Η υπηρεσία πληρωμών της Alibaba έρχεται στην Ευρώπη

Η υπηρεσία πληρωμών της Alibaba έρχεται στην Ευρώπη

Η online υπηρεσία πληρωμών της Alipay, μιας θυγατρικής της Alibaba, έρχεται στην Ευρώπη για να επωφεληθεί απ' τον αυξανόμενο αριθμό Κινέζων τουριστών που επισκέπτονται τη Γηραιά ήπειρο. Ο ηλεκτρονικός γίγαντας επιτρέπει στους πελάτες να πληρώνουν για τα προϊόντα που αγοράζουν είτε στα καταστήματα της Κίνας είτε online.

Την Alipay διαχειρίζεται η Ant Financial, η οποία προχώρησε σε συμφωνία με την Wirecard, μια γερμανική εταιρεία που παρέχει τρόπους πληρωμής. Ειδικότερα, η Wirecard θα επιτρέπει στους εμπόρους που χρησιμοποιούν τα point-of-sales της, να δέχονται και Κινέζους πελάτες που πραγματοποίησαν αγορές μέσω της Alipay.

Όσα καταστήματα χρησιμοποιούν σήμερα την Wirecard θα χρειαστεί να κατεβάσουν μια ενημέρωση λογισμικού και όχι κάποιο καινούργιο μηχάνημα. Ουσιαστικά, θα «διαβάζουν» ένα barcode από το smartphone ενός χρήστη της Alipay ώστε να προχωρήσει η εκάστοτε πληρωμή.

Εξασφαλίζοντας ότι οι υπηρεσίες της Alipay χρησιμοποιούνται από τους 400 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες της, η εταιρεία θα στηρίξει και τους εμπόρους, καθώς θα προσφέρει μια οικεία μέθοδο πληρωμής στους Κινέζους καταναλωτές.

Η Wirecard έχει 21.000 εμπόρους που χρησιμοποιούν τα συστήματα της παγκοσμίως, αλλά δεν θα κάνει κάποια αλλαγή μετά τη συμφωνία για επέκταση στην Ευρώπη. Μέσω της συνεργασίας της όμως με την Alipay θα έχει πρόσβαση σε περισσότερα καταστήματα χωρίς να χρειάζεται να συνάψει ατομικές συμφωνίες με διάφορες επιχειρήσεις.

Η κίνηση σηματοδοτεί την πρώτη προσπάθεια της Alipay να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Ευρώπη και μεταξύ άλλων να δώσει το έναυσμα για τη διεύρυνση της Alibaba στην περιοχή.

Παρότι η πελατειακή βάση της Alipay είναι σχεδόν αποκλειστικά κινεζική, η υπηρεσία δεν αποτελεί για την ώρα ανταγωνιστή της Apple Pay. Η κίνηση αυτή όμως θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για μια ευρύτερη επέκταση της υπηρεσίας εάν τελικά προκύψει να είναι κερδοφόρα.

Η Alibaba εξαγοράζει την εφημερίδα South China Morning Pos

Επίσης, ο κινεζικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει τις εταιρίες μέσων μαζικής ενημέρωσης του εκδοτικού ομίλου SCMP, συμπεριλαμβανομένης και της εφημερίδας South China Morning Post.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης άδειες για πολλές εκδόσεις, όπως αυτές των περιοδικών Elle, Cosmopolitan και Harper's Bazaar στο Χονγκ Κονγκ. Οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστές.