Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου οι φαρμακοποιοί

Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου οι φαρμακοποιοί

Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου προσφεύγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με τη συνδρομή του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή. Η αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΠΦΣ συναντήθηκε χθες με τον κ. Χουντή στις Βρυξέλλες και καθόρισαν το σχετικό κείμενο της αναφοράς.

Οι φαρμακοποιοί αιτούνται τη ρητή καταδίκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι, όπως αναφέρουν, με έμμεσο τρόπο, κατά παράβαση του θεσμικού της ρόλου, επέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση την υιοθέτηση νόμου που παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα των Οδηγιών 2005/36/ΕΚ και 2006/123/ΕΚ (επαγγελματικά προσόντα) και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (για τις υποθέσεις C-171/07, C-172/07, C-531/06), οι οποίες έχουν κρίνει ότι ο περιορισμός της ιδιοκτησίας φαρμακείων αποκλειστικά από φαρμακοποιούς διασφαλίζει την ανεξαρτησία των φαρμακευτικών υπηρεσιών και αποτρέπει συγκρούσεις συμφερόντων.

Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί αιτούνται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει, ως οφείλει εκ του θεσμικού της ρόλου, την υποχρέωση να γνωστοποιήσει την απόφαση αυτή στους ετέρους θεσμούς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας (ESM, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την άμεση κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, την αντικατάστασή της από άλλη, «που δεν θα είναι προϊόν εκβιασμού», αλλά αποτέλεσμα διαβούλευσης της ελληνικής κυβέρνησης με την ελληνική κοινωνία και τους εκπροσώπους των Ελλήνων φαρμακοποιών.

Οι επαφές της αντιπροσωπείας του ΠΦΣ θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες προκειμένου όπως αναφέρεται, να καταστεί σαφές ότι «η Φαρμακευτική Περίθαλψη και το Φαρμακείο δεν μπορούν να παραδίδονται αμαχητί στα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ