Ιαπωνία: Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 3%

Ιαπωνία: Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 3%

Η Ιαπωνία θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 3% ετησίως από το επόμενο οικονομικό έτος στο πλαίσιο μιας πολιτικής για την ενδυνάμωση των καταναλωτικών δαπανών και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση θα ενισχύσει επίσης τις πολιτικές προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών στο εργατικό δυναμικό της χώρας, ενώ θα χαλαρώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για να ενθαρρύνει τις επιχειρηματικές επενδύσεις και να δώσει νέα πνοή στην οικονομία.

Οι πολιτικές αποτελούν επίσης θετική εξέλιξη για την Τράπεζα της Ιαπωνίας, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ιδιωτική κατανάλωση και θα καταστήσει ευκολότερη την επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%.

«Χρειαζόμαστε να διασφαλίσουμε συνεχή οικονομική ανάπτυξη στηριζόμενη από τους αυξανόμενους μισθούς και ο κατώτατος μισθός πρέπει να συμπεριληφθεί σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Η αύξηση των μισθών έχει επείγοντα χαρακτήρα για τους φορείς χάραξης πολιτικής καθώς το Τόκιο θέλει να αυξήσει τις καταναλωτικές δαπάνες, που θεωρούνται καθοριστικές για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και την έξοδο της χώρας από τον αποπληθωρισμό.

Η οικονομία έχει βυθιστεί δύο φορές σε ύφεση από τότε που ο Άμπε ανέλαβε την πρωθυπουργία στα τέλη του 2012 και η κυβέρνηση του δέχεται πιέσεις για να δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει την οικονομία.

Ο εθνικός μέσος όρος του κατώτατου μισθού στην Ιαπωνία ήταν 780 γεν (6,36 δολάρια) την ώρα το προηγούμενο οικονομικό έτος, άρα μια αύξηση της τάξης του 3% η οποία και πάλι δεν θα επαρκεί για την αγορά ενός μπολ με νουντλς – γεγονός που αποτυπώνει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι φορείς χάραξης της πολιτικής στο να ενδυναμώσουν την κατανάλωση.

Ο Άμπε είπε στο υπουργικό του συμβούλιο ότι επιδιώκει την αύξηση του εθνικού μέσου όρου του κατώτατου μισθού στα 1.000 γεν την ώρα.

Οι αυξήσεις των κατώτατων μισθών θα ξεκινήσουν από το επόμενο οικονομικό έτος και η απόφαση δεν θα απαιτήσει την έγκριση του κοινοβουλίου, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ