field_kentriki_fotografia
Ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης για την Ten Brinke το 2020

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη της Ten Brinke το 2020, η οποία, όμως, δεν σχετίζεται αμιγώς με τον τομέα ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων όπου δραστηριοποιείται η εταιρία. Όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα της έκτης χρήσης, η Ten Brinke Hellas, το 2020, εμφάνισε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών σε 1,3 εκατ. ευρώ από 589 χιλ. ευρώ, όπως και σημαντική άνοδο των καθαρών κερδών τα οποία ανήλθαν σε 1,9 εκατ. ευρώ από 640 χιλ. ευρώ το 2019.

Τα κέρδη όμως, επηρεάστηκαν καταλυτικά λόγω της πώλησης χρεογράφων -τα οποία έχει αγοράσει από επενδυτικό fund- κίνηση που απέφερε στην εταιρεία 4,592 εκατ. ευρώ έναντι 1,9 εκατ. ευρώ το 2019. Η καθαρή θέση της Ten Brinke ανήλθε σε 2,28 εκατ. ευρώ από 1,529 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις διαμορφώνονται σε 30,2 εκατ. ευρώ, από 22,4 εκατ. ευρώ το 2019. Από αυτές όμως, τα βραχυπρόθεσμα δάνεια δεν ξεπερνούν τις 993 χιλ. ευρώ.

Σε σχέση με την πανδημική κρίση, η διοίκηση της εταιρείας, υπό τον πρόεδρο Albert Ten Brinke και τον διευθύνοντα σύμβουλο Φώτη Γιόφτσιο, σημειώνει ότι «η επίδραση στις πωλήσεις δεν ήταν σημαντική ωστόσο η διάρκεια των επιπτώσεων της παρούσας κρίσης στην αγορά και κατ’ επέκταση και στην Εταιρεία είναι προς το παρόν άγνωστη. Η πανδημία φαίνεται να έχει επαναπροσδιορίσει σημαντικά τις συνήθειες του καταναλωτικού κοινού και την πορεία της ευρύτερης οικονομίας». Tη φετινή χρονιά, η Ten Brinke επιδιώκει να αυξήσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα, εστιάζοντας στον έλεγχο του κόστους και την περαιτέρω διεύρυνση των περιθωρίων κερδοφορίας.

Η εταιρία έχει προτείνει τη διανομή μερίσματος προς τον μοναδικό της μέτοχο, την Ten Brinke Greece Holding B.V. συνολικού μικτού ποσού 1.196.263,44 ευρώ.

Τα έργα


Η Ten Brinke υλοποιεί σειρά έργων ανάπτυξης ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, έχοντας εντείνει τη δραστηριότητά της τα τελευταία χρόνια. Τα πιο σημαντικά έργα του χαρτοφυλακίου της περιλαμβάνουν την ανέγερση ενός εμπορικού πάρκου στο οικόπεδο 15 στρεμμάτων στη συμβολή των Λεωφόρων Αθηνών-Πειραιώς και Κηφισού στο ύψος του Νέου Φαλήρου, όπου βρισκόταν, έως το 1997, η έδρα της Βιομηχανίας Συσκευασιών Α.Ε. (ΒΙΣ). H εταιρία έχει αγοράσει το οικόπεδο από την ισραηλινή Plaza Centers, που δρομολογούσε για περίπου 15 χρόνια, την κατασκευή σε αυτό εμπορικού κέντρου.

Το κτιριακό έργο της Ten Brinke περιλαμβάνει την υλοποίηση εμπορικού πάρκου, με συνολική επιφάνεια περίπου 15 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, δύο ορόφους, ένα υπόγειο, καταστήματα επιφάνειας 6.700 τ.μ. και 5.900 τ.μ. στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο αντίστοιχα και 400 θέσεις στάθμευσης. Εκτιμάται ότι στο εμπορικό πάρκο ένας από τους βασικούς χρήστες (anchor) θα είναι κατάστημα αλυσίδας σουπερμάρκετ, με την Ten Brinke να έχει αναπτύξει, στο παρελθόν, καταστήματα για λογαριασμό της ΑΒ Βασιλόπουλος. Η συγκεκριμένη ανάπτυξη συμβάλλει περαιτέρω στην ενίσχυση των εμπορικών χρήσεων της περιοχής, όπου λειτουργεί σημαντικός αριθμός αλυσίδων λιανικής, όπως οι Leroy Merlin, Jysk, Jumbo, Lidl, Factory Outlet, Nike Factory Outlet κ.ά. Ευρύτερα, η εταιρία έχει ένα pipeline τεσσάρων συνολικά εμπορικών χώρων σε Αττική και Περιφέρεια, μεταξύ άλλων στην Πάτρα (έκταση 21,5 στρεμμάτων της πρώην ΑΒΕΞ) και το Ηράκλειο Κρήτης.

Τέλος, η Ten Brinke έχει προχωρήσει στην ανακατασκευή του κτιρίου γραφείων που βρίσκεται επί των οδών Τσόχα αρ. 21 και Δ. Σούτσου στην Πλ. Μαβίλη. Αποτελείται από 6 ορόφους, όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της Ευρωκλινικής Αθηνών, ισόγειο με εστιατόριο, 2 επίπεδα υπογείων χώρων στάθμευσης και έχει συνολικό εμβαδόν 1.920 τ.μ.