Γιατί θα πληρώσουμε επιπλέον 1 δισ. ευρώ φόρο εισοδήματος το 2024
Shutterstock
Shutterstock
Υπουργείο Οικονομικών

Γιατί θα πληρώσουμε επιπλέον 1 δισ. ευρώ φόρο εισοδήματος το 2024

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων -ουσιαστικά τη Δευτέρα μετά την ολιγοήμερη «ανοχή» που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών- αποκάλυψε δύο πράγματα.

Πρώτον ότι τα φετινά εκκαθαριστικά έφεραν τουλάχιστον 440 εκατ. ευρώ περισσότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι (μόνο από τα φυσικά πρόσωπα) και δεύτερον ότι το 2024 θα χρειαστεί να βάλουμε ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Παραλαμβάνοντας το φετινό εκκαθαριστικό, ειδικά τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εισοδήματα από περισσότερες από μία πηγές (π.χ μισθό και μπλοκάκι) αντιλαμβάνονται το τι σημαίνει μη τιμαριθμική προσαρμογή της φορολογικής κλίμακας.

Αυτό που φέτος έγινε πολύ αισθητό με την αύξηση του φόρου κατά 440 εκατ. ευρώ, το 2024 θα γίνει ακόμη πιο έντονο. Πρώτον διότι το 2023 είχαμε την πρώτη πολύ μεγάλη αύξηση στο εισόδημα από συντάξεις που είναι και μια από τις μεγαλύτερες «δεξαμενές» του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Εκτός από την αυξημένη παρακράτηση που έχουν ήδη δει στο μηνιαίο εκκαθαριστικό της σύνταξής τους οι συνταξιούχοι, θα διαπιστώσουν και πολύ μεγάλη αύξηση στο ποσό της εκκαθάρισης του 2024 αν υπάρχει εισόδημα από 2η πηγή.

Αντίστοιχα, το 2023 έχουμε σημαντική αύξηση στα «φανερά» εισοδήματα από ακίνητα (λόγω έξαρσης του Airbnb αλλά και αύξησης των μισθωμάτων γενικώς) κάτι που επίσης αναμένεται να αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς.

Τρίτος και εξίσου σημαντικός λόγος, η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Το 2024, το δημόσιο θα εισπράξει περισσότερο φόρο εισοδήματος επειδή όλοι οι δικαιούχοι του κατώτατου μισθού θα κληθούν να καταβάλλουν πολύ περισσότερο φόρο αν έχουν και εισόδημα από 2η πηγή.

Το υπουργείο Οικονομικών θα ενσωματώσει στον προϋπολογισμό του 2024 την πρόβλεψη ότι τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων θα αυξηθούν κατά 1,1 δισ. ευρώ. Αυτό θα προκύψει με τρεις τρόπους. Πρώτον με την αύξηση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων της επόμενης χρονιάς (σ.σ δεν αποκλείεται να δούμε του χρόνου τα εκκαθαριστικά να βγάζουν φόρο κοντά στα 3,8 με 4 δισ. ευρώ από 3,6 δισ. ευρώ φέτος).

Δεύτερον με την αύξηση της παρακράτησης του φόρου μέσω των μισθών και των συντάξεων (σ.σ έρχεται και η αναπροσαρμογή των μισθών του δημοσίου και τρίτον με την αύξηση του φόρου που θα κληθούν να καταβάλλουν τα νομικά πρόσωπα κυρίως μέσω της προκαταβολής (σ.σ περισσότερα κέρδη για το 2023 σημαίνει και μεγαλύτερη προκαταβολή για το 2024).

Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων, έχει προκύψει η ακόλουθη εικόνα:

Το 2022, οι έχοντες χρεωστικό εκκαθαριστικό κλήθηκαν να καταβάλλουν 3,177 δις. ευρώ οπότε ο μέσος φόρος αυξήθηκε από τα 1391 ευρώ πέρυσι, στα 1556 ευρώ φέτος.  Αντίστοιχα, μειώθηκε το μέσο ποσό της επιστροφής φόρου από τα 450 στα 414 ευρώ και το δημόσιο κάνει να εισπράττει φέτος 3,23 δις. ευρώ καθαρά από 2,79 δις. ευρώ πέρυσι.