Η Samsung σύναψε την τελική συμφωνία με τους εργαζόμενούς της που προσβλήθηκαν από καρκίνο

Η Samsung σύναψε την τελική συμφωνία με τους εργαζόμενούς της που προσβλήθηκαν από καρκίνο

Η Samsung Electronics ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε μια "τελική συμφωνία" με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της που προσβλήθηκαν από καρκίνο καθώς εργάζονταν στα εργοστάσιά της κατασκευής ημιαγωγών. Ορισμένα θύματα έκριναν ωστόσο τη συμφωνία ανεπαρκή.

Η νοτιοκορεατική εταιρεία σύναψε με δύο ενώσεις που εκπροσωπούν τα θύματα και τις οικογένειές τους μια συμφωνία που αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας σε όλα της τα εργοστάσια.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους των θυμάτων, 224 άνθρωποι που εργάζονταν στα εργοστάσια παραγωγής μικροκυκλωμάτων (chip) και τηλεοράσεων της εταιρείας προσβλήθηκαν από σπάνιες ασθένειες λόγω των επικίνδυνων συνθηκών εργασίας τους. Από αυτούς, 87 έχουν πεθάνει.

Για χρόνια, η Samsung διέψευδε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τον καρκίνο που εμφάνισαν οι υπάλληλοί της. Κατόπιν, το 2014, ο όμιλος ζήτησε συγγνώμη και πέρυσι δημιούργησε ένα ταμείο αποζημιώσεων για τα θύματα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συσταθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή που θα επιφορτιστεί με "μια ενδελεχή επιθεώρηση των εγκαταστάσεων της Samsung", διευκρινίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η επιτροπή αυτή θα "δημοσιεύσει εκθέσεις της όσον αφορά όλους τους τομείς που θα επιδέχονται βελτιώσεων", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο όμιλος ευχαριστεί επίσης την επιτροπή μεσολάβησης η οποία είχε συσταθεί για να καταστήσει "δυνατή την τελική αυτή συμφωνία".

"Γενικότερα, ευσταθεί να πούμε ότι όλα έχουν εφεξής ρυθμιστεί", διευκρίνισε εκπρόσωπος της Samsung στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Ωστόσο η Samsung παραμένει ανοιχτή σε οποιαδήποτε συζήτηση όσον αφορά την υλοποίηση αυτών των συμφωνιών", πρόσθεσε.

Η Banolim, μια από τις ενώσεις θυμάτων, έκρινε ωστόσο ότι μένουν πολλά να γίνουν προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα αυτό.

Η συγγνώμη της Samsung, όπως και οι αποζημιώσεις, δεν έχουν γίνει απολύτως αποδεκτές από τις οικογένειες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κουόν Γιουνγκ Εούν, που είναι μέλος της ένωσης αυτής.

"Θα συνεχίσουμε να αξιώνουμε από τη Samsung να αντιμετωπίσει καταλλήλως τα θέματα αυτά", πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 100, από τους 150 αιτούντες, έχουν ήδη λάβει αποζημίωση από το ταμείο της Samsung.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ