field_kentriki_fotografia
Γιατί οι ξένοι δίνουν... σύσταση buy στα ελληνικά ακίνητα

Παγιώνεται η πεποίθηση στους ξένους αναλυτές και συμβούλους ακινήτων ότι η ελληνική αγορά ακινήτων έχει μπροστά της πολύ καλύτερες ημέρες με το 2022- οπότε και οι εργασίες στο Ελληνικό θα είναι σε πλήρη εξέλιξη - να αναμένεται ότι θα αποτελέσει έτος ισχυρής ανάκαμψης. Οι ευοίωνες αυτές προβλέψεις ξένων μόνο οφέλη έχουν για το ελληνικό real estate καθώς αποτελούν άμεσο κι έμμεσο προσκλητήριο προς τους ξένους για επενδύσεις στην Ελλάδα. Έτσι, πρόσφατα, στην λίστα των αλλοδαπών εταιριών που δίνουν…σύσταση «buy» για το ελληνικό real estate προστέθηκε η “Getgoldenvisa”, που εξειδικεύεται σε επενδύσεις μέσω Χρυσής Βίζας κι έχει γραφεία στην Αθήνα, το Λονδίνο, τη Λισαβόνα και την Κωνσταντινούπολη.

Οι αναλυτές λοιπόν, της εταιρίας αναφέρουν ότι η Αθήνα βρίσκεται στην κορυφή των διεθνών επενδυτικών προορισμών real estate, λόγω της ισχυροποίησης των ρυθμών ανάπτυξης, του μεγάλου αριθμού υψηλής ποιότητας ξένων σχολείων και της ύπαρξης πολλών σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Δίνουν ακόμη έμφαση στο γεγονός ότι το κόστος ζωής στην Αθήνα, που έχει άμεση πρόσβαση στη θάλασσα, είναι πολύ μικρότερο, σε σχέση με άλλες πόλεις με αποτέλεσμα να ξεχωρίζει μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

Εκτιμούν, δε, ότι οι τιμές των ακινήτων είναι χαμηλότερες κατά 25% στην Αθήνα, σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα το 2011, ποσοστό που τοποθετείται στο 10% για τα ακίνητα της Αθηναϊκής Ριβιέρας όπου δρομολογούνται πολλά νέα οικιστικά projects.

«Αν και η κτηματαγορά της χώρας είναι σε ύπνωση εδώ και αρκετά χρόνια, η Αθήνα διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στην αφύπνισή της» σημειώνει η εταιρία, παραθέτοντας σειρά λόγων για το γεγονός αυτό. Όπως αναφέρει, η Αθήνα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, προσελκύει ομογενείς που επαναπατρίζονται, νέους επιχειρηματίες, αλλά ψηφιακούς νομάδες. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι, πρόσφατα, η Premia, μέσω στρατηγικής συμφωνίας -πλαισίου με την Dimand απέκτησε κτίριο διαμερισμάτων στον Πειραιά όπου στεγάζεται πολυεθνικός όμιλος παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης πελατών. Η ελκυστικότητα δηλαδή, της Αθήνας, σύμφωνα με την «Getgoldenvisa» τροφοδοτεί την άνοδο του ελληνικού real estate εν συνόλω.

Η εταιρία επικαλείται ακόμη τα ισχυρά φορολογικά κίνητρα που προσφέρει η Ελλάδα σε αλλοδαπούς (π.χ. συνταξιούχους ή εύπορους επιχειρηματίες) που επιλέγουν να μεταφέρουν τη φορολογική έδρα τους στην Ελλάδα, όπως και το καθεστώς της Χρυσής Βίζας. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και τα κίνητρα που παρέχονται σε ψηφιακούς νομάδες που επιλέγουν να εγκατασταθούν στη χώρα μας. Όλα αυτά, σύμφωνα με την πολυεθνική συμβουλευτική εταιρεία σε ζητήματα Χρυσής Βίζας, έχουν ως κοινό παρονομαστή το project στο Ελληνικό που λειτουργεί ως game changer για το σύνολο της αγοράς ακινήτων. Ακόμη, μεγάλα έργα υποδομής, όπως η γραμμή 4 του Μετρό λειτουργούν προς όφελος της αγοράς ακινήτων, δεδομένου ότι η γειτνίαση ενός σπιτιού με μέσο σταθερής τροχιάς ενισχύει την αξία του.

Της ξένης εταιρίας που ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών για Χρυσή Βίζα είχε προηγηθεί η Sotheby's Real Estate που αναφέρει ότι η αθηναϊκή αγορά ακινήτων εδραιώνεται ως προορισμός, προσφέροντας επενδυτικές ευκαιρίες.