Η Moody’s δίνει ώθηση στα ελληνικά assets
Shutterstock
Shutterstock

Η Moody’s δίνει ώθηση στα ελληνικά assets

Κάτω από τις 80 μονάδες βάσης (ή 0,8%) υποχώρησε το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά, λίγες ώρες πριν την ιστορικής σημασίας απόφαση της Moody’ s για το ελληνικό αξιόχρεο.

Ενώ οι αγορές έχουν σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει την αναβάθμιση της Ελλάδας στην ελίτ, τα ελληνικά assets συνεχίζουν να δέχονται ώθηση. Απόλυτα χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος για τους ελληνικούς τίτλους είναι το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα έπιασαν τα ισπανικά σε επίπεδο αποδόσεων.

Στις συναλλαγές της Πέμπτης, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,13% και του ισπανικού 10ετούς στο 3,14%. Είναι η πρώτη φορά από την κρίση του 2010 που το κόστος δανεισμού της Ελλάδας υποχωρεί κάτω από της Ισπανίας.

Οι επενδυτές βλέπουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια πριν από τη Fed, γεγονός που οδηγεί σε άνοδο τις τιμές των ομολόγων και σε πτώση τις αποδόσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, τα ελληνικά assets δέχονται μεγάλο μέρος της επενδυτικής ζήτησης.

Η ετυμηγορία της Moody’ s παίζει το ρόλο της καθώς οι αγορές αναμένουν την επίσημη επιστροφή της Ελλάδας στο investment grade. Διότι αν η Moody’ s προχωρήσει στην πολυπόθητη αναβάθμιση θα είναι η πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2010 που η ελληνική οικονομία θα διαθέτει αξιολόγηση στην κατηγορία «investment grade» από όλους τους εγκεκριμένους από την ΕΚΤ (και κυρίως από τις αγορές) οίκους.

Στις 27 Απριλίου 2010, η Standard & Poor’ s έγινε ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που υποβάθμισε την Ελλάδα σε «junk», στον απόηχο του ιστορικού διαγγέλματος του Γιώργου Παπανδρέου για την προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Moody’ s ακολούθησε την S&P και υποβάθμισε την ελληνική οικονομία στις 14 Ιουνίου του ίδιου έτους και κάπως έτσι ξεκίνησε ο Γολγοθάς των επόμενων ετών.

Fast forward στο σήμερα, η ελληνική οικονομία πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι οίκοι αξιολόγησης και γι’ αυτό βλέπουμε και το πολύ αυξημένο ενδιαφέρον επενδυτών για ελληνικές μετοχές και ομόλογα. Το σερί των αναβαθμίσεων – που συνοδεύτηκαν από διθυραμβικές εκθέσεις επενδυτικών οίκων – συνέβαλε τα μέγιστα στο να σημειώσει το ΧΑ μία από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο το 2023, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται κατά 9,6% το 2024.

Συνέβαλαν επίσης, στη συμμετοχή εξαιρετικής ποιότητας επενδυτικών κεφαλαίων στα placement των ελληνικών τραπεζών, σε μία σειρά επιχειρηματικών deal πολλών δισεκατομμυρίων, αλλά και στο αυξημένο ενδιαφέρον για ελληνικά εταιρικά ομόλογα.

Τα δύσκολα για την Ελλάδα αρχίζουν μετά την επενδυτική βαθμίδα. Για να παραμείνει η Ελλάδα στην ελίτ των αξιολογήσεων και να έρθουν και νέες αναβαθμίσεις που θα ισχυροποιήσουν κατά πολύ τη θέση της χώρας στη διεθνή σκηνή, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνει αδιάκοπα το χρέος, να εμφανίζει γενικότερα εξαιρετικές δημοσιονομικές επιδόσεις και παράλληλα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που δεν εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Το θέμα των μεταρρυθμίσεων είναι μείζονος σημασίας.

Η Moody’ s έχει αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε όλα τα επίπεδα. Έχει ωστόσο στείλει μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να παραμείνει στο δρόμο της δημοσιονομικής σύνεσης και της επίτευξης πλεονασμάτων. Ο οίκος έχει ξεκαθαρίσει ότι η χώρα δεν πρέπει να επιστρέψει σε πολιτικές επιδομάτων χωρίς τέλος και ταυτόχρονα να κάνει τα βήματα που έχουν απομείνει έτσι ώστε να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.