Πότε θα επιστρέψουν οι θεσμικοί επενδυτές στα κρυπτονομίσματα

Πότε θα επιστρέψουν οι θεσμικοί επενδυτές στα κρυπτονομίσματα

Αναμφίβολα η πτώση στις τιμές των κρυπτονομισμάτων και το ντόμινο χρεοκοπιών απομάκρυνε τους θεσμικούς επενδυτές που ήθελαν να λάβουν θέση στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Με τις τιμές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά το ενδιαφέρον να αναζωπυρώνεται στις αγορές κρυπτονομισμάτων, αναμφίβολα η ερώτηση παραμένει εάν και πότε θα επιστρέψουν οι θεσμικοί επενδυτές.

Η Cathie Wood, ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ark Invest, μιας εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων κυρίως σε τεχνολογικές επιχειρήσεις, δήλωσε ότι οι πρόσφατες κινήσεις της τιμής διαπραγμάτευσης του bitcoin αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους θεσμικούς επενδυτές.

Η Cathie Wood, προτείνει μεταξύ άλλων πως οι θεσμικοί επενδυτές θα πρέπει να διαθέσουν μεταξύ 2,5% και 6,5% των χαρτοφυλακίων τους σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, παρόμοια με τις κατανομές που έκαναν ιστορικά για άλλα αναδυόμενα περιουσιακά στοιχεία.

Η CEO της Ark Invest, Cathie Wood, πιστεύει ότι το ράλι της τιμής διαπραγμάτευσης του bitcoin εν μέσω τραπεζικής κρίσης θα φέρει περισσότερους θεσμικούς επενδυτές στον χώρο. «Το γεγονός ότι το bitcoin κινήθηκε με πολύ διαφορετικό τρόπο από τις αγορές μετοχών, ιδιαίτερα διαφορετικό (επισημαίνει), ήταν αρκετά διδακτικό», δήλωσε η Wood στο «Bloomberg».

Τα εταιρικά ταμεία είχαν αποσυρθεί στο παρελθόν από το να διατηρούν bitcoin στους ισολογισμούς τους επειδή οι ίδιες οι ρυθμιστικές αρχές πίεζαν, είπε. Σε μια έκθεση που στοχεύει θεσμικούς επενδυτές, η Ark συνέστησε ότι θα πρέπει να διαθέσουν μεταξύ 2,5% και 6,5% των χαρτοφυλακίων τους σε κρυπτονομίσματα «αν ενδιαφέρονται για τη διαφοροποίηση portfolio τους».

Αυτή η κατανομή θα ήταν παρόμοια με το μέγεθος που έχουν διαθέσει ιστορικά οι θεσμικοί επενδυτές σε αναδυόμενες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Το Bitcoin σημείωσε άνοδο περίπου 40% σε διάστημα 10 ημερών. Η Ark Invest έγραψε σε σημείωμα προς την επενδυτική κοινότητα ότι το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα συμπεριφέρονται σαν «ασφαλή καταφύγια».

Η εταιρεία έχει επενδύσει στρατηγικά σε εταιρείες κρυπτονομισμάτων ή συνδεόμενες με κρυπτονομίσματα, όπως το αμερικανικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase, η Robinhood και η Block. Συγκέντρωσε επίσης περισσότερα από 16 εκατομμύρια δολάρια για ένα νέο επενδυτικό κεφάλαιο κρυπτονομισμάτων.

Στον αντίποδα, αυτές τις απόψεις δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι κεντρικοί τραπεζίτες. Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στοχεύει να δημοσιεύσει τις συστάσεις του για τη ρύθμιση της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων που αναμένεται αυτό το καλοκαίρι σύμφωνα με το συνέδριο καινοτομίας που διοργάνωσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών στη Βασιλεία της
Ελβετίας.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ανήκει σε κεντρικές τράπεζες και«υποβοηθά» τη διεθνή νομισματική και χρηματοοικονομική συνεργασία. Αν και θα ήταν μια «ελκυστική επιλογή» να αφήσουμε τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων να καταρρεύσει, η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων είναι εδώ για να παραμείνει παρά την ύφεση της αγοράς ή τον «χειμώνα στις αγορές κρυπτονομισμάτων», δήλωσε ο Steven Maijoor, εκτελεστικός διευθυντής εποπτείας της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας και πρόεδρος της ομάδας εργασίας κρυπτονομισμάτων του Συμβουλίου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

Η περασμένη χρονιά ήταν ταραχώδης για τον τομέα των κρυπτονομισμάτων, με μεγάλα κραχ, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης του stablecoin του οικοσυστήματος Terra, της κατάρρευσης του FTX και πιο πρόσφατα της χρεοκοπίας τραπεζών φιλικών προς τα κρυπτονομίσματα, όπως η Silicon Valley Bank, η Signature και η Silvergate. Παρά τα καταστροφικά γεγονότα, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον τόσο για τα κρυπτονομίσματα, όσο και για την υποκείμενη τεχνολογία τους.

Οι παραδοσιακοί χρηματοοικονομικοί παράγοντες, καθώς και οι καταναλωτές, ενδιαφέρονται να εμπλακούν στον τομέα, καθιστώντας απαραίτητη τη ρύθμιση -και επομένως τη νομιμοποίηση τους-, είπε ο Maijoor. Παρά το γεγονός ότι οι δικαιοδοσίες λαμβάνουν μέτρα για τη ρύθμιση του τομέα σε όλο τον κόσμο, τα κρυπτονομίσματα θα παραμείνουν ριψοκίνδυνα για τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά. Οι συστάσεις της FSB σχετικά με τα παγκόσμια πρότυπα ρύθμισης κρυπτονομισμάτων θα δημοσιευθούν το καλοκαίρι.