field_kentriki_fotografia
Επιστρέφουν δυναμικά οι μεγάλες επενδύσεις real estate στο κέντρο της Αθήνας

Μπορεί να μην συναντούμε τη φρενίτιδα του 2018, οπότε παλιές αποθήκες και κενά κτίρια μετατρέπονταν σε τουριστικά καταλύματα όμως, οι επενδύσεις σε αυτού του είδους τα projects αυξάνονται διαρκώς. Παρά τη γενικευμένη ανησυχία που προκαλούν οι πυρκαγιές και το ισχυρό ενδεχόμενο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων, το ελληνικό τουριστικό προϊόν έχει επιδείξει, διαχρονικά, ανθεκτικότητα, προσελκύοντας νέες επενδύσεις.

Επίσης, σύμφωνα με αναλυτές, η χρήση κατοικίας επιστρέφει στο κέντρο και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο, έστω και με ηπιότερους ρυθμούς, σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία, η τάση της μετασκευής κενών κτιρίων σε κατοικίες έχει επιστρέψει. Κι αυτό όχι μόνο λόγω της βελτίωσης των προοπτικών του ελληνικού real estate στην εποχή μετά την πανδημία, αλλά κι εξαιτίας της σταδιακής μετατροπής της ελληνικής πρωτεύουσας σε τουριστικό προορισμό για όλο το χρόνο, στόχο που υπηρετεί και η Μητροπολιτική Παρέμβαση στο Ελληνικό), την απουσία κατοικιών με ποιοτικά χαρακτηριστικά στο κέντρο της Αθήνας και βέβαια, τις χαμηλές τιμές των ελληνικών ακινήτων. 

Με αυτό το σκεπτικό, ολοένα και περισσότεροι επενδυτές τοποθετούν κεφάλαια σε μεσαίου αλλά και μεγαλύτερου μεγέθους έργα μετασκευής κτιρίων σε τουριστικά καταλύματα, με την πρωτοκαθεδρία να έχει το κέντρο της Αθήνας.

Τα projects

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberalmarkets, αυτή τη στιγμή προχωράει η μετασκευή κτιρίου γραφείων στην οδό Αρδηττού στην Αθήνα, που φιλοξενούσε την έδρα μικρομεσαίας τεχνικής εταιρίας, σε boutique hotel. Η τοποθεσία του ακινήτου-πολύ κοντά σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως οι στύλοι του Ολυμπίου Διός έχει καταστήσει ιδιαίτερα ελκυστικές τις αποδόσεις του συγκεκριμένου έργου.

Στην καλή θέση του ακινήτου στο Κολωνάκι, όπου βρισκόταν παλιότερα το κατάστημα ξένης αλυσίδας ένδυσης και υπόδησης, ποντάρουν και οι επενδυτές ενός ακόμη έργου μετατροπής σε τουριστικό κατάλυμα. Πρόκειται για πενταώροφο κτίριο στο Κολωνάκι που απέχει 600 και 400 μέτρα από τους σταθμούς μετρό Ευαγγελισμός και Σύνταγμα, αντίστοιχα, το οποίο αποκτά χρήση κατοικίας.

Στην αξιοποίηση ενός νέου ακινήτου στο κέντρο της Αθήνας ετοιμάζεται να προχωρήσει kai η λιβανέζικη εταιρεία YHE Hotel Establishment με επικεφαλής τον Ralph Yazbek, η οποία, πριν από μερικούς μήνες εξασφάλισε το πράσινο φως και για την μετατροπή του ιστορικού κτιρίου της ΧΑΝ στην οδό Ακαδημίας 36 (στη διασταύρωση με την οδό Ομήρου) σε πέντε αστέρων ξενοδοχείο.

To νέο έργο της λιβανέζικης εταιρείας περιλαμβάνει ένα ακόμη ακίνητο της ΧΑΝ. Πρόκειται για το κτίσμα που υπάρχει στην οδό Αναπήρων Πολέμου 3 στο Κολωνάκι, όπου ζούσε η οικογένεια του Αντώνιου Στεφανόπολι και η κόρη του Ιωάννα που υπήρξε η πρώτη γυναίκα φοιτήτρια στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1890.

Το ακίνητο, λοιπόν, όπου διέμενε η Ιωάννα Στεφανόπολι και δώρισε στη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων (X.A.N.), βρίσκεται στην κυριότητα της YHE Hotel και συγκεκριμένα της συνδεδεμένης με αυτήν Omirou Hotel Associates. Σε αυτή τη φάση, η εταιρία, θα πραγματοποιήσει πρόδρομες εργασίες και γεωτεχνικές έρευνες με στόχο να εξετάσει τη στατικότητα του ακινήτου και άλλα δεδομένα.

Η συνεχώς αυξανόμενη λίστα των νέων projects περιλαμβάνει και την μετατροπή από την Euroasset Κτηματική σε κτίριο κατοικιών του πρώην ξενοδοχείου στη συμβολή των οδών Τενέδου και Αγ. Ζώνης στην Κυψέλη. Το ξενοδοχείο δυναμικότητας 24 δωματίων και 43 κλινών ανήκε στην Εθνική Τράπεζα και είχε βγει στην αγορά προς περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Τεχνική - ξενοδοχειακή εταιρία προχωρά στην αποκατάσταση και ανακαίνιση διατηρητέου κτιρίου και αλλαγή χρήσης σε ξενοδοχείου, που βρίσκεται στις οδού Πάδοβα και Τριών Ιεραρχών στην Αθήνα, στην περιοχή των Πετραλώνων. Το ακίνητο βρίσκεται σε οικόπεδο 126 τ.μ., διαθέτει εμβαδόν δόμησης 252 τ.μ. και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο.

Δεν λείπουν και οι κατασκευές από το μηδέν (greenfield projects). Έτσι, τεχνική εταιρεία κατασκευάζει στην οδό Παναγιωταρά 60 στην περιοχή Γκύζη κτίριο κατοικιών με δύο υπόγεια, το οποίο είναι ενεργειακής κλάσης Α, ενώ διαθέτει “έξυπνα” συστήματα διαχείρισης ενέργειας.  Η ίδια εταιρία κατασκευάζει στην οδό Φωκίδος 43 στους Αμπελόκηπους και δεκαόροφη πολυκατοικία που βρίσκεται σε οικόπεδο με εμβαδόν 1.200 τ.μ.