Οι αγορές «βλέπουν» Ελλάδα - Στο 1,54% το 10ετές

Οι αγορές «βλέπουν» Ελλάδα - Στο 1,54% το 10ετές

Άλλο ένα οχυρό κατακτήθηκε, άλλο ένα φράγμα γκρεμίστηκε, ενώ πλέον οι οιωνοί είναι πολύ καλοί για τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς κρατικού τίτλου να διαμορφώνεται χαμηλότερα και από το επίπεδο του 1,7% στις συναλλαγές της Πέμπτης, επεκτείνοντας το ξέφρενο ράλι και αποδεικνύοντας ότι οι ελληνικοί τίτλοι επιστρέφουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σημειώνει πτώση άνω των 4 ποσοστιαίων μονάδων για να βρεθεί στο νέο ιστορικό χαμηλό του 1,54%. Αυτή τη φορά χρειάστηκε… βοήθεια και από την Ιταλία καθώς η άρση του πολιτικού αδιεξόδου στην γειτονική μας χώρα και η – έστω προσωρινή - ανακοπή της πορείας του Ματέο Σαλβίνι προς την εξουσία βελτιώνουν το κλίμα.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα θετικά και παρά το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν προχώρησαν σε αναβαθμίσεις αλλά προτίμησαν να τηρήσουν στάση αναμονής για να βαθμολογήσουν στο προσεχές διάστημα το έργο της νέας κυβέρνησης, όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα.

Οι προσδοκίες επιχειρήσεων και καταναλωτών βελτιώνονται συνεχώς και το μόνο που κρατήσει την ελληνική οικονομία από την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών μεγέθυνσης του ΑΕΠ είναι τα μαύρα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από το διεθνές εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία.

Νέο ράλι σημειώνουν και οι ιταλικοί τίτλοι με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 0,929% που είναι νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ τα πιο «βαριά» χαρτιά, όπως τα γερμανικά, τα ολλανδικά και τα γαλλικά ομόλογα σημειώνουν μεγάλη άνοδο στις αποδόσεις μετά τις εξελίξεις στην Ιταλία και κάποιες αχτίδες φωτός που αρχίζουν να φαίνονται στον ορίζοντα αναφορικά με τον εμπορικό πόλεμο.