Επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο

Επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο

Το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη επιδεινώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν κατά τον Ιανουάριο, καθώς η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα και ο αντίκτυπός της στην παγκόσμια οικονομία προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές, όπως καταγράφει μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα, Δευτέρα, και παρουσιάζει το πρακτορείο Reuters.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης που καταρτίζει το ινστιτούτο ερευνών στη Φρανκφούρτη Sentix, ο οποίος παρακολουθεί το ηθικό των επενδυτών και αναλυτών στην ευρωζώνη, υποχώρησε τον Ιανουάριο στις 9,6 μονάδες από τις 15,7 μονάδες το Δεκέμβριο. Ο δείκτης αναμενόταν να διαμορφωθεί στις 12,2 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, και πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση από τον Οκτώβριο και τη χαμηλότερη τιμή από τον Ιανουάριο του 2015. 

«Έρχονται μαύρα σύννεφα από την Ανατολή… διότι υπάρχουν δικαιολογημένες σοβαρές ανησυχίες πως η Κίνα δεν βιώνει απλά μια επιβράδυνση της ανάπτυξης αλλά πιθανώς μια πραγματικά ανώμαλη προσγείωση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Sentix.

Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 7 και 9 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.041 επενδυτών.

Ο επιμέρους δείκτης προσδοκιών για την οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε στις 6,3 μονάδες από τις 18,0 του Δεκεμβρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2014. Ωστόσο οι εκτιμήσεις των επενδυτών για την τρέχουσα κατάσταση επιδεινώθηκαν οριακά και διαμορφώθηκαν στο 13,0 από το 13,5 τον Δεκέμβριο.

Ο επιμέρους δείκτης που αφορά στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, υποχώρησε στις 18,1 από τις 22,7 μονάδες, τη χαμηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο.