field_kentriki_fotografia
Τα μισθωτήρια και τα νέα projects της οδού Σταδίου

Μπορεί να μην είναι στο πρώτο πλάνο του επενδυτικού ενδιαφέροντος όμως, η οδός Σταδίου δεν παύει να προσελκύει ισχυρή ζήτηση, καθώς λόγω τοποθεσίας και γειτνίασης με μέσα σταθερής τροχιάς τα ακίνητα που βγαίνουν στην αγορά βρίσκονται στο στόχαστρο των επενδυτών. Η πλέον, πρόσφατη, τέτοιου είδους περίπτωση αφορά το αυτοτελές πενταόροφο κτίριο, συνολικής επιφάνειας 8.453 τ.μ. στην οδό Σταδίου 41 στην Αθήνα για το οποίο ο ΕΦΚΑ αναζητά ενοικιαστή με μηνιαίο ενοίκιο 45 χιλ. ευρώ. Η μίσθωση έχει διάρκεια 15 χρόνων με δυνατότητα παράτασης πέντε ακόμη χρόνων, ενώ στο παρελθόν στο ακίνητο στεγαζόταν κατάστημα της αλυσίδας Φωκάς.

Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι ισχυρό επειδή η ιδιοκτησία βρίσκεται πολύ κοντά στους σταθμούς του μετρό Πανεπιστήμιο και Ομόνοια και πολύ κοντά στις πλατείας Συντάγματος και Ομονοίας. Με τα δεδομένα αυτά, μένει να φανεί εάν για το ακίνητο εκδηλωθεί ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον ανάλογο εκείνο που είχε προσελκύσει τον Μάρτιο του 2014 ένα ακόμη ακίνητο της Φωκάς στην οδό Ερμού 19 στο Σύνταγμα, το οποίο είχε προσελκύσει περίπου 15 παίκτες της αγοράς ακινήτων.

Η αναγέννηση της Ερμού

Το ενδιαφέρον για τα ακίνητα που διατίθενται προς αξιοποίηση στην οδό Σταδίου δεν αποδίδεται μόνο στην κομβική τοποθεσία του οδικού άξονα, αλλά και στην αναγέννησή της, η οποία είχε ξεκινήσει δυναμικά τα τελευταία χρόνια, αλλά ανακόπηκε εξαιτίας της πανδημίας. Έτσι, στην οδό Σταδίου 50 στην Αθήνα ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου έχει αγοράσει το Μεγάρου Αθηνογένους, που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο – νεοκλασικό. Ο εφοπλιστής σχεδίαζε αρχικά επένδυση της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του ακινήτου και την μετατροπή του σε hub καινοτομίας.

Ωστόσο, φαίνεται ότι τα σχέδια έχουν αλλάξει, καθώς, φαίνεται να προκρίνεται η λύση της μίσθωσης του ακινήτου, μέσω της οποίας θα καθοριστεί το είδος της χρήσης. Αυτό φαίνεται να είναι το σκεπτικό των διαχειριστών του ακινήτου εμβαδού 4.700 τ.μ. που ενοικιάζεται με ζητούμενο μίσθωμα της τάξεως των 90.000 ευρώ. Τα «σπουδαία» θα φανούν, όταν το ακίνητο ενοικιαστεί και ο καινούργιος χρήστης ξεκινήσει τις εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου.

Ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το Μέγαρο Αθηνογένη, περισσότερες πιθανότητες έχει στην οδό Σταδίου να…αφιχθεί το νέο ξενοδοχείο 200 δωματίων υπό το διεθνές brand Moxy που ανήκει στον ξενοδοχειακό όμιλο Marriott. Η έναρξη λειτουργίας τοποθετείται τους επόμενους μήνες, αφότου ανακατασκευαστεί το Σαρόγλειο Μέγαρο από την Dimand και την Prodea Investments, που έχουν μισθώσει, για 25 χρόνια, το ακίνητο μέσω διαγωνισμού του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Το νέο Moxy θα αποτελεί επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Πάντως, οι καλές θέσεις στην οδό Σταδίου έχουν σχεδόν καταληφθεί, καθώς από το 2013, πολλά ακίνητα, που παρέμεναν αναξιοποίητα, έχουν αλλάξει χέρια. Ενδεικτικά, στην Ομόνοια, που εφάπτεται στην οδό Σταδίου, από τις πρώτες εταιρείες λιανικής που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης είναι η αλυσίδα αρτοποιίας Βενέτη που προχώρησε, το 2013, στη δημιουργία καταστήματος στην οδό Δώρου 1, στη θέση του κτιρίου του ιστορικού καφενείου Νέον σε 1.200 τ.μ., αποτελώντας επένδυση 3 εκατ. ευρώ. Λίγα χρόνια μετά, το 2016, η αλυσίδα λιανικής Κωτσόβολος μετεγκαταστάθηκε στη συμβολή των οδών Σταδίου 34 και Κοραή 1, σε κτίριο, όπου στέγαζε τραπεζικό κατάστημα.

Επίσης, ο Γιώργος Προκοπίου έχει προχωρήσει στην ανακαίνιση του κτιρίου των περίπου 5.000 τ.μ., όπου στεγαζόταν το διάσημο κατάστημα «Άκρον - Ίλιον - Κρυστάλ», στην οδό Σταδίου 26.

Μεγάλο στοίχημα για την αναγέννηση της Σταδίου θα αποτελέσει η ανακαίνιση της στοάς Αρσακείου, που είναι επιφάνειας 11.000 τ.μ., διαθέτοντας συνολικά 65 καταστήματα.