Ιράν: Ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου στον κόσμο
Shutterstock
Shutterstock

Ιράν: Ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου στον κόσμο

Το Ιράν υποστηρίζει ότι ανακάλυψε ένα τεράστιο κοίτασμα λιθίου, το  βασικό στοιχείο στις μπαταρίες για συσκευές και ηλεκτρικά οχήματα. 

«Για πρώτη φορά στο Ιράν, ανακαλύφθηκε ένα απόθεμα λιθίου στο Χαμεντάν», μια ορεινή επαρχία στα δυτικά της χώρας, δήλωσε το Σάββατο στην ιρανική κρατική τηλεόραση ο Μοχαμάντ Χαντί Αχμαντί, αξιωματούχος του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ορυχείων και Εμπορίου του Ιράν.

Το υπουργείο πιστεύει ότι το κοίτασμα περιέχει 8,5 εκατομμύρια τόνους λιθίου, το οποίο αποκαλείται και «λευκός χρυσός» για την ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων. Εάν ο αριθμός που ισχυρίζεται είναι ακριβής, αυτό θα καθιστούσε το κοίτασμα το δεύτερο μεγαλύτερο γνωστό απόθεμα λιθίου στον κόσμο μετά τη Χιλή, η οποία κατέχει 9,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους του μετάλλου, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το CNBC, η είδηση για το κοίτασμα λιθίου του Ιράν, αν αληθεύει, θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για την ταλαιπωρημένη οικονομία της χώρας.

Το Ιράν, το οποίο βαρύνεται από πολυετείς  διεθνείς κυρώσεις και αντιμετωπίζει ένα νόμισμα που κινείται σε ραγδαία πτώση, το οποίο έφτασε στο χαμηλότερο σημείο του έναντι του δολαρίου στα τέλη Φεβρουαρίου, θα επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα εξαγωγής τέτοιων πολύτιμων πόρων - αν και οι εμπορικοί του εταίροι πιθανότατα θα είναι περιορισμένοι λόγω των κυρώσεων αυτών.

Όσον αφορά την παγκόσμια αγορά λιθίου, μια τέτοια προσθήκη στα παγκόσμια γνωστά αποθέματα θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του μετάλλου σε περαιτέρω πτώση, ανάλογα με την ικανότητα του Ιράν να εξάγει.

Το Ιράν είναι επίσης ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, αλλά η αδυναμία του να εξάγει ευρέως λόγω των κυρώσεων έχει μειώσει την ικανότητά του να αποφέρει έσοδα και συνάλλαγμα, καθώς και την ικανότητά του να συμβάλλει στην παγκόσμια προσφορά.