Χωρίς λευκό καπνό το Eurogroup - Νέα συνεδρίαση αύριο

Χωρίς λευκό καπνό το Eurogroup - Νέα συνεδρίαση αύριο

Χωρίς λευκό καπνό έληξε η μαραθώνια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την ευρωπαϊκή οικονομική αντίδραση στον κορονοϊό, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αύριο σε νέο Eurogroup. «Μετά από 16 ώρες συζητήσεων, πλησιάσαμε σε μια συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Στόχος παραμένει ένα ισχυρό ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που θα έχει η πανδημία στην απασχόληση, για τις επιχειρήσεις και στα δημοσιονομικά των χωρών-μελών, σημειώνει ο Σεντένο.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το liberal.gr, η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε ολονυχτία με αντιπαραθέσεις, πολύωρες διακοπές για διαβουλεύσεις και προσπάθειες για συμβιβασμό ανάμεσα στα διαμορφωμένα στρατόπεδα του Νότου και του Βορρά. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται το πακέτο Σεντένο, ύψους 500 δισ. ευρώ.

Ένα πακέτο που το απαρτίζουν 240 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ένα δίχτυ ασφαλείας 100 δισ. ευρώ για την προστασία της απασχόλησης (πρόγραμμα Sure) και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων με αύξηση της δυνατότητάς του κατά 200 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες.

Γερμανοί και Ολλανδοί επιμένουν ότι η εκταμίευση των χρημάτων από τον ESM πρέπει να συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις, με τις οποίες διαφωνούν οι χώρες του Νότου.

Εκτός όμως από το πρόγραμμα των 500 δισ. ευρώ για την άμεση στήριξη των οικονομιών, ο Νότος ζητά οι αποφάσεις να συνοδεύονται από μεγάλο Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund) για την επόμενη ημέρα, το οποίο θα δανείζει κεφάλαια προκειμένου να στηριχθούν οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Το μπλοκ του Βορρά αποδέχεται επί της αρχής την σύσταση του Ταμείου, ωστόσο διαφωνεί στον τρόπο με τον οποίο αυτό θα χρηματοδοτηθεί, καθώς αυτός παραπέμπει σε αμοιβαιοποίηση κινδύνου, λειτουργώντας στην ουσία ως ένα ευρωομόλογο. Και αυτό καθώς το Ταμείο θα στηρίζεται σε δανεισμό της ΕΕ προς τα κράτη-μέλη, γεγονός που σημαίνει ότι όταν κάποιο αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, τότε θα καλύπτουν τα υπόλοιπα το μερίδιό του. Το μπλοκ του Βορρά, δηλαδή Γερμανοί, Ολλανδοί, Αυστριακοί, Φινλανδοί, δεν θέλουν να ακούνε για κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα κάθε χώρα να επιμένει στις δικές της θέσεις, χωρίς να διαφαίνεται ενδεχόμενο συμβιβασμού. 

AP Photo/Francisco Seco