Περισσότερες αποδείξεις ως και 50% μέσω καρτών για το χτίσιμο του αφορολόγητου

Περισσότερες αποδείξεις ως και 50% μέσω καρτών για το χτίσιμο του αφορολόγητου

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Περισσότερες αποδείξεις θα ζητά από το νέο έτος η εφορία για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Αυτό σημαίνει ότι όλοι μας θα  πρέπει να αυξήσουμε τις συναλλαγές μέσω πλαστικού χρήματος ή e-banking διαφορετικά θα χάσουμε μέρος από το αφορολόγητο όριο. Όλοι οι φορολογούμενοι με διάταξη που θα κατατεθεί στις αρχές του 2019 θα πρέπει να μαζέψουν έως και 50% περισσότερες αποδείξεις με πλαστικό χρήμα.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι τα ποσοστά που ισχύουν σήμερα για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου είναι ιδιαίτερα χαμηλά και δεν ανταποκρίνονται στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από τους φορολογουμένους ετησίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προοδευτική κλίμακα που ισχύει σήμερα (από 10% έως 20% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος) θα τροποποιηθεί, κάτι που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εμφανίζουν περισσότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.

Από το 2019 το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι προκύπτει (όπως και φέτος) από το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με τη νέα προοδευτική κλίμακα που θα θεσμοθετηθεί:

- 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα).

-20% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα).

- 25% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ (από 20%).

Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι ενδεχομένως  τα ποσοστά που προαναφέρθηκαν να αυξηθούν περαιτέρω και να κυμανθούν από 20% έως 30%, κάτι όμως που θα αποφασισθεί από την επεξεργασία των δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος και αφορούσαν τα εισοδήματα του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες μέρες οι υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης θα παραδώσουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τα στοιχεία που προκύπτουν από τους κωδικούς 049-050 που δηλώνονται τα ποσά των αποδείξεων προκειμένου να καταλήξουν στη νέα κλίμακα. Σήμερα, κάποιος φορολογούμενος με εισοδήματα:

- 10.000 ευρώ πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 1.000 ευρώ, ενώ με τις αλλαγές που σχεδιάζονται θα πρέπει να συγκεντρώσει μέσω πλαστικού χρήματος 1.500 ευρώ.

- 20.000 ευρώ, απαιτούνται σήμερα αποδείξεις 2.500 ευρώ και με την αύξηση του ποσοστού 3.500 ευρώ.

Με βάση τη νομοθεσία κάθε μισθωτός, συνταξιούχος και κατ' επάγγελμα αγρότης, για να δικαιούται έκπτωση φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ θα πρέπει να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking) δαπάνες για τις αγορές αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος δεν καταφέρει να καλύψει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές μέσω καρτών ή μέσω e-banking, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 22%.