field_kentriki_fotografia
Επαγγελματικά ακίνητα και γραφεία δύο ταχυτήτων

Γραφεία και καταστήματα, που βρίσκονται σε καλή τοποθεσία με καλή προβολή και άρα προσελκύουν ζήτηση εμφανίζουν αύξηση τιμών λόγω και του περιορισμένου αποθέματος. Αυτή η γενική αρχή που ίσχυσε ακόμη και στις δύσκολες περιόδους της κρίσης, βρίσκει απόλυτη εφαρμογή σήμερα που η αγορά ακινήτων ενισχύεται και κυρίως το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται.

Εξάλλου, διαχρονικά, σύμφωνα με τους αναλυτές, «μεγάλος ασθενής» του real estate ήταν τα αρνητικά θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας που τροφοδοτούσαν την πτώση των τιμών. Ωστόσο, η βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης τροφοδοτεί την άνοδο των αξιών στα επαγγελματικά ακίνητα. Την ίδια στιγμή, στα γραφεία νέοι χώροι δημιουργούνται και προσελκύουν ισχυρή ζήτηση επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμο απόθεμα.

Έτσι, στον τομέα των εμπορικών επιφανειών, πρωταγωνιστές είναι τα νέα εμπορικά κέντρα των οποίων η πληρότητα είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Δεν είναι τυχαίο ότι τα νέα καταστήματα στις επεκτάσεις του Golden Hall και του Smart Park καταλήφθηκαν άμεσα από νέους χρήστες και επωνυμίες, ενώ η ζήτηση είναι ήδη μεγάλη για τους νέους εμπορικούς χώρους που θα δημιουργηθούν στα δύο νέα εμπορικά κέντρα Marina Galleria και Vouliagmenis Mall στο Ελληνικό. Αλλά και για τα 14 καταστήματα του εμπορικού πάρκου Piraeus Retail Park, που αγόρασε ο όμιλος Φουρλής, έχουν συναφθεί συμβόλαιο με εταιρείες όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος, η LCWaikiki, η Μουστάκας και η αλυσίδα McDonald’s.

Αντίθετα, στους παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους, τα ενοίκια καταγράφουν μείωση κυρίως λόγω της πανδημίας και των περιορισμών στην μετακίνηση.  Σύμφωνα με έρευνα της C&W Proprius για το γ’ τρίμηνο του 2021, στην οδό Ερμού στην Αθήνα, η τιμή μίσθωσης ανά τ.μ. ανά μήνα υποχώρησε σε 260 ευρώ από 285 το τρίτο τρίμηνο του 2020, στη Γλυφάδα σε 130 ευρώ από 135, στην Κηφισιά στα 110 ευρώ από 120, στον Πειραιά σε 75 ευρώ από 80 και στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη στα 125 ευρώ από 135. Αντίθετα στο Κολωνάκι τα μισθώματα παρέμειναν σταθερά στα 95 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα.

Γραφεία

Διαφορετική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι ποιοτικοί γραφειακή χώροι, τομέας στον οποίο επενδύουν οι μεγάλες εταιρείες ακινήτων. Σύμφωνα με την έρευνα της Proprius, τα ενοίκια διαμορφώνονται στο κέντρο της Αθήνας σε 24 ευρώ (από 22 ευρώ), στο βόρειο τομέα της Αττικής (Κηφισίας, Αττική Οδός, Μεσογείων) σε 18,5 ευρώ (+24% έναντι του γ’ τριμήνου του 2020) και αυξήθηκαν κατά 8,5% στα 19 ευρώ στις Λεωφ. Συγγρού και Βουλιαγμένης και κατά 9,6% στα 15,5 ευρώ στον Πειραιά.

Επίσης, η ζήτηση για πρώτης κατηγορίας γραφεία είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Δεν είναι τυχαίο ότι το Μαρούσι έχει ξαναβρεί την παλιά του αίγλη ως το επιχειρηματικό κέντρο της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, στα σχέδια βρίσκεται η κατασκευή υπερσύγχρονου κτιρίου γραφείων στο οικόπεδο της πρώην Kodak στη Λεωφ. Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, με το ακίνητο να έχουν αποκτήσει, μέσω πλειστηριασμού, οι εταιρείες Noval (του ομίλου Στασινόπουλου) και Brook Lane Capital, έναντι τιμήματος 28,6 εκατ. ευρώ.

Δρομολογείται ένα σύγχρονο συγκρότημα πράσινων κτηρίων γραφείων συνολικής δομημένης επιφάνειας περίπου 49.000 τ.μ. το οποίο θα πιστοποιηθεί κατά LEED. To project, που υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, υπολογίζεται ότι θα απορροφήσει κεφάλαια συνολικού ύψους 48,7 εκατ., ποσό που αυξάνεται σε 77,3 εκατ. ευρώ, εάν ληφθεί υπόψη το τίμημα αγοράς. Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από ένα άλλο βιοκλιματικών προδιαγραφών κτίριο γραφείων.

O λόγος για το κτίριο γραφείων που κατασκευάζει στις οδούς Φραγκοκλησιάς, Αιγιαλείας και Κοσμά Αιτωλού στο Μαρούσι, που κατασκευάζει για λογαριασμό της Prodea, η ΤΕΡΝΑ. Το έργο είναι επένδυση 14 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει υπερσύγχρονο, βιοκλιματικό, πενταώροφο κτίριο με ανωδομή 7.000 τ.μ., υπόγειους – βοηθητικούς χώρους 7.000 τ.μ. και περίπου 200 θέσεις πάρκινγκ. Στη νέα αυτή κτιριακή ανάπτυξη πρόκειται σύντομα να μεταφερθούν οι εταιρείες Google και Elpedison.

Κοντά στο the mall Athens, η Dimand υπολογίζεται ότι θα ολοκληρώσει το δεύτερο τρίμηνο του 2022 το κτίριο γραφείων που θα στεγάζει τις νέες εγκαταστάσεις της Kaizen Gaming (Stoiximan - Betano). Αυτή τη στιγμή, κατασκευάζεται κτίριο 3 ορόφων με 3 πτέρυγες συνολικού εμβαδού 7.500 τ.μ, που θα διαθέτει και υπόγειο όπου θα φιλοξενούνται θέσεις πάρκινγκ και άλλοι κύριοι και βοηθητικοί χώροι.

Επίσης, η Prodea σχεδιάζει θα προχωρήσει στην ανακατασκευή υφιστάμενου κτιρίου στις λεωφόρους Συγγρού 44, Δοντά και Φαλήρου με στόχο το ακίνητο να μετατραπεί σε υπερσύγχρονο κτίριο γραφείων μέσω επένδυσης της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ.  

Στα νέα έργα ανήκει το νέο «πράσινο» κτίριο γραφείων στην Λ. Συγγρού και τις οδούς Λαγουμιτζή και Ευρυδάμαντος στην Αθήνα, που δημιουργεί η ΑΕΕΑΠ σε συνεργασία με τη Dimand.