field_kentriki_fotografia
Μεγάλες επενδύσεις για νέα ξενοδοχεία μεταμορφώνουν το κέντρο της Αθήνας

Αν και οι ανατιμήσεις δεν αποκλείεται να «φρενάρουν» τα νέα projects στην φιλοξενία και τον τουρισμό ή τουλάχιστον αυτά που δεν σχεδιάζονται στις λεγόμενες πρώτης κατηγορίας περιοχές, στο κέντρο της Αθήνας οι νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία πολλαπλασιάζονται. Δεν είναι μόνο τα έργα που τρέχει ο ΕΦΚΑ, ο οποίος έχει βγάλει στην αγορά σημαντικά ακίνητα προς αξιοποίηση, αλλά και επενδύσεις που υλοποιούνται αμιγώς από ιδιώτες.

Ειδικότερα, πρόσφατα, η αλυσίδα Brown Hotels, μέσω της εταιρίας Eastmed Real Estate Four Μονοπρόσωπη απέκτησε το κτίριο επιφάνειας 8.450 τ.μ. στην οδό Σταδίου 41 όπου στο παρελθόν βρισκόταν η αλυσίδα Fokas. To deal προβλέπει την καταβολή ενοικίου 45 χιλ. ευρώ για μίσθωση χρονικής διάρκειας 15 χρόνων με δυνατότητα παράτασης πέντε ακόμη ετών.

Ένα ακόμη διατηρητέο κτίριο του ΕΦΚΑ στην οδό Ζαλοκώστα 7-9 στο Κολωνάκι συγκέντρωσε σημαντικό ενδιαφέρον, καθώς κατά τον πρόσφατο διαγωνισμό προσφορές υπέβαλαν οι όμιλοι Λάμψα και Grecotel όπως και το Tor Hotel Group. Η μίσθωση είναι για 30 χρόνια με δυνατότητα παράτασης 10 ακόμη κι εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε πλειοδότη.  

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη κινητικότητα επικρατεί στο μέτωπο των αμιγώς ιδιωτικών projects. Ειδικότερα, στο κτίριο της οδού Σταδίου 40 γνωστό και ως Μέγαρο Αθηνογένους, που ανήκει στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, δεν αποκλείεται να κάνει την εμφάνισή του ξενοδοχείο. Κι αυτό καθότι το ακίνητο είχε διατεθεί προς μακροχρόνια ενοικίαση με τις προτεινόμενες χρήσεις να περιλαμβάνουν εκτός από ξενοδοχείο, εμπορικό κέντρο και κτίριο γραφείων. Για το ακίνητο, στο παρελθόν υπήρχαν σχέδια μετατροπής του σε θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά, όπως φαίνεται, η στρατηγική αξιοποίησης του ακινήτου με εμβαδόν 4.770 τ.μ. άλλαξε.

Ξενοδοχείο ενδέχεται να δημιουργηθεί στη θέση του κτιρίου που στέγαζε, στο παρελθόν, τη Διεύθυνση Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας στις οδούς Γερανιού 30 και Π. Τσαλδάρη 13 (Πειραιώς). Η ιδιοκτήτρια του ακινήτου, η Prodea Investments έχει βάλει «ενοικιαστήριο» στο τεσσάρων ορόφων κτίριο που έχει εμβαδόν 1.605 τ.μ. και μπορεί είτε να αναβαθμιστεί σε υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων είτε να μετατραπεί σε boutique hotel, ύστερα από διαδικασίες αλλαγής χρήσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Prodea συναντά ισχυρό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του ακινήτου, αλλά οι υποψήφιοι ζυγίζουν, μεταξύ άλλων, δύο πράγματα. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή λείπουν από το κέντρο ποιοτικά κτίρια γραφείων, όπως και το ότι το κέντρο της Αθήνας φιλοξενεί, ήδη, έναν πολύ μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων, ο οποίος «ροκανίζει» τις αποδόσεις νέων εγχειρημάτων.

Επίσης, στην οδό Σόλωνος 118 στα Εξάρχεια η ισραηλινή Zoia δρομολογεί τη μετατροπή σε boutique hotel του επταώροφου κτιρίου που αποτελείται από 24 γραφεία, διαθέτει εμβαδόν δόμησης 700 τ.μ. και κατασκευάστηκε το 1971.

Στα Εξάρχεια, η Zoia προχωράει στην αλλαγή χρήσης ενός ακόμη ακινήτου, μετασκευάζοντας σε συγκρότημα επιπλωμένων διαμερισμάτων ένα ακόμη τριώροφο κτίριο όπου βρισκόταν στο παρελθόν εκπαιδευτήριο. Το ακίνητο βρίσκεται στην οδό Ιουλιανού 7Α που βρίσκεται στην παράλληλα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και πολύ κοντά στο Πεδίον του Άρεως, με τη Zoia να θεωρεί πλεονέκτημα τη γειτνίαση του ακινήτου με το συγκεκριμένο πνεύμονα πρασίνου. Το τριώροφο κτίριο κατασκευάστηκε το 1930 και διαθέτει συνολική επιφάνεια 1.191 τετραγωνικών μέτρων, ενώ διαθέτει δυνατότητα δόμησης ενός ακόμη ορόφου.

Τα συγκεκριμένα projects θα συμβάλουν περαιτέρω στην αστική αναγέννηση των Εξαρχείων, τα οποία παρουσιάζουν σημαντικό περιθώριο για εξασφάλιση υπεραξιών, δεδομένου ότι το ιστορικό κέντρο εμφανίζει ενδείξεις κορεσμού. Ταυτόχρονα, στα Εξάρχεια δεν υπάρχει επαρκές απόθεμα ποιοτικών κατοικιών και κυρίως προσιτών. Η περιοχής, που καταλαμβάνει έκταση 900 στρεμμάτων, είναι μιας πρώτης τάξης επενδυτική ευκαιρία, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι οι Κινέζοι ανήκουν στους πρώτους επενδυτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης.