Γέλεν: Είναι πιθανή η αύξηση επιτοκίου τον Δεκέμβριο

Γέλεν: Είναι πιθανή η αύξηση επιτοκίου τον Δεκέμβριο

Η Τζάνετ Γέλεν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, μιλώντας σήμερα στην αρμόδια για θέματα χρηματοπιστωτικού τομέα επιτροπή του Κογκρέσου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του βασικού επιτοκίου της Federal Reserve τον Δεκέμβριο. Φυσικά, δεν παρέλειψε να συμπληρώσει πως κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο αν η πορεία της χώρας συνεχίσει να είναι θετική.

Σημείωσε, πως η εικόνα που θα έχει η Νομισματική Επιτροπή της FED τον Δεκέμβριο, θα είναι και αυτή που θα καθορίσει την στάση της νομισματικής πολιτικής. Αν δηλαδή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Νομισματικής Επιτροπής εκείνη την περίοδο, η οικονομική ανάπτυξη θα κινείται εντός των προκαθορισμένων στόχων, τότε δεν αποκλείεται αύξηση του επιτοκίου.

Η Γέλεν, ωστόσο ξεκαθάρισε, πως μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για τα επιτόκια. Στη συνέχεια ανέφερε, πως "θέλουμε να δούμε εξελίξεις που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί κοντά στον στόχο του 2%" και συμπλήρωσε πως πιστεύει ότι οι κίνδυνοι της παγκόσμιας οικονομίας έχουν υποχωρήσει.