«Κλείδωσε» μείωση 15%-20% στις επικουρικές

«Κλείδωσε» μείωση 15%-20% στις επικουρικές

«Κλείδωσε» η μείωση κατά 15%-20% στις επικουρικές συντάξεις ενώ στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα κριθεί η «τύχη» των κύριων συντάξεων.

Η κυβερνητική πρόταση για το νέο ασφαλιστικό προς τους θεσμούς αναμένεται να κατατεθεί στις 8 Ιανουαρίου με προοπτική (εφόσον υπάρξει συμφωνία) το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Ιανουαρίου.

Η διάσωση των κύριων συντάξεων αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση για την κυβέρνηση, η οποία δεν αποκλείεται να προχωρήσει και μονομερώς αν οι αντιρρήσεις των θεσμών δεν καμφθούν ούτε από τις πολιτικές παραινέσεις που θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τους ομολόγους του σε επικοινωνίες που αναμένεται να έχει το επόμενο διάστημα.

Το σίγουρο είναι τι η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή αφού οι δανειστές απαιτούν:

- Την αύξηση του ελάχιστα απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση από τα 15 έτη στα 20 έτη,

- Την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στη λήψη της Εθνικής Σύνταξης (τουλάχιστον στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης)

- Την μη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που προτείνει η ελληνική πλευρά.

- Τη μείωση της δαπάνης για συντάξεις, εντός του 2016, κατά τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν «κλειδώσει» οι περικοπές 15%-20% μεσοσταθμικά στις επικουρικές συντάξεις, 10% στα εφάπαξ, έως 30% στα μερίσματα του Δημοσίου και 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ αλλά και αύξησης 25% στα ασφάλιστρα του ΟΓΑ.

Μ το νέο ασφαλιστικό οικοδόμημα για τους νέους συνταξιούχους η σύνταξη θα αποτελεί το άθροισμα δύο τμημάτων: της Εθνικής και της αναλογικής/ ανταποδοτικής σύνταξης, υπό την εγγύηση του κράτους. Η Εθνική θα κινείται πέριξ των 384 ευρώ, θα δίνεται με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης και θα χρηματοδοτείται από το κράτος.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την καταβολή της χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, παρ'' ότι αντιδρούν οι θεσμοί.

Το αναλογικό μέρος της σύνταξης θα υπολογίζεται βάσει των συντάξιμων αποδοχών και του ποσοστού αναπλήρωσης, σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων παροχών. Ακόμη δεν είναι γνωστό  το ποσοστό αναπλήρωσης. Η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι κοντά στο 60% με 65%, ενώ οι θεσμοί ζητούν να μην υπερβαίνει το 50% με 55%.

Όσον αφορά στις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων προτείνεται να δημιουργηθεί ένα υπέρ-ταμείο κύριας ασφάλισης για όλους. Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός φορέα «μαμούθ» για τα ταμεία της κύριας ασφάλισης στον οποίο θα ενταχθούν τα 5 ταμεία που υπάρχουν σήμερα, δηλαδή: ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ θα παραμείνουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα, αλλά μόνο για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων, δηλαδή θα έχουν μόνο τον τομέα της πρόνοιας. Ο νέος φορέας θα έχει ίδιους κανόνες ασφάλισης, απονομής συντάξεων και είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών.

Για το φλέγον ζήτημα του Ασφαλιστικού μίλησε, ο υπουργός Επικρατείας ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο οποίος αποκάλυψε ότι οι κύριες συντάξεις δεν θα κοπούν, ενώ η μείωση στις επικουρικές το πολύ να αγγίξει το 15%. Αναλυτικά, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι σύντομα θα δοθεί η ελληνική πρόταση του Ασφαλιστικού στους θεσμούς, ενώ διασαφήνισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δημοψήφισμα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

 Επίσης, υπογράμμισε πως η λύση του Ασφαλιστικού συνδέεται άμεσα με τα έσοδα και τις εισφορές, και όχι τις περικοπές. «Ακόμη και αν πάμε τη σύνταξη στα 100 ευρώ, δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα», είπε.

Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να ψηφίσει το Ασφαλιστικό. «Δεν θέλουμε να κερδίσουμε βουλευτές από τα άλλα κόμμα. Διάλογο θέλουμε με όλους», είπε συμπληρώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό και η ψήφισή του δεν γίνονται για να εκβιάσουμε τη Νέα Δημοκρατία.