Γερμανία – Δανία: Συμφωνία συνεργασίας για υπεράκτια αιολική ενέργεια
Shutterstock
Shutterstock

Γερμανία – Δανία: Συμφωνία συνεργασίας για υπεράκτια αιολική ενέργεια

Η Γερμανία και η Δανία υπέγραψαν συμφωνία για τη σύνδεση τουλάχιστον 3 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας στο δανικό νησί Bornholm με την ηπειρωτική χώρα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.

«Το έργο δημιουργεί τη βάση για μελλοντικές εισαγωγές πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και καθιστά τον εφοδιασμό μας με ηλεκτρική ενέργεια φθηνότερο, ασφαλέστερο και πιο ανεξάρτητο από τα ορυκτά καύσιμα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, 2 γιγαβάτ θα μεταφερθούν στη Γερμανία και 1,2 γιγαβάτ θα πάνε στην ηπειρωτική Δανία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς (TSO) 50Hertz και Energinet - της Γερμανίας και της Δανίας αντίστοιχα - συμφώνησαν να αναλάβουν ο καθένας το ήμισυ του κόστους υποδομής του έργου.

Τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες επτά χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών, μαζί με τις τρίτες χώρες Νορβηγία και Βρετανία, δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν την επέκταση των αιολικών πάρκων τους, να αναπτύξουν «ενεργειακές νησίδες» - ή συνδεδεμένες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη θάλασσα - και να εργαστούν σε έργα δέσμευσης του άνθρακα και ανανεώσιμου υδρογόνου στην περιοχή.