Telegraph: Η ΕΕ «πουλάει» την ψυχή της στην Τουρκία

Telegraph: Η ΕΕ «πουλάει» την ψυχή της στην Τουρκία

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα «πουλήσουν την ψυχή» τους στην Τουρκία στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ώστε να εξασφαλίσουν μια συμφωνία για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, θα ασκήσει πιέσεις στον Τούρκο ομόλογό του, Ahmed Davutoglu, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές εισροές και να επαναπροωθηθούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε χθες πως αναμένεται μέχρι τέλος Μαρτίου να φτάσουν άλλοι 100.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Στόχος των ευρωπαίων ηγετών είναι να βρεθεί ένας τρόπος να περιοριστεί η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα. Ένα προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που κυκλοφόρησε στις Βρυξέλλες σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα δηλώνει πως «οι παράνομες ροές μεταναστών κατά μήκος του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων θα τελειώσουν. Αυτός ο δρόμος είναι τώρα κλειστός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να τη βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση που έχει προκληθεί ως συνέπεια αυτής της εξέλιξης». Στο κείμενο επισημαίνεται, ωστόσο, στους  ευρωπαίους ηγέτες ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέοι διάδρομοι.  

Τα ευρωπαϊκά σχέδια μετεγκατάστασης των προσφύγων έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει, ενώ τα Σκόπια σκληραίνουν τη στάση τους καθώς άφησαν χθες μόνο 300 πρόσφυγες να περάσουν από τα σύνορά τους. Οι σκοπιανές αρχές δήλωσαν πως θα αφήνουν να περνάν μόνο Σύροι και Ιρακινοί πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές. Επίσης, η σκοπιανή κυβέρνηση έχει ζητήσει από την ΕΕ βοήθεια προκειμένου να ενισχύσει τα μέτρα φύλαξης των συνόρων με έναν νέο φράχτη μήκους 300 χλμ.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Guy Verhofstadt δήλωσε χαρακτηριστικά πως «το να αναθέσουμε το πρόβλημα μας στην Τουρκία είναι αφελές. Δεν θα πρέπει να πουλήσουμε την ψυχή μας για μια συμφωνία με μια χώρα επειδή απλά δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημά εφαρμόζοντας μια ενιαία ευρωπαϊκή λύση. Και πάλι θα δεχτούμε κούφιες υποσχέσεις όπως για παράδειγμα την επαναπροώθηση όσων δεν είναι Σύροι πίσω στην Τουρκία. Με άλλα λόγια, δεχόμαστε μια συμφωνία να επιστρέφουμε μετανάστες σε μια χώρα που συλλαμβάνει δημοσιογράφους, επιτίθεται στις κοινωνικές ελευθερίες και παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η σημερινή Σύνοδο Κορυφής γίνεται εν μέσω ανησυχιών για τη φίμωση του Τύπου στην Τουρκία μετά την απόφαση των τουρκικών αρχών να θέσουν υπό δικαστική επιμέλεια την εφημερίδα Zaman. Η ΕΕ έχει καλέσει επανειλημμένα την Άγκυρα να προστατεύσει την ελευθερία των ΜΜΕ. Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι ιδρυτικό μέλος του ΣτΕ και έχει κυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την οποία οφείλει να τηρεί.