Την ιαπωνική Sharp εξαγοράζει η Foxconn έναντι $6,25 δισ.

Την ιαπωνική Sharp εξαγοράζει η Foxconn έναντι $6,25 δισ.

Η προμηθεύτρια εταιρεία της Apple στην Ταϊβάν, Foxconn προχωρά στην απόκτηση των δύο τρίτων της κατασκευάστριας ηλεκτρονικών ειδών, Sharp, στη μεγαλύτερη εξαγορά ιαπωνικής τεχνολογικής εταιρείας από ξένη επιχείρηση.

Όπως ανακοίνωσε η Foxconn, γνωστή επίσημα ως Hon Hai, μετά την αγορά των μετοχών της Sharp έναντι 118 γεν ανά μετοχή, θα κατέχει το 65,9% της Sharp, της οποίας το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την συμφωνία, απορρίπτοντας την προσφορά της κρατικής Innovation Network Corp. of Japan.

Το τίμημα εκτιμάται στα περίπου 700 δισ. γεν ή 6,25 δισ. δολάρια, ενώ η Foxconn θα καταβάλει 100 δισ. γεν, ποσό το οποίο η Sharp θα κρατήσει εάν η συμφωνία δεν προχωρήσει και ακυρωθεί.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Foxconn θα αγοράσει 100 δισ. γεν προνομιούχων μετοχών της Sharp, τις οποίες κατέχουν η Mizuho Financial Group και η Mitsubishi UFJ Financial Group, ή το μισό των μεριδίων κάθε τράπεζας.

Η συμφωνία, η οποία σηματοδοτεί το άνοιγμα του ιαπωνικού τεχνολογικού κλάδου σε ξένες επενδύσεις, θα δώσει την ευκαιρία στη Sharp να κατασκευάσει οθόνες OLED (organic light-emitting diode) έως το 2018, όπου η Apple αναμένεται να υιοθετήσει της επόμενης γενιάς οθόνες για τα iPhones της.

Η απόφαση για την εξαγορά ήρθε έπειτα από περίπου πέντε χρόνια «έντονου φλέρτ» από τον ιδρυτή της Foxconn, Terry Gou, ο οποίος βλέπει τη Sharp ως μια ευκαιρία να συναγωνιστεί καλύτερα τις ασιατικές αντιπάλους της, όπως η Samsung Electronics Co.

Σημειώνεται πως η μετοχή της Sharp έκλεισε την Πέμπτη σε χαμηλό εννέα μηνών, στα 149 γεν, ενώ η μετοχή της Hon Hai ενισχύθηκε κατά 2,6%, πριν την ανακοίνωση των λεπτομερειών της συμφωνίας.

Αναλυτές, ωστόσο, έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την εξαγορά της Sharp, η οποία ενδεχομένως να έχει πολλά ρίσκα ή περισσότερα σε σχέση με τα οφέλη.

Ανάμεσα στις βασικές ανησυχίες είναι η παγκόσμια κάμψη των πωλήσεων των smartphones καθώς και ο έντονος ανταγωνισμός από τις ανταγωνίστριες εταιρείες σε Νότια Κορέα και Κίνα. Επίσης, κάποιοι υποστηρίζουν πως η Foxconn δίνει μεγάλο ποσό για μια ζημιογόνα επιχείρηση γεγονός που αναμένεται να επιβαρύνει τον ισολογισμό της.