Βρετανία: Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων κέρδισαν σε πέντε μέρες περισσότερα από το μέσο ετήσιο μισθό

Βρετανία: Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων κέρδισαν σε πέντε μέρες περισσότερα από το μέσο ετήσιο μισθό

Οι επικεφαλής των μεγάλων βρετανικών επιχειρήσεων θα έχουν ήδη συγκεντρώσει για φέτος σήμερα το βράδυ περισσότερα χρήματα απ'' όσα θα συγκεντρώσει ο μέσος εργαζόμενος ολόκληρο το έτος 2016, σύμφωνα με τo think tank High Pay Centre.

Σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό, οι γενικοί διευθυντές των 100 επιχειρήσεων που συμμετέχουν στον δείκτη FTSE-100 των κύριων μετοχών του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου θα έχουν κερδίσει απόψε, δηλαδή τη δεύτερη ημέρα δουλειάς μετά την Πρωτοχρονιά, περισσότερα από τον μέσο ετήσιο μισθό στη Βρετανία, που ανέρχεται σε 27.645 στερλίνες (37.600 ευρώ).

Η σημερινή ημέρα, η οποία αποκαλείται "η Τρίτη των μεγιστάνων", φέρνει ξανά στο φως "το μόνιμο πρόβλημα των μισθολογικών διαφορών στο Ηνωμένο Βασίλειο", επισημαίνει ο διευθυντής του High Pay Center, ο Στέφαν Στερν.

Τα μεγάλα αφεντικά κέρδισαν το 2014 κατά μέσο όρο 4,96 εκατ. στερλίνες (6,75 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με το κέντρο μελετών, αυτό ισοδυναμεί με ωρομίσθιο άνω των 1.200 στερλινών (1.600 ευρώ).

Αφότου ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση, η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τους μισθούς και τα πριμ των διευθυντικών στελεχών. Οι μέτοχοι μπορούν πλέον να αντιτίθενται στην πολιτική των αμοιβών των στελεχών κατά τις γενικές συνελεύσεις.

Οι μεγάλοι όμιλοι είναι επίσης υποχρεωμένοι από το 2013 να δημοσιεύουν πιο διαφανή στοιχεία για τις αμοιβές των διευθυντών, οι οποίοι έχουν πριμ, οψιόν σε μετοχές και άλλα πλεονεκτήματα επιπλέον του βασικού μισθού τους.

To think tank επισημαίνει πως οι αριθμοί επιτρέπουν σε κάποιον να αναρωτηθεί σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ