Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Του Γιώργου Φιντικάκη

Χρειάστηκε οι Αμερικανοί της Exxon Mobil να εκφράσουν δημόσια και κατ'' επανάληψη την ενόχλησή τους για τις καθυστερήσεις στην παραχώρηση των οικοπέδων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, προκειμένου να ξεπαγώσει το θέμα, και να εγκριθούν επιτέλους οι περιβαλλοντικοί όροι για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη.

Δίχως να είναι σαφές σε ποιο βαθμό επηρέασε την επιτάχυνση των αποφάσεων η αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποκορύφωμα την παρουσία Πομπέο στην τριμερή του Ισραήλ, το θέμα είναι ότι υπεγράφη σήμερα η υπουργική απόφαση για την περιβαλλοντική έγκριση του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Κατόπιν αυτού, αναμένεται η υποβολή των συμβάσεων για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η υπογραφή τους και η κατάθεση των κειμένων στη Βουλή για κύρωση.

«Οι συμβάσεις ενδέχεται να κατατεθούν προς κύρωση στη Βουλή ακόμα και πριν το καλοκαίρι και σε κάθε περίπτωση πριν το τέλος του ενώ τις προσεχείς εβδομάδες θα υπογραφούν οι συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης για τις θαλάσσιες περιοχές ''Ιόνιο'' και ''οικόπεδο 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος)''», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Στην ουσία, μιλάμε για ένα διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το Δεκέμβριο του 2017, η κοινοπραξία υπέβαλε προσφορά το Μάρτιο του 2018, της κατακυρώθηκε τον Ιούλιο, αλλά δεν πρόκειται να της παραχωρηθεί πριν το καλοκαίρι του 2019. Δηλαδή… 1,5 χρόνο μετά από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία, όταν στην Κύπρο, η αντίστοιχη διαδικασία για να παραχωρηθεί το οικόπεδο 10 στην Exxon Mobil διήρκεσε μερικούς μόνο μήνες.

Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, δίνεται με τους εξής μεταξύ άλλων όρους και περιορισμούς:

  • Να συσταθεί διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος η οποία θα μεριμνά για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και θα αποτελεί το σύνδεσμο επί όλων των περιβαλλοντικών θεμάτων με τις τοπικές κοινωνίες, με τα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και το περιβάλλον παρατηρητήρια και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης.
  • Οι σεισμικές έρευνες θα διεξάγονται υπό λεπτομερές πλέγμα μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος το οποίο θα περιγραφεί σε κατάλληλο Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει ειδικά μέτρα για την αποτροπή επιπτώσεων στα κητώδη.
  • Για την επιλογή της εποχής εκτέλεσης των ερευνών θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι η χειμερινή περίοδος θεωρείται προτιμότερη, διότι επηρεάζονται λιγότερο τα θηλαστικά ως προς τις διαδικασίες αναπαραγωγής τους.
  • Για τις εκτάσεις που οι σεισμικές έρευνες θα υποδείξουν ως καταρχήν ενδιαφέρουσες, θα πρέπει να εκπονηθούν χάρτες των ενεργών ρηγμάτων και των θαλάσσιων γεωκινδύνων, καθώς και των αρχαιολογικών ευρημάτων, των ναυαγίων και των υποθαλάσσιων καλωδίων, να βελτιωθεί η ακρίβεια και η αξιοπιστία των προσομοιώσεων της διασποράς ενδεχόμενων διαρροών πετρελαίου, να διερευνηθούν επιπλέον μέτρα για την προστασία του τουρισμού, κ.α..
  • Η ασφάλεια κάθε γεώτρησης θα πρέπει να λάβει υπόψη την υψηλή σεισμική δραστηριότητα που χαρακτηρίζει την περιοχή, καθώς και τις ιδιαιτερότητες της θαλάσσιας δυναμικής και του έντονου αναγλύφου του πυθμένα. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να επιλεγούν μέθοδοι και υλικά κατάλληλα προς χρήση σε συνθήκες υψηλής σεισμικής δραστηριότητας, να ληφθούν μέτρα θωράκισης έναντι του μέγιστου αναμενόμενου κυματισμού ή των εντονότερων πιθανών φαινομένων θύελλας/θαλασσοταραχής και να προετοιμαστούν λεπτομερή ομοιώματα διασποράς για την περίπτωση πετρελαιοκηλίδας, ώστε να καταστεί άμεση και αποτελεσματική η αντιμετώπισή της.

 

Διαβάστε Περισσότερα