field_kentriki_fotografia

Πρώτο crash test για φόρους - πλεονάσματα στο Eurogroup

Του Θανάση Παπαδή

Ο «μήνας του μέλιτος» μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών οδεύει προς το τέλος του. Από σήμερα αρχίζουν τα δύσκολα. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα βρεθεί στο πρώτο του Eurogroup και θα έχει την πρώτη του επαφή με τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη. Θα τους ενημερώσει ότι η Ελλάδα προτίθεται να αποπληρώσει νωρίτερα τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και θα ζητήσει το αίτημα, έστω και άτυπο, να τύχει της θετικής τους αποδοχής.

Εν συνεχεία ο Έλληνας υπουργός θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών (Κομισιόν, ESM, ΕΚΤ και ΔΝΤ) θα φτάσουν στην φτάσουν την Ελλάδα από την προσεχή Δευτέρα και θα ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση για την επόμενη ημέρα της οικονομίας. Και βέβαια θα μπουν και στην ουσία των θεμάτων που δεν είναι άλλα από τα πλεονάσματα και τις φοροελαφρύνσεις.

Είναι χαρακτηριστική η φράση κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος και τόνισε όταν ρωτήθηκε εάν οι δανειστές δέχθηκαν με ικανοποίηση τις μειώσεις φόρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Είπε χαρακτηριστικά «κανένας από τους δανειστές δεν πετάει την σκούφια του, όταν του λες ότι θα κάνεις μειώσεις φόρων. Δική μας ευθύνη είναι να τους πείσουμε, ότι έχουμε δίκαιο και πως το πρόγραμμά μας είναι βιώσιμο».

Οι δανειστές και τα πορίσματα

Δύο θα είναι τα πορίσματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το ένα θα είναι made in USA (ΔΝΤ) και το άλλο made in Europe (ευρωπαίοι δανειστές) και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα εκδοθούν ταυτόχρονα. Οι δανειστές θα ξεκινήσουν από το αν έχουν ή όχι εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα. Ένα εξ αυτών είναι η πώληση του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος. Η απόφαση της κυβέρνηση να τρέξει η διαδικασία, μόνο τυχαία, χρονικά τουλάχιστον δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς τους δανειστές ότι η χώρα διαθέτει βούληση να κλείσουν γρήγορα και χωρίς παλινωδίες τα ανοικτά μέτωπα. Το Ταμείο χθες ξεκαθάρισε μέσω του εκπροσώπου του ότι θα συνταχθεί η έκθεση όπως ορίζει το καταστατικό του. Παράλληλα τόνισε ότι οι εκπρόσωποι του Ταμείου θα συνδυάζουν την παρουσία τους στην Ελλάδα  (ως παρατηρητές για την αξιολόγηση της ΕΕ), με την δική συλλογή στοιχείων, έτσι ώστε να οριστικοποιηθεί άμεσα η έκθεση για την ελληνική οικονομία.

Να σημειωθεί ότι το Ταμείο θα συντάξει και έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα είναι η πρώτη μετά τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα θα έρθει σε μία περίοδο που έχει ανοίξει η συζήτηση για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, που αναμφίβολα σημαίνει μείωση βαρών της ελληνικής οικονομίας. Επίσης χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επισήμανε εκ νέου ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε ως πάγια θέση του ότι ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% για την Ελλάδα ήταν υπερβολικά φιλόδοξος και αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα όσον αφορά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Στο Eurogroup ο Χρ. Σταϊκούρας

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών ξεκινάει και επίσημα την προσπάθειά του να πείσει τους ευρωπαίους, ότι η νέα κυβέρνηση έχει και την βούληση και το σχέδιο να βγάλει την ελληνική οικονομία από την στασιμότητα και την μιζέρια. Θα πει όμως ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί μέσα από την μείωση των φόρων και την μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα.

Ο Έλληνας υπουργός θα έχει σειρά κατ' ιδίαν επαφών με κορυφαίους παράγοντες της Ευρώπης. Στις συναντήσεις αυτές αναμένεται να παρουσιαστούν οι ελληνικές θέσεις όχι μόνο για το ζήτημα δανείου του ΔΝΤ, αλλά και για τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο χρειάζεται η κυβέρνηση ώστε να εφαρμόσει τη νέα δημοσιονομική πολιτική.  Η επόμενη ημέρα είναι ένα στοίχημα και χτίζεται ώρα την ώρα. Η σημερινή «μάχη» είναι η πρώτη και ίσως η πιο ανέφελη.

Photo: John Thys via AP