ή μήνυμα διχόνοιας ή διενέξεων, διαφοροποιήσεων ή διχασμών. Αλλά θα αποτελέσει ένα μήνυμα φιλίας, αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς συμφωνίας, διαπραγμάτευσης, συναλλαγής ή ανταλλαγής, η αυτόβουλη υποχρέωση των κυβερνήσεών μας να προασπίζουν και να υπερασπίζουν τα συμφέροντα, τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των μειονοτήτων σε καθεμιά χώρα ξεχωριστά» πρόσθεσε.

 Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης, αλλά αυτόβουλης υποχρέωσης και απόδειξης ότι είμαστε κράτη και κυβερνήσεις που σεβόμαστε την αρχή της ισοπολιτείας, της ισότητας και των θρησκευτικών ελευθεριών των πολιτών μας».

«Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα ο ένας στον άλλον, έχουμε να αποδείξουμε απέναντι στους εαυτούς μας, απέναντι στη διεθνή κοινότητα και απέναντι στις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύουμε», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Παράλληλα, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για το ότι βρέθηκε στον ιστορικό και ιερό τόπο της Χάλκης. 

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είχε τη χαρά και την ευλογία να περιδιαβεί «σημαντικότατα μνημεία του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας, εδώ στην Κωνσταντινούπολη, μνημεία όμως της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που ανήκουν πια σε όλη την ανθρωπότητα, οικουμενικά μνημεία».

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρακολούθησε τη λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας. 

Τσίπρας Χάλκη

Τσίπρας Χάλκη 2

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στη Χάλκη συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα, τους οποίους υποδέχτηκε στην είσοδο της Μονής, ο Ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος. Μαζί με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην έναρξη της ομιλίας του, αναφέρθηκε στο έργο και το πνεύμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που ήταν σαρξ εκ της σαρκός του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

«Το θέμα της επιδιωκόμενης επαναλειτουργίας της σχολής δεν αποτελεί θέμα διμερές Ελλάδας-Τουρκίας αλλά πολύ γενικότερο που εμπίπτει εις τα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και δη της Θρησκευτικής Ελευθερίας», δήλωσε. 

Υπενθύμισε ακόμη ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ιδρύθηκε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ζήτησε την αποκατάσταση της αδικίας που υπέστη το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Είναι απαράδεκτο ένα ίδρυμα τέτοιο, που λειτούργησε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να είναι κλειστό επί Τουρκικής Δημοκρατίας», σημείωσε.

Το πρωί, ο Α. Τσίπρας ξεναγήθηκε στην Αγία Σοφία. Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Δημοκρατίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος συνόδευσε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην ξενάγηση. Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση, λέγοντας μόνο ότι είναι πολύ χαρούμενος που βρίσκεται σε ένα τόσο ιστορικό μέρος.

Διαβάστε ακόμα:

- Στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο Α. Τσίπρας