Novartis: Τα σενάρια για την κλήση των κουκουλοφόρων μαρτύρων

Novartis: Τα σενάρια για την κλήση των κουκουλοφόρων μαρτύρων

 

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την κλήση και των κουκουλοφόρων μαρτύρων σχεδιάζει η Νέα Δημοκρατία στην προανακριτική επιτροπή, σε μια προσπάθεια να αποκαλύψει το ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis.

Τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι έχουν ως εξής: Είτε η επιτροπή θα αποστείλει αίτημα στον εισαγγελέα που έβαλε σε καθεστώς προστασίας τους μάρτυρες, ώστε να βγουν οι κουκούλες και να έρθουν στη Βουλή να καταθέσουν, είτε η επιτροπή θα αποφασίσει, ως ανακριτικό όργανο, να άρει την προστασία των μαρτύρων. Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία έχει στη φαρέτρα της ένα ακόμη όπλο:  Το άρθρο 213 παράγραφος 6 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο «η κατάθεση των ανωτέρω μαρτύρων στο ακροατήριο γίνεται μόνο με τεχνικά μέσα διαμέσου της υπηρεσίας προστασίας μαρτύρων». Δηλαδή, όπως έχει γίνει και σε άλλες δίκες, να βρίσκονται σε άλλο κτίριο, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και με αλλοιωμένη φωνή.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναμένουν με ενδιαφέρον τη στάση των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων, με δεδομένο ότι μπορούν να επικαλεστούν το δικαίωμα της «σιωπής», αφού εναντίον τους εκκρεμούν μηνύσεις!

Σε κάθε περίπτωση, πλέον το βάρος της ΝΔ πέφτει στη λίστα των μαρτύρων που θα προτείνει να κληθούν. Ανάμεσα σε αυτούς είναι η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που μπορεί να είναι μια από τις πρώτες που θα έλθουν στην επιτροπή ενώ η λίστα φτάνει μέχρι την πρώην εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη. Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνεται ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, η Ελένη Ραϊκου που έχουν ήδη αποκαλύψει το ρόλο του Δ. Παπαγγελόπουλου, καθώς επίσης και οι πρώην Υπουργοί Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, Μιχάλης Καλογήρου και Παναγιώτης Νικολούδης. Επίσης, από την επιτροπή θα «περάσει» και η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, καθώς και η τέως επικεφαλής της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου. Στην επιτροπή θα κληθούν και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί, όπως για παράδειγμα οι ανακριτές που συνόδευσαν τον Ι. Αγγελή στη Βιέννη και πιθανότατα ο πρώην Διευθύνον  Συμβούλος της  Novartis Hellas, Κωνσταντίνος Φρουζής. Στο τραπέζι, τέλος, έχουν πέσει και τα ονόματα των κκ. Πολάκη και Τζανακόπουλου, ωστόσο μάλλον δεν θα παραμείνουν στην... τελική λίστα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «ψάχνεται»

Την ώρα, πάντως, που η Νέα Δημοκρατία ήδη έχει βάλει στις ράγες την υπόθεση, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι στόχος του είναι να αναδείξει το δήθεν σκάνδαλο της Novartis. Προς ώρας στελέχη του κόμματος δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους σχετικά με τους μάρτυρες, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι σίγουρα θα θελήσουν να αποφύγουν την κλήση των κουκουλοφόρων. Σε περίπτωση, δε, που η πλειοψηφία αρνηθεί να «παίξει» το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να μην ερευνηθεί ο Παπαγγελόπουλος αλλά ένα υποτιθέμενο σκάνδαλο, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ακόμα και το ενδεχόμενο μιας ηρωικής εξόδου. «Όλα είναι ανοικτά», έλεγαν στελέχη του κόμματος στη Βουλή, υπενθυμίζοντας την ομιλία Τσίπρα κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια. Η πρόθεση, βέβαια, του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται εμφανής από ένα και μόνο στοιχείο: τη συμμετοχή του Π. Πολάκη στην επιτροπή…