Intrum: Πώς θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι επιχειρήσεις που έκαναν αναδιάρθρωση

Intrum: Πώς θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι επιχειρήσεις που έκαναν αναδιάρθρωση

Χρηματοδότηση για ρευστότητα και επενδύσεις ώστε να διασφαλιστεί η επαναφορά σε ανάπτυξη, χρειάζονται οι επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει επιτυχώς σε αναδιάρθρωση των οφειλών τους, τόνισε η Μαρία Βέργη, General Manager, Commercial Restructuring Solutions της Intrum.

Η κ. Βέργη αναφέρθηκε σε μια σειρά δυνατότητες που δίνονται στις επιχειρήσεις αναφορικά με τη χρηματοδότησή τους και υπογράμμισε ότι η Intrum μεριμνά ώστε οι βιώσιμες επιχειρήσεις να έχουν επόμενη ημέρα και να είναι ανταγωνιστικές, στο πλαίσιο του Risk Management & Compliance Conference.

«Στο πρώτο κλαδικό χαρτοφυλάκιο που έχουμε προωθήσει στη δευτερογενή αγορά, το οποίο περιλαμβάνει ξενοδοχεία, έχουμε θέσει ως κριτήριο, μεταξύ άλλων, τη στρατηγική που θα έχουν οι υποψήφιοι επενδυτές για τα ξενοδοχεία της περιμέτρου. Τη στρατηγική αυτή την αντιλαμβανόμαστε με αναπτυξιακούς όρους και με τη βελτιστοποίηση της δυναμικής των ξενοδοχείων του χαρτοφυλακίου», τόνισε η κυρία Βέργη.

Εξειδικεύοντας τις ευχέρειες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που έχουν αναδιαρθρωθεί, η Γενική Διευθύντρια της Intrum, επισήμανε ότι, ήδη όταν εξετάζεται η αναδιάρθρωση, εξετάζονται και οι ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και, είτε προσαρμόζονται οι όροι της ρύθμισης προκειμένου η επιχείρηση να δημιουργήσει εσωτερικό κεφάλαιο κίνησης, είτε δημιουργείται ή διατηρείται μια γραμμή κεφαλαίου κίνησης.

«Κατά τις τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων διατηρήσαμε όλες τις γραμμές κεφαλαίων κίνησης που είχαν οι επιχειρήσεις προκειμένου να διαφυλάξουμε τη βιωσιμότητά τους αλλά και την πλήρη εξυγίανσή τους ενώ σε περιπτώσεις επιχειρήσεων εντάσεως παγίων, όπως τα ξενοδοχεία, πάντοτε στο σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπεται να καλυφθεί η ανάγκη επενδύσεων συντήρησης του παγίου ή ακόμη και ανακαίνισης», σημείωσε.

Ειδική αναφορά έκανε η κυρία Βέργη στις πρωτοβουλίες της Intrum να φέρνει τις επιχειρήσεις εκείνες που παρουσιάζουν επιχειρηματικές προοπτικές, σε επαφή με ένα εκτεταμένο δίκτυο επενδυτών, είτε στρατηγικών, είτε χρηματοοικονομικών ώστε να λάβουν χρηματοδότηση ή και μετοχική συμμετοχή. «Ειδικά το τελευταίο, θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς συνεισφέρει στη μεγέθυνση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων». Η Intrum παρέχει επίσης δωρεάν στις επιχειρήσεις, υπηρεσίες ενημέρωσης και συμβουλών για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων επιδοτήσεων ή επενδυτικών.

Συμμετέχοντας σε συζήτηση με θέμα NPE Management: Current status, Asset evolution & overall Challenges ahead, την οποία συντόνισε η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κυρία Χαρούλα Απαλαγάκη, η κυρία Βέργη έδωσε έμφαση στην ανάγκη να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε ιδιώτες και επιχειρήσεις και στο πλαίσιο αυτό, στη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους εκ νέου από το τραπεζικό και το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε ερώτηση για τη διαφοροποίηση στη συμπεριφορά των πελατών, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, σε ό,τι αφορά την κουλτούρα πληρωμών, η Γενική Διευθύντρια της Intrum σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική στροφή σε μια πιο συνεπή στάση, με διάθεση εξεύρεσης λύσεων που θα είναι διατηρήσιμες και θα δώσουν την οριστική λύση στο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζουν.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο οι ιδιώτες όσο και οι επιχειρήσεις των οποίων τα δάνεια διαχειριζόμαστε, μέχρι και σήμερα, παρά τις αυξήσεις των τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα, καταβάλλουν τις δόσεις που έχουμε από κοινού διαμορφώσει με τη ρύθμιση των οφειλών τους και συνεχίζουν να δείχνουν εμπράκτως τη διάθεσή τους να γυρίσουν οριστικά σελίδα.

Το γεγονός αυτό δείχνει μια σταδιακή αλλαγή νοοτροπίας στην οποία σίγουρα έχουν συμβάλλει διάφοροι παράγοντες, όπως η ενεργοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού του δημοσίου, η ψήφιση των νέων Νόμων οι οποίοι με πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια σε σχέση με το παρελθόν δίνουν σωστά μηνύματα, αλλά και η συσσωρευμένη εμπειρία Τραπεζών και Servicers που μας επιτρέπει να είμαστε πιο φιλικοί, πιο στοχευμένοι και να παρέχουμε οριστικές και κατάλληλες λύσεις», τόνισε.