Λεφτά... υπάρχουν, δημοσιονομικό χώρο δεν έχουμε

Λεφτά... υπάρχουν, δημοσιονομικό χώρο δεν έχουμε

Συχνό φαινόμενο στον δημόσιο διάλογο να μπλέκουν αρκετοί την ταμειακή κατάσταση της χώρας με τη δημοσιονομική. Ναι, και σήμερα η χώρα διαθέτει «ταμείο» περίπου 39 δισ. ευρώ το οποίο αναλογικά με το ΑΕΠ της χώρας ίσως και να είναι το μεγαλύτερο του κόσμου. Άλλο όμως το πόσα χρήματα έχει ο τραπεζικός λογαριασμός ενός νοικοκυριού και άλλο το κατά πόσο πρέπει να χτυπάει συναγερμός όταν τα έξοδα ξεπερνούν τα έσοδα για 3η συνεχόμενη χρονιά. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το ελληνικό Δημόσιο.

Έχει μεγάλο ταμείο αλλά δεν θέλει να το χάσει διότι αυτό το ταμείο είναι που εξαφανίζει τη δυσπιστία των αγορών απέναντι στην Ελλάδα και αυτό το ταμείο είναι που επιτρέπει την κάλυψη των εκδόσεων ελληνικών ομολόγων. Είναι προφανές ότι το ταμειακό και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Για να αδειάζει το ταμείο σημαίνει ότι παράγεις ελλείμματα. Και όσο περισσότερα είναι αυτά τα ελλείμματα δύο πράγματα μπορούν να ακολουθήσουν: Είτε η αύξηση του χρέους, είτε η μείωση του «ταμείου».

Στην παρούσα χρονική συγκυρία, η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Το μεν χρέος δεν πρέπει να αυξηθεί για να μην τεθεί σε κίνδυνο η προοπτική της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Ποιος οίκος αξιολόγησης θα συγχωρούσε σε αυτή τη φάση μια άκριτη αύξηση των δημοσίων δαπανών; Οσο για τα ταμειακά διαθέσιμα, πρέπει να μείνουν στο ύψος τους για να μην αμφισβητηθεί για κανένα λόγο η ικανότητα της χώρας να αποπληρώνει τις οφειλές της.

Και τι θα γίνει με τα επόμενα μέτρα στήριξης; Το αν θα υπάρξουν ή όχι, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα εκτελεστεί σωστά ο προϋπολογισμός το επόμενο χρονικό διάστημα, από το ποια θα είναι η τιμή του φυσικού αερίου, από το πώς θα πάει ο τουρισμός και από το κατά πόσο η ακρίβεια θα φουντώσει τη φοροδιαφυγή. Η τιμή του φυσικού αερίου ανεβάζει το κόστος του μηχανισμού στήριξης της ηλεκτρικής ενέργειας που θα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουλίου.

Ο τουρισμός μπορεί να φέρει έσοδα πέραν των προσδοκιών και να δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο ενώ η φοροδιαφυγή μπορεί να στερήσει από το δημόσιο τα πολυπόθητα έσοδα του ΦΠΑ. Αν όλα πάνε καλά, τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση μπορεί να είναι σε θέση να εξαγγείλει ένα 3ο  fuel pass  και την παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης ενδεχομένως και μια ακόμη επιταγή ακρίβειας. Αν το φυσικό αέριο εκτιναχθεί, θα χρειαστούν πολύ περισσότεροι πόροι για το ρεύμα και όλα αυτά τα μέτρα στήριξης θα μπουν σε δεύτερη μοίρα.