Συμφωνία για αποκρατικοποιήσεις και ΑΔΜΗΕ

Συμφωνία για αποκρατικοποιήσεις και ΑΔΜΗΕ

Με συμφωνία για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον ΑΔΜΗΕ ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται η Καθημερινή, ανέφερε ότι "είμαστε πολύ κοντά. Έχει κλείσει το θέμα του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και εκείνο του ΑΔΜΗΕ".

Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχει σύγκλιση και στα "κόκκινα" δάνεια, υποστηρίζοντας βέβαια ότι "για εμάς συμφωνία σημαίνει η διαμόρφωση του πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας της αγοράς μεγάλων επιχειρηματικών δανείων". Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές θέλουν να δοθεί λύση στο θέμα της πώλησης των "κόκκινων" δανείων συνολικά.

Ωστόσο, από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών φαίνεται πως η θέση της κυβέρνησης για μετάθεση των αποφάσεων για το σύνολο των δανείων, γίνεται δεκτή. Όπως τόνισε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, τα "κόκκινα" δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των στεγαστικών θα συζητηθούν τον Ιανουάριο και το θέμα της πώλησής τους θα τακτοποιηθεί με νέα ρύθμιση.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων δεν θα έχει πλέον έναν δεσμευτικό στόχο εσόδων (είχε συμφωνηθεί να έχει έσοδα 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30 ετών). Η μοναδική δέσμευση θα είναι να διασφαλιστεί η είσπραξη 6,2 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο τρέχον πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση, προβλέπει:

- Ο κλάδος της μεταφοράς ενέργειας θα αποσχιστεί από τη ΔΕΗ και θα μεταφερθεί σε εταιρεία κατά 100% θυγατρική του Δημοσίου. Το Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο τουλάχιστον του 51% και θα διαθέσει έως και 49% σε επενδυτές μέσω Χρηματιστηρίου και σε στρατηγικό επενδυτή που θα είναι ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δικτύων.

- Το ΔΣ θα αντικατοπτρίζει τη μετοχική σύνθεση, όπως ισχύει σε όλες τις Ανώνυμες Εταιρίες (δηλαδή το Δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία) ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα προκύπτει από συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή. Έτσι λύθηκε το θέμα του μάνατζμεντ που αποτελούσε το βασικό "αγκάθι" στη διαπραγμάτευση.

- Θα προηγηθεί ανεξάρτητη εκτίμηση του τιμήματος που θα εισπράξει η ΔΕΗ ως αποζημίωση για την απόσχιση του κλάδου μεταφοράς, στην οποία θα ενταχθεί και η εκκαθάριση των ενδοομιλικών εκκρεμοτήτων, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ΔΕΗ μπορεί να αποζημιωθεί σχετικά σύντομα, από τα έσοδα που θα προκύψουν από το Χρηματιστήριο και τον στρατηγικό επενδυτή, και όχι σε βάθος χρόνου όπως αναφερόταν νωρίτερα. Μένει ωστόσο να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Όσον αφορά στο θέμα των κόκκινων δανείων, θα συζητηθεί και σήμερα Παρασκευή, σε νέες συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 11:30 το πρωί. 

Στόχος είναι μέχρι την Τρίτη να έχουν ψηφιστεί τα προαπαιτούμενα μέτρα, ώστε να γίνει εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ έως τις 18 Δεκεμβρίου, ενώ οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα το Σάββατο το πρωί, αντί για σήμερα το απόγευμα, που είχε αρχικά προγραμματισθεί.

Σημειώνεται πως η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να εξετασθεί από το Euroworking Group, το οποίο εκτός απροόπτου θα συνεδριάσει σήμερα το βράδυ.