ΔΝΤ: Τα επιτόκια θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται στα μέσα του 2024
AP Photo/Michael Sohn
AP Photo/Michael Sohn

ΔΝΤ: Τα επιτόκια θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται στα μέσα του 2024

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσβλέπει σε μια «ομαλή προσγείωση» για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία επισήμανε ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται γύρω στα μέσα του έτους.

«Είμαστε πολύ σίγουροι ότι η παγκόσμια οικονομία είναι τώρα έτοιμη για αυτή την ομαλή προσγείωση που ονειρευόμαστε», μετά από μερικές από τις πιο απότομες αυξήσεις επιτοκίων των τελευταίων δεκαετιών, δήλωσε η Γκεοργκίεβα στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Κυβερνήσεων στο Ντουμπάι. 

Σχετικά με την προοπτική μείωσης των επιτοκίων σε κορυφαίες οικονομίες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένει ότι «θα δούμε μέχρι τα μέσα του έτους τα επιτόκια να κινούνται προς την κατεύθυνση που κινείται ο πληθωρισμός το τελευταίο έτος».

Προειδοποίησε ότι η οικονομία πρέπει ωστόσο να «προσδοκά το απροσδόκητο», στον απόηχο της πανδημίας COVID-19 ενώ δήλωσε ότι μια παρατεταμένη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα επηρεάσει τις παγκόσμιες οικονομίες.

«Φοβάμαι περισσότερο μια μακροχρόνια σύγκρουση, διότι (αν) συνεχιστεί, ο κίνδυνος των δευτερογενών επιπτώσεων αυξάνεται», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Αναφερόμενη στις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή «βλέπουμε τον κίνδυνο των δευτερογενών επιπτώσεων στη Διώρυγα του Σουέζ», προσθέτοντας ότι μια ευρύτερη ανάφλεξη την περιοχή μπορεί να γίνει προβληματική για την παγκόσμια οικονομία.