Βρετανία: Υποχώρησε στο 2% ο πληθωρισμός τον Μάιο
Shutterstock
Shutterstock

Βρετανία: Υποχώρησε στο 2% ο πληθωρισμός τον Μάιο

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία επέστρεψε στο στόχο του 2% τον Μάιο για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία την Τετάρτη.

Όπως αναφέρει το Reuters, η πτώση του πληθωρισμού θα χαιρετιστεί τόσο από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ όσο και από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE)- αλλά πιθανότατα είναι αργά για να αλλάξει την τύχη του Σούνακ στις εκλογές του επόμενου μήνα αλλά και να προκαλέσει μείωση των επιτοκίων της BoE την Πέμπτη.

Τα στοιχεία της Μαΐου έδειξαν ότι ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών - που η BoE πιστεύει ότι δίνει μια καλύτερη εικόνα των μεσοπρόθεσμων κινδύνων πληθωρισμού - ήταν 5,7%, μειωμένο από το 5,9% τον Απρίλιο, αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο το 5,5% που περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Η πτώση του ετήσιου πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή από το 2,3% του Απριλίου ήταν σύμφωνη με την προσδοκία των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters και σηματοδοτεί μια απότομη πτώση από το υψηλό 41 ετών του 11,1% τον Οκτώβριο του 2022.

Η πτώση ήταν πιο έντονη από ό,τι στην ευρωζώνη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο πληθωρισμός τον Μάιο ήταν 2,6% και 3,3% αντίστοιχα, διαψεύδοντας τις ανησυχίες ότι ο βρετανικός πληθωρισμός είναι ασυνήθιστα επίμονος

Ακόμα κι έτσι, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν περίπου κατά 20% τα τελευταία τρία χρόνια, συμπιέζοντας το βιοτικό επίπεδο και συμβάλλοντας στην καταβαράθρωση της δημοτικότητας των Συντηρητικών του Σουνάκ, οι οποίοι βρίσκονται περίπου 20 μονάδες πίσω από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις.

Η BoE είπε ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο της δεν αρκεί από μόνη της για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters πιστεύουν ότι θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από το υψηλό 16 ετών του 5,25% τον Αύγουστο, οι αγορές πιστεύουν ότι μια πρώτη κίνηση είναι πιο πιθανή τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο - και βλέπουν μόλις 10% πιθανότητα μείωσης αυτή την εβδομάδα.

Η πιο πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού οφείλεται στη μείωση των ρυθμιζόμενων λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών τον Απρίλιο - η επίδραση της οποίας θα εξασθενίσει αργότερα μέσα στο έτος, όταν η BoE προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ξανά.