Πάουελ - Fed: Ο αγώνας για τον πληθωρισμό θα είναι διαρκείας
AP
AP

Πάουελ - Fed: Ο αγώνας για τον πληθωρισμό θα είναι διαρκείας

Η εντυπωσιακή έκθεση της Παρασκευής σχετικά με τις θέσεις εργασίας δείχνει γιατί η μάχη κατά του πληθωρισμού «θα διαρκέσει αρκετό καιρό», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, αναγνωρίζοντας ότι τα επιτόκια ίσως χρειαστεί να κινηθούν υψηλότερα από το αναμενόμενο, αν αυτού του είδους η οικονομική ισχύς απειλήσει την πρόοδο της Fed στη μείωση του πληθωρισμού.

Σε συνάντηση ενώπιον της Οικονομικής Λέσχης της Ουάσινγκτον, ο Πάουελ αρνήθηκε αρκετές φορές να πει ρητά ότι η υπεραναπτυσσόμενη αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, με αύξηση κατά 517.000 των νέων θέσεων τον Ιανουάριο θα οδηγήσει το επιτόκιο αναφοράς της Fed υψηλότερα από το εύρος 5% έως 5,25% που αναμένεται σήμερα. Επίπεδο που συνεπάγεται αυξήσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της Fed και στη συνέχεια παύση.

«Ανοιχτοί σε σοκ»

Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι ανοιχτοί σε σοκ και προς τις δύο κατευθύνσεις -- έτοιμοι να εγκρίνουν ακόμα πιο αυστηρή νομισματική πολιτική αν η συνεχιζόμενη ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας οδηγήσει σε υψηλότερους μισθούς και τιμές, αλλά και ανοιχτοί στην ιδέα ότι ο πληθωρισμός μπορεί να συνεχίσει να ψύχεται.

«Δεν περιμέναμε να είναι τόσο ισχυρός», δήλωσε ο Πάουελ, αλλά «δείχνει γιατί πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι διαδικασία που θα πάρει αρκετό χρόνο».

Σε χαμηλό 53 ετών η ανεργία

Με βάση την ιστορία, το σημερινό ποσοστό ανεργίας 3,4%, που αποτελεί χαμηλό 53 ετών, μπορεί να είναι πέρα από τη «μέγιστη απασχόληση» και πιθανότατα θα πρέπει να αυξηθεί για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο της Fed για 2%, δήλωσε ο Πάουελ.

Αλλά με τις ρίζες του στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση, «αυτός ο κύκλος είναι διαφορετικός από άλλους... Απλώς, έχει μπερδέψει κάθε είδους προσπάθεια πρόβλεψης», δήλωσε ο Πάουελ, σημειώνοντας ότι η αύξηση των μισθών έχει επιβραδυνθεί ακόμα και με τη συνεχιζόμενη ισχυρή αύξηση της απασχόλησης.

«Είναι καλό το ότι έχουμε πολύ ισχυρή αγορά εργασίας... Την ίδια στιγμή, βλέπουμε συγκράτηση μισθών ... Ο πληθωρισμός αρχίζει να μειώνεται», δήλωσε ο Πάουελ. «Αλλά θα κάνει αυτό που θα κάνει. Η δουλειά μας είναι να κατεβάσουμε τον πληθωρισμό στο 2%», μια διαδικασία που, όπως είπε, μόλις ξεκίνησε και πιθανότατα θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος.

Στο μεταξύ, τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αν και το πόσο ψηλά θα είναι, παραμένει ασαφές, με τις παρατηρήσεις του Πάουελ να κινούνται ελάχιστα πέρα από τα σχόλια που έκανε μετά τη συνεδρίαση της Fed την περασμένη εβδομάδα. Οι αξιωματούχοι αύξησαν το επιτόκιο-στόχο κατά ένα τέταρτο της μονάδας σε ένα εύρος μεταξύ 4,5% και 4,75% σε εκείνη τη συνεδρίαση και δήλωσαν ότι θα χρειαστούν «συνεχείς αυξήσεις».

Παρά την έκθεση για τις θέσεις εργασίας, ο Πάουελ επανέλαβε ότι αισθάνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία «αποπληθωρισμού» στις ΗΠΑ, με τη Fed να παρακολουθεί, πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί στους κλάδους των υπηρεσιών, όπου ο πληθωρισμός έχει αποδειχθεί λιγότερο γρήγορος στην επιβράδυνση.