Κίνα: Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έστειλε μήνυμα εμπιστοσύνης στην οικονομία

Κίνα: Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έστειλε μήνυμα εμπιστοσύνης στην οικονομία

Η Κίνα επεδίωξε σήμερα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας κοινότητας στην οικονομία της, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών (G20) συγκεντρώνονταν στη Σαγκάη, εν μέσω επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών και απουσίας ευρύτερης συναίνεσης για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Αν και η ευρωστία της κινεζικής οικονομίας, η οποία έχει την προεδρία της G20 φέτος, θα αποτελέσει βασικό αντικείμενο των συζητήσεων στη διήμερη σύνοδο κορυφής, η απειλή εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και οι πολιτικές και οικονομικές συνέπειές της έχουν επίσης αναδυθεί ως πηγές ανησυχιών. Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες που συναντώνται στη Σαγκάη ζητούν καλύτερο συντονισμό των πολιτικών για την αντιμετώπιση της επιβραδυνόμενης ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και της αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών, αλλά διαφωνούν για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν.

Ο διοικητής της κινεζικής κεντρικής τράπεζας (PBOC) Τσου Χσιάοτσουάν έστειλε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης με τις δηλώσεις που έκανε σήμερα και επανέλαβε προηγούμενες διαβεβαιώσεις ότι το Πεκίνο δεν θα προχωρήσει σε άλλη υποτίμηση του νομίσματός του για να στηρίξει την οικονομία. Επεδίωξε, επίσης, να διαχειρισθεί τις προσδοκίες σχετικά με την ταχύτητα υλοποίησης της κινεζικής ατζέντας οικονομικών μεταρρυθμίσεων. «Η Κίνα θα επιτύχει ισορροπία μεταξύ της ανάπτυξης, της αναδιάρθρωσης και της διαχείρισης των κινδύνων», δήλωσε ο Διοικητής σε συνέδριο που οργάνωσε το Διεθνές Οικονομικό Ινστιτούτο (IIF) στο πλαίσιο της συνόδου της G20. «Αν και η κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων είναι σαφής… ο ρυθμός τους θα μεταβάλλεται, αλλά η μεταρρύθμιση θα συνεχίζεται και η κατεύθυνση δεν αλλάζει», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσου δήλωσε ότι η Κίνα έχει περιθώριο στη νομισματική πολιτική της, ενώ χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Κίνας Τσου Γκουανγκγιάο σημείωσε ότι η χώρα μπορεί να αυξήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Ερευνητής της PBOC ανέφερε σε άρθρο του ότι το έλλειμμα μπορεί να υπερβεί φέτος το 4% (του ΑΕΠ). Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δίνουν θετικές ενδείξεις για την ανάπτυξη της Κίνας το 2016 και ότι τα επιτόκια θα έχουν έναν πιο σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση των καθοδικών κινδύνων. «Το μήνυμα από τα επιτόκια θα είναι πιο καθαρό», δήλωσε, προσθέτοντας: «Βασιζόμαστε περισσότερο σε μία μέση τιμή των επιτοκίων που διαμορφώνονται από τις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στην αγορά». Ο Τσου είπε ότι δεν ανησυχεί για την κατάσταση της Κίνας όσον αφορά τις εξωτερικές πληρωμές, παρά τις πρόσφατες μειώσεις στα συναλλαγματικά διαθέσιμά της, και ότι οι διακυμάνσεις των διαθεσίμων είναι φυσιολογικές, ενώ πρόσθεσε ότι η δημοσιονομική πολιτική θα είναι πιο προληπτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ