Βιλερουά (ΕΚΤ): Πρόωρο να «ποντάρουμε» σε μείωση των επιτοκίων
AP Photo/Ng Han Guan, Pool
AP Photo/Ng Han Guan, Pool

Βιλερουά (ΕΚΤ): Πρόωρο να «ποντάρουμε» σε μείωση των επιτοκίων

«Είναι "πρόωρο" να ποντάρει κανείς σε μείωση των επιτοκίων», δήλωσε ο Φρανσουά Βιλερουά, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, στο CNBC, καθώς οι παράγοντες της αγοράς εξετάζουν αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο των επιτοκίων.

«Θα πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό το επίπεδο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Το να στοιχηματίζουμε τώρα για την επόμενη μείωση είναι μάλλον πρόωρο», είπε χαρακτηριστικά.

Η ΕΚΤ αύξησε και πάλι τα επιτόκια νωρίτερα αυτό το μήνα, ανεβάζοντας το κύριο επιτόκιο καταθέσεων στο 4%. Το επιτόκιο αναφοράς βρισκόταν στο -0,5% τον Ιούλιο του 2022, προτού η κεντρική τράπεζα ξεκινήσει έναν έντονο κύκλο αύξησης των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Τα στοιχεία για τον Αύγουστο έδειξαν ότι ο γενικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν υψηλότερος από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, στο 5,2%, από 5,3% τον προηγούμενο μήνα. Στόχος της ΕΚΤ είναι να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%.

«Θα πρέπει να παραμείνουμε πολύ αποφασισμένοι και επίμονοι», πρόσθεσε όσον αφορά στην αντιμετώπιση των υψηλότερων τιμών στο μπλοκ.

Οι παράγοντες της αγοράς αναρωτήθηκαν αν η ΕΚΤ έχει φτάσει στο αποκορύφωμα του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της. Η κεντρική τράπεζα δήλωσε στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ότι "το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φθάσει σε επίπεδα που, αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο".

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από το Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα έδειξε ότι οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα φέτος και πρότειναν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων ίσως συμβούν το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

«Προς το παρόν η διάρκεια γίνεται πιο σημαντική από το επίπεδο», σχολίασε σχετικά με τα επιτόκια. «Αν χρησιμοποιείτε τις λέξεις όπως κορυφή ή βουνά, θα επέμενα περισσότερο σε ένα οροπέδιο. Αλλά εξαρτάται από τα δεδομένα και αν πρέπει να αντιδράσουμε θα αντιδράσουμε και προς τις δύο κατευθύνσεις».