Γ. Μπρατάκος: Στόχος η ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας και η δημιουργία γεφυρών συνεργασίας

Γ. Μπρατάκος: Στόχος η ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας και η δημιουργία γεφυρών συνεργασίας

Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας και τη δημιουργία γεφυρών συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, συμμετείχε στο «Επιχειρηματικό Γεύμα Κίνας-Ελλάδας».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης της επιχειρηματικής αποστολής της Τζιανγκσού στην Ελλάδα, υπό την ηγεσία του Xin Changxing, προέδρου της Επαρχιακής Επιτροπής Τζιανγκσού του ΚΚΚ και προέδρου της Μόνιμης Επιτροπής του Λαϊκού Κογκρέσου της επαρχίας Τζιανγκσού.

Στην ομιλία του, ο κ. Μπρατάκος τόνισε τη στρατηγική σημασία αυτής της συνεργασίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα αποτελέσει ορόσημο για τις επιχειρήσεις των δύο χωρών.

«Η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος για τη χώρα μας, τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος και σημαντική πηγή επενδύσεων», σημείωσε ο πρόεδρος και αναφερόμενος στην επαρχία Τζιανγκσού, υπογράμμισε ότι «οι σχέσεις μας μπορούν να αποδώσουν αμοιβαία οφέλη, καθώς είναι από τις πλέον ανεπτυγμένες και καινοτόμες περιοχές της Κίνας, με ισχυρή βιομηχανία, τεχνολογική πρόοδο και εξαγωγικό προφίλ».

Ο κ. Μπρατάκος επισήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα, ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ευρωζώνης, αποτελεί πόλο σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, προσφέροντας στρατηγική θέση και σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Ανέδειξε βασικούς τομείς για νέες συμπράξεις όπως η πράσινη τεχνολογία, η καινοτομία, τα logistics, ο ναυπηγικός τομέας, το εμπόριο, η αγροδιατροφή και ο τουρισμός. Τόνισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως η τεχνογνωσία και το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, προσθέτοντας πως «αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να συνδυαστούν με τη δυναμική της Τζιανγκσού -και να οδηγήσουν σε κοινά εγχειρήματα υψηλής προστιθέμενης αξίας».

«Οι σημερινές επαφές επιβεβαιώνουν τη βούληση του επιμελητηρίου μας να στηρίξει ουσιαστικά αυτή την προσέγγιση», δήλωσε ο κ. Μπρατάκος, υπογραμμίζοντας τον ενεργό ρόλο του ΕΒΕΑ και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε τις διμερείς επαφές, να παρέχουμε άμεση και έγκυρη ενημέρωση και να υλοποιήσουμε στοχευμένες κοινές δράσεις, ώστε η συνεργασία να αναπτυχθεί σε στέρεες βάσεις και να αποδώσει καρπούς».

   Το «Επιχειρηματικό Γεύμα Κίνας-Ελλάδας», μια πρωτοβουλία της Λαϊκής Κυβέρνησης και του τμήματος Εμπορίου της επαρχίας Τζιανγκσού, πραγματοποιήθηκε με στόχο την εμβάθυνση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.

Η εκδήλωση, με την υποστήριξη της πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα, του Ελληνο-Κινεζικού Οικονομικού Συμβουλίου, του ΕΒΕΑ, του ΕΒΕΠ και της Enterprise Greece, επικεντρώθηκε σε νευραλγικούς τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο, η ναυπηγική, τα logistics και οι πράσινες πρωτοβουλίες.

Ο διευθυντής του Τμήματος Εμπορίου της Επαρχίας Τζιανγκσού, Si Yong, προήδρευσε της εκδήλωσης ενώ στην ομιλία του ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Fang Qiu, υπογράμμισε τις κοινές προκλήσεις των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι, συνολικά, 60 ελληνικές επιχειρήσεις προχώρησαν σε Β2Β συναντήσεις με 20 επιχειρήσεις από την Τζιανγκσού.

Στην κεντρική ομιλία του, ο κ. Changxing, μετέφερε την προσωπική σημασία που αποδίδει ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στις στρατηγικές σχέσεις με την Ελλάδα. Ανέδειξε επίσης την οικονομική δύναμη της Τζιανγκσού, η οποία κατέχει τη δεύτερη θέση στην Κίνα σε κατά κεφαλήν εισόδημα, με 85,26 εκατ. κατοίκους και μια έκταση 107.000 τμ.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος, τόνισε τον σημαντικό ρόλο της Κίνας και της Τζιανγκσού, καθώς και την ελληνική συμμετοχή στην έκθεση Import Export της Σαγκάης τον προσεχή Νοέμβριο.

Επιπλέον, το ΕΒΕΑ συμμετείχε και στη διοργάνωση B2B συναντήσεων «China - Greece B2B Matchmaking and Exchange», στις οποίες έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της Ένωσης Ναυπηγικής Βιομηχανίας της Τζιανγκσού, της Ένωσης Κατασκευαστικής Βιομηχανίας της Τζιανγκσού και κινεζικές εταιρείες, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον για άμεσες επιχειρηματικές διασυνδέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Τζιανγκσού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα της Κίνας, με ΑΕΠ που άγγιξε τα 1,93 τρισεκατομμύρια USD το 2024 (2η στην Κίνα). Διαθέτει μια εξαιρετικά ισχυρή μεταποιητική βιομηχανία, με 14 εθνικά clusters προηγμένης μεταποίησης, ενώ έχει προσελκύσει επενδύσεις από 408 κορυφαίες παγκόσμιες εταιρείες.

Ο όγκος των εισαγωγών-εξαγωγών της έφτασε τα 789,47 δισ. USD το 2024 (2η στην Κίνα), γεγονός που αναδεικνύει τις τεράστιες επενδυτικές και συνεργατικές ευκαιρίες που προσφέρονται στις ελληνικές επιχειρήσεις.