Η νέα κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό

Η νέα κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό

Μειώσεις επικουρικών συντάξεων και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μαζί με τις ενοποιήσεις ταμείων και το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους, προβλέπει η κυβερνητική πρόταση που θα υποβληθεί την Πέμπτη στους εκπρόσωπους των δανειστών από τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο.

Πάντως οι δανειστές απορρίπτουν μια ενδεχόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και για να εξοικονομηθεί το ποσό των 1,8 δισ. έως το τέλος του 2016, προτάσσουν ως επικρατέστερο σενάριο τη μείωση κατά 15% των συντάξεων άνω των 800 ευρώ.

Ως γνωστόν η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι δεν θα θιγούν οι κύριες συντάξεις.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση δεσμεύτηκε ότι δεν θα περικοπούν οι κύριες συντάξεις. Αντίθετα επέμεινε ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρονικό διάστημα αποτελεί προσφορότερη λύση προκειμένου να μην υποστεί για 12η φορά μείωση η αδύναμη κατηγορία των συνταξιούχων.

Άφησε μάλιστα αιχμές κατά του ΣΕΒ, ο οποίος αποκρούει την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών με το επιχείρημα ότι θα οδηγήσει σε όξυνση της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις δε θα έπρεπε να αντιδρούν για να υπάρξει κοινωνικό μοίρασμα της ευθύνης, θυμίζοντας ότι οι επιχειρήσεις ελαφρύνθηκαν από τη μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες

Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει αύξηση των εισφορών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες για 3 χρόνια, έως ότου αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας.

Συγκεκριμένα προτείνει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα στις κύριες συντάξεις (εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα 300 εκατ. ευρώ ετησίως στο ΙΚΑ) και αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα στις επικουρικές συντάξεις (0,5 για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζόμενους).Οι εργοδοτικοί φορείς που κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το ασφαλιστικό προτάσσουν την ανάγκη μείωσης και όχι αύξησης των εισφορών. Ειδικότερα ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι οι εισφορές πρέπει να μειωθούν αλλά και να αξιοποιηθούν ως επικουρικά του συστήματος τα επαγγελματικά ταμεία και η ιδιωτική ασφάλιση.

«Τυχόν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών -τονίζει ο ΣΕΒ - θα οδηγήσει σε αναστολή επενδυτικών σχεδίων, εκτροπή της ανάκαμψης, όξυνση της ανεργίας αλλά και της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, και χαμηλότερα εισοδήματα άμεσα και έμμεσα, μειώνοντας τελικά την συνταξιοδοτική αποταμίευση».

Για τις επικουρικές συντάξεις η κυβερνητική πρόταση θα προβλέπει μεσοσταθμικές μειώσεις 6,5% (σ.σ. θα αφορά εκείνες που ξεπερνούν τα 173 ευρώ) και αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων

Επίσης για τους νέους συνταξιούχους η σύνταξη θα αποτελεί το άθροισμα δύο τμημάτων: της Εθνικής και της αναλογικής/ανταποδοτικής σύνταξης, υπό την εγγύηση του κράτους. Η Εθνική θα κινείται πέριξ των 384 ευρώ, θα δίνεται με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης και θα χρηματοδοτείται από το κράτος. Η κυβέρνηση επιδιώκει την καταβολή της χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, παρ'' ότι αντιδρούν οι θεσμοί.

Το αναλογικό μέρος της σύνταξης θα υπολογίζεται βάσει των συντάξιμων αποδοχών και του ποσοστού αναπλήρωσης, σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων παροχών. Ακόμη δεν είναι γνωστό το ποσοστό αναπλήρωσης. Η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι κοντά στο 60% με 65%, ενώ οι θεσμοί ζητούν να μην υπερβαίνει το 50% με 55%.

Όσον αφορά στις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, προτείνεται να δημιουργηθεί ένα υπέρ-ταμείο κύριας ασφάλισης για όλους. Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός φορέα «μαμούθ» για τα ταμεία της κύριας ασφάλισης στον οποίο θα ενταχθούν τα 5 ταμεία που υπάρχουν σήμερα, δηλαδή: ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ θα παραμείνουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα, αλλά μόνο για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων, δηλαδή θα έχουν μόνο τον τομέα της πρόνοιας. Ο νέος φορέας θα έχει ίδιους κανόνες ασφάλισης, απονομής συντάξεων και είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών.

Τέλος για τα εφάπαξ, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται νέο μαθηματικό τύπο, που θα οδηγεί μεσοσταθμικά σε περικοπές της τάξης του 10%. Περικοπές της τάξης του 30% εκτιμάται ότι θα επέλθουν στα μερίσματα που λαμβάνουν σήμερα περίπου 280.000 πολιτικοί συνταξιούχοι, καθώς το υπουργείο Εργασίας ήδη ζήτησε από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) να περιορίσει τις δαπάνες του για τον επόμενο χρόνο κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.