field_kentriki_fotografia

Τι θα συμβεί στις αγορές αν πέσει ο «σούπερ Μάριο»

Διαιρεμένο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία και σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση Ντράγκι. Και η Λέγκα και η Φόρτσα Ιτάλια του κλείνουν την πόρτα: «Δεν μπορείτε πλέον να υπολογίζετε σε αυτούς», αναφέρεται στο κοινό σημείωμα των κομμάτων μετά το τηλεφώνημα των δύο ηγετών, Ματέο Σαλβίνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι . 

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια του νέου -και πολλοστού - Εθνικού Συμβουλίου που συγκλήθηκε από τον Τζουζέπε Κόντε, εξετάζεται η αποχώρηση από την κυβέρνηση της αντιπροσωπείας των υπουργών και υφυπουργών πριν από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι εκπρόσωποι του Kινήματος Πέντε Αστέρων εντός της εκτελεστικής εξουσίας. Μεταξύ αυτών, ο υπουργός Σχέσεων με το Κοινοβούλιο D'Incà, ο οποίος είναι κάθετα αντίθετος. 

Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι  ανακοίνωσε την παραίτησή του κατά τη διάρκεια ενός πολύ τεταμένου  Yπουργικού Συμβουλίου: «Η πλειοψηφία έχει φύγει», είπε. Και πήγε για δεύτερη φορά  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Sergio Mattarella , για να επισημοποιήσει την απόφαση. Όμως ο αρχηγός του κράτους την απέρριψε, καλώντας τον να εμφανιστεί στην Αίθουσα την Τετάρτη. 

Την Τετάρτη ο Ντράγκι θα εξηγήσει στο Κοινοβούλιο και στους Ιταλούς τους λόγους της οπισθοδρόμησης μετά από 17 μήνες στο τιμόνι της κυβέρνησης, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι διατεθειμένος να περάσει από μια επαλήθευση που περιλαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης. Για τον ίδιο το πλειοψηφικό σύμφωνο έχει σπάσει και δεν θεωρεί χρήσιμο να παραμείνει η χώρα «τα βγάλει πέρα», δέσμιος των βέτο, των εκβιασμών, των κομματικών τελεσιγράφων. 

H αλήθεια είναι ότι η παραίτηση που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι και πάγωσε μέχρι την επόμενη Τετάρτη, πλαισιώνει το «λαϊκίστικο νομοθετικό σώμα» ως θρίαμβο των αυτοκτονικών ενστίκτων της πολιτικής Ιταλίας .

Και όλα  αυτά συμβαίνουν ενώ ένας πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη, μια οικονομική ύφεση ελλοχεύει και μια πανδημία επιμένει. Σε αυτό το υπόβαθρο, το να πείσεις έναν Ντράγκι που έχει εξαντληθεί από τα τριπλά παιχνίδια κάποιων ,να παραμείνει μέχρι το 2023 είναι κατόρθωμα. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παραιτηθεί μόνο την επόμενη εβδομάδα, αφού έχει αναφερθεί στη Βουλή και πραγματοποίησε τις τελευταίες κρατικές επισκέψεις. 

Το πρόβλημα όμως είναι πολιτικό, όχι αριθμητικό. Αφού οι υπουργοί Πέντε Αστέρων δεν ψήφισαν την εμπιστοσύνη τους σε 23 δισεκατομμύρια ευρώ για βοήθεια προς τις οικογένειες, με ποια αξιοπιστία μπορούν να παραμείνουν στην κυβέρνηση; 

Τι θα συμβεί αν πέσει η κυβέρνηση Ντράγκι;

Η αλήθεια είναι ότι η παραίτηση Draghi συμπίπτει με μια πολύ τεταμένη περίοδο στην Ιταλία και την Ευρώπη, που αναμένει την 21η Ιουλίου την επανεκκίνηση ή όχι του αγωγού σε συντήρηση Νord Stream 1, εξυφαίνοντας  ακραία σενάρια διακοπής της ροής του Φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ο Super Mario, πυλώνας σταθερότητας, όχι μόνο ως Κεντρικός Τραπεζίτης  στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους αλλά και ως πρωθυπουργός τα τελευταία χρόνια, είναι ένας από τους «τελευταίους ενήλικες» όπως εύστοχα αναφέρει το Politico .

Eνδεχόμενη αποχώρησή του θα προσθέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και ανασφάλεια στους κόλπους της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζει το εκρηκτικό μείγμα της ενεργειακής κρίσης, του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Μιλάνο υποχώρησε κατά -3,44% εξαλείφοντας κεφαλαιοποίηση 20 δισ. ευρώ , αλλά η εβδομάδα έκλεισε την Παρασκευή με τεχνική ανοδική αντίδραση μετά την απόρριψη της παραίτησης από τον πρόεδρο Mattarella. 

Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2021 ,τα ιταλικά media ομονοούσαν ότι μια κυβέρνηση Draghi θα μείωνε το ρίσκο της χώρας. Ανάλογα μια πιθανή απομάκρυνσή του τώρα θα επέφερε το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα με ο,τι αυτό συνεπάγεται και για τη χώρα και για την Ευρώπη.

Στο πολιτικό επίπεδο, αν προκηρυχτούν εκλογές είτε τον Οκτώβριο, είτε την επόμενη άνοιξη πιο πιθανή διαφαίνεται η επικράτηση του δεξιού μπλοκ.  Στο οικονομικό επίπεδο, η κυβερνητική κρίση που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες μπορεί να είναι πιο σοβαρή από το αναμενόμενο, αφού έρχεται λίγο πριν από τη συνεδρίαση όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποκαλύψει λεπτομερή σχέδια παρέμβασης στις αγορές ομολόγων, με το νέο εργαλείο της κατά του κατακερματισμού, που θα μειώσει τα spread των υπερχρεωμένων χωρών. 

Η αστάθεια των ιταλικών ομολόγων, σε ένα πλαίσιο μεγάλης αβεβαιότητας, θα μπορούσε να αποδειχθεί επιπλοκή που θα προκαλέσει ισχυρή διεύρυνση του spread BTP-Bund. Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων της καναδικής Κεντρικής Τράπεζας, η στρατηγική του Ντράγκι θα μπορούσε να είναι να ενισχύσει την εξουσία του με μια νέα εντολή, δεδομένης της τριβής που αντιμετώπισε τους τελευταίους μήνες για να εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις.

Οι διεργασίες μέχρι την Τετάρτη 20 Ιουλίου θα κορυφωθούν και όλοι στην Ευρώπη, αναμένουν το αποτέλεσμα της εμφάνισης του Super Mario στο Κοινοβούλιο, για να χαράξουν την στρατηγική της επόμενης ημέρας.