field_kentriki_fotografia
Cenergy: Τι σηματοδοτεί το mega deal με την Orsted και η απόβαση στις…ΗΠΑ

Έως το πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι όροι μεταξύ της συνεργασία της Cenergy και της Orsted που αφορά στη δημιουργία εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών. Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση που σηματοδοτεί την παραγωγική δραστηριοποίηση της Cenergy στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με την εισηγμένη στο Nasdaq Orsted, η οποία καταγράφει τζίρους άνω των 7 δισ. ευρώ. 

Η πρώτη φάση αφορά στην ανάθεση από την Πολιτεία του Maryland των ΗΠΑ στην Orsted του έργου ανάπτυξης αιολικού πάρκου. Πρόκειται για το project Skipjack Wind 2 Offshore Wind Farm, με συνολική ισχύ 846 MW.  Μέσω αυτού του σημαντικού έργου θα τροφοδοτούνται 250.000 σπίτια στη Delmarva. Σε αυτό το πλαίσιο επιτυγχάνεται και η βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή, με το Maryland να έχει θέσει ως στόχο να προμηθεύεται το 50% της ενέργειας που καταναλώνει από ΑΠΕ έως το 2030.

Η επένδυση αυτή (άνω των 510 εκατ. δολαρίων) έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία. Αναμένεται να δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας για την κατασκευή του έργου, ενώ αυτές αναμένεται να διατηρηθούν και για τη συντήρησή του. Επομένως η πρώτη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων στο Maryland, σε συνεργασία με την Hellenic Cables, δημιουργεί ένα έργο –μεγαθήριο, που μπορεί να φτάσει τους 100 πύργους ανεμογεννήτριες ετησίως. Τα παραπάνω αναφέρει η ανακοίνωση της Orsted.

Τι πυροδοτεί την εκρηκτική ανάπτυξη

Η Cenergy αναμένεται τα επόμενα χρόνια να καταγράψει εκρηκτική ανάπτυξη. Έχει ανεκτέλεστο παραγγελιών στο εννεάμηνο 800 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα έχει αναλάβει νέα έργα όπως η διασύνδεση Σαντορίνης –Νάξου στην Ελλάδα, τον αγωγό HFW στη Νορβηγική Βόρεια Θάλασσα και το πρώτο υποθαλάσσιο έργο με τη Vattenfall στη Δανία. Παράλληλα τα προϊόντα της εταιρείας είναι και πάλι ανταγωνιστικά στην αγορά των ΗΠΑ μετά τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για τους δασμούς. Τα EBITDA αναμένεται να ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω αναμένεται να πυροδοτήσουν ράλι στην τιμή της μετοχής 50% σύμφωνα με αναλυτές, όπως η Optima Bank.

Oι προοπτικές για τα προϊόντα της εταιρείας είναι θετικές.  Ο κλάδος των καλωδίων συνεχίζει να εκτελεί τις εξασφαλισμένες παραγγελίες για έργα, διατηρώντας ισχυρή δυναμική και εκμεταλλευόμενος την ικανότητά του να επεκτείνεται σε νέες αγορές. Ταυτόχρονα, η εταιρεία συνεχίζει να ερευνά πιθανές επιχειρηματικές συνεργασίες εκτός των συνόρων ώστε να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία στα υποβρύχια καλώδια και να επωφεληθεί από το αποδεδειγμένο παγκόσμιο ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Το υψηλό επίπεδο αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητάς σε όλα τα εργοστάσια οδηγεί την κερδοφορία ολόκληρου του κλάδου, καθώς κατά τη διάρκεια του 2021 επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη της ζήτησης για προϊόντα καλωδίων και μάλιστα απέκτησε περαιτέρω ρυθμό.

Τέλος, ο κλάδος των σωλήνων χάλυβα κατέστη κερδοφόρος κατά το γ' τρίμηνο και αναμένεται να επωφεληθεί ακόμη περισσότερο από την αύξηση των παραγγελιών κατά τους τελευταίους μήνες του έτους. Η Σωληνουργεία Κορίνθου παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά των ΗΠΑ σχετικά με την άρση των δασμών στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα από την ΕΕ και ετοιμάζεται να επωφεληθεί από την αναζωογόνηση της αγοράς, αλλά και από νέες ευκαιρίες. Καθώς η ζήτηση ενέργειας ανακάμπτει, η θυγατρική εστιάζει στα νέα καινοτόμα προϊόντα και στην επέκταση των πωλήσεών της σε νέες γεωγραφικές περιοχές.