field_kentriki_fotografia
IFO για Ελλάδα: Ο οικονομικός «παρίας» του ανεπτυγμένου κόσμου 

Του Γιώργου Φιντικάκη

Διπλάσια και πλέον εμπόδια για τις επενδύσεις απ' ότι ο μέσος όρος των ανεπτυγμένων κρατών, 925% λιγότερες επενδύσεις, υπερδιπλάσιο έλλειμμα στην ανταγωνιστικότητα, διπλάσια υστέρηση στην καινοτομία και στην διαχείριση του χρέους, επιδόσεις μιας “χώρας-οικονομικού παρία” στο κλαμπ όπου από τύχη ακόμη ανήκει.

Αυτή είναι η οικονομία που “όσο ανακάμπτει θα δίνουμε ανάσα” όπως είπε χθες από το Σύνταγμα ο Αλέξης Τσίπρας , των “διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”, όπου “έχει σταματήσει το πάρτυ της ρεμούλας, και της διαφθοράς”, και η οποία παρέχει “δημοσιονομική ασφάλεια για την στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας”.

Δεν θα είχε κατά νου o Πρωθυπουργός, τη διεθνή κατάταξη της Ελλάδας σε οποιοδήποτε βασικό δείκτη, ούτε την τελευταία έκθεση για την παγκόσμια οικονομία μεταξύ 119 χωρών, που ανακοίνωσε πρόσφατα το διεθνούς φήμης γερμανικό ινστιτούτο IFO, και η οποία προκαλεί θλίψη και οργή για την κατρακύλα της χώρας σε σχέση όχι με τις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά με όσες θέλουν να μπουν στο κλαμπ, του οποίου για καλή μας τύχη, είμαστε ακόμη μέλος.

Συγκρίνοντας τις ελληνικές επιδόσεις με εκείνες των χωρών της κατηγορίας της, δηλαδή τις ανεπτυγμένες, τα αποτελέσματα τρομάζουν και επιβεβαιώνουν όσοι χαρακτηρίζουν την τελευταία τετραετία ως μια τεράστια “μαύρη τρύπα”, ένα δηλαδή άθροισμα αναρίθμητων χαμένων ευκαιριών για την χώρα, με φυσιολογικό επακόλουθο την κατακρήμνιση της: Μακράν το χειρότερο κλίμα στον ανεπτυγμένο κόσμο για ξένες επενδύσεις, τα περισσότερα νομικά και διοικητικά εμπόδια για το επιχειρείν, την μεγαλύτερη υστέρηση σε ανταγωνιστικότητα, μαζί με την τρίτη χειρότερη ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, πίσω από Βρετανία και Ιταλία, και την τρίτη θέση ως προς την διαφθορά.

Εκεί όπου πετυχαίνουν τα Δυτικά Βαλκάνια, χώρες της Βόρειας Αφρικής, “τίγρεις” της Ασίας, αναδυόμενες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτύχει, επιβεβαιώνοντας ότι η συνταγή των κρατιστών χρεοκόπησε, και πως όσες φορές και αν την δοκιμάσουμε ξανά, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Στην παγκόσμια κατάταξη «σερνόμαστε» ελαφρώς προς τα μπροστά, ωστόσο στην πραγματικότητα οπισθοχωρούμε, καθώς δεκάδες άλλοι τρέχουν προς την ίδια κατεύθυνση, με δεκαπλάσια ταχύτητα. 

Ενδεικτικά η Ελλάδα, ανάμεσα σε ένα γκρουπ 119 κρατών από την Ευρωζώνη, την Ασία, την Β. και Νότια Αμερική, την Αφρική, και την Ωκεανία, παρουσιάζει σημαντική απόκλιση από πάρα πολλές :

Στο Οικονομικό Κλίμα, όπου έχουμε την 4η χειρότερη επίδοση μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, πίσω μόνο από Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία, και μια από τις 30 χειρότερες στον κόσμο, μαζί με Βενεζουέλα, Μεξικό, Αργεντινή, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρίκα, Αφγανιστάν, κ.ά. Με άριστα το +100, η Ελλάδα βαθμολογείται με -20,9 στην έκθεση του IFO.

Στην συνολική οικονομική κατάσταση, όπου κατέχουμε την 2η χειρότερη θέση στο κλαμπ των “ανεπτυγμένων”, πίσω μόνο από την Ιταλία, και μια από τις 20 χειρότερες στον πλανήτη, συναγωνιζόμενοι χώρες όπως Τουρκία, Β.Μακεδονία, και κάπως καλύτερα από Βενεζουέλα, Πακιστάν, Κόστα Ρίκα, Βραζιλία, Αργεντινή, Σουδάν, Ιράν, Αφγανιστάν. Βαθμολογούμαστε με -60,9, και άριστα το +100.

Στις επενδύσεις, (δαπάνες κεφαλαίου), οι οποίες βρίσκονται στην προτελευταία θέση των ανεπτυγμένων, πίσω ξανά μόνο από την Ιταλία,. Στον πλανήτη είμαστε μέσα στις 20 χειρότερες επιδόσεις, μαζί με Κόσοβο, Τουρκία, Αργεντική, Βραζιλία, Βενεζουέλα, κλπ. Το σκορ της Ελλάδας είναι -78,3, με άριστα το +100.

Στην έλλειψη εμπιστοσύνης ως προς την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, καθώς η Ελλάδα έχει την 3η χειρότερη επίδοση στο “κλαμπ” των μεγάλων, πίσω μόνο από Βρετανία και Ιταλία. Το νούμερο εδώ είναι 85,7, με χειρότερο το 100. Τέτοια επίδοση συγκρίνεται με εκείνες της Αλβανίας (83,3), της Τουρκίας (88,2), της Βοσνίας Ερζεγοβίνη (80), ενώ χειρότερα από εμάς είναι το Κόσοβο, η Β.Μακεδονία, η Μογκολία, το Πακιστάν, το Βιετνάμ, η Βενεζουέλα, κ.ά. Συνολικά στον κόσμο η χώρα βρίσκεται μέσα στις 40 χειρότερες θέσεις.

Στην εξαιρετικά ανεπαρκή ζήτηση που καταγράφεται στην οικονομία, όπου είμαστε “πρωταθλητές” ανάμεσα στους ανεπτυγμένους, και 22οι στον πλανήτη. Η βαθμολόγια μας είναι 95,2 με χειρότερο το 100. Παρουσιάζει δηλαδή η ελληνική οικονομία πολύ λιγότερη ζήτηση απ' ότι χώρες όπως Βουλγαρία, Τουρκία, Βενεζουέλα, Σρι Λάνκα, Αρμενία, Αζερμπαιτζάν.
Στην καινοτομία, όπου είμαστε στην 3η χειρότερη θέση ανάμεσα στα ανεπτυγμένα κράτη, ξεπερνώντας μόνο Λιθουανία και Κύπρο, ενώ κατατασσόμαστε 44οι στον πλανήτη.

Στις υποδομές, όπου μας “σώζουν” φαίνεται ακόμη τα έργα της περιόδου των Ολυμπιακών. Κατέχουμε την 10η χειρότερη θέση μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, με Βέλγιο, Κύπρο, Λεττονία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Βρετανία, να διαθέτουν ακόμη πιο πεπαλαιωμένες υποδομές.

Στο έλλειμμα διεθνούς ανταγωνιστικότητας, όπου η Ελλάδα είναι μακράν ο “πρωταθλητής” ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ καταλαμβάνει την 50η θέση παγκοσμίως. Το ελληνικό σκορ είναι 86,4 με χειρότερο το 100. Καλύτερα βαθμολογούνται οι οικονομίες της Βουλγαρίας με 23,1, Τουρκίας (31,3), Αλβανίας (66,7), Πολωνίας (38,5), Ινδονησίας (66,7), Μαλαισίας (50), Χιλής (33,3), Μεξικο (26,7), Αιγύπτου (50), κ.ο.κ.

Στα νομικά και διοικητικά εμπόδια στο επιχειρείν, όπου είμαστε και πάλι 1οι ανάμεσα στα ανεπτυγμένα κράη, με σκορ 90,9 και χειρότερη επίδοση το 100. Στον πλανήτη, κατέχουμε την 27η θέση, πολύ χειρότερα δηλαδή από την Αλβανία (50), το Κόσοβο (66,7), το Πακιστάν (75), την Κολομβία (73,3), κ.ά.

Στο προβληματικό κλίμα που συναντούν οι ξένοι επενδυτές. Και εδώ 1οι ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, με βαθμολογία 81,8 στα 100, ενώ συνολικά στο κόσμο κατέχουμε την 17η χειρότερη θέση. Καλύτερο επενδυτικό κλίμα από την Ελλάδα έχουν για παράδειγμα η Βολιβία (71,4), η Αργεντινή (54,5), Μαδαγασκάρη (50), η Ουγκάντα (33,3), η Αιγυπτος (75), κ.ά.

Στην αναποτελεσματική διαχείριση του χρέους, όπου και εδώ η Ελλάδα έχει την αρνητική πρωτιά ανάμεσα στον ανεπτυγμένο κόσμο, με βαθμολογία 60 στα 100. Στον πλανήτη βρισκόμαστε στην 32η χειρότερη θέση, και μπροστά από εμάς είναι χώρες όπως Κένυα (50), Τηνυσία (50), Μεξικό (26,7), Κολομβία (14,3), κλπ.

Στη διαφθορά, η ελληνική επίδοση είναι η 3η χειρότερη στα ανεπτυγμένα κράτη, πίσω από Σλοβακία και Ιταλία. Στον πλανήτη βρισκόμαστε κάπου στη μέση της λίστας (67οι σε σύνολο 119 χωρών).