Απρόσμενη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία το Νοέμβριο

Απρόσμενη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία το Νοέμβριο

Απρόσμενη πτώση εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία το Νοέμβριο, σε μια ένδειξη πως η επιβράδυνση των αναδυόμενων αγορών όπως η Κίνα και η Βραζιλία μπορεί να πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, η παραγωγή προσαρμοσμένη στις εποχιακές μεταβολές και τον πληθωρισμό, μειώθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση το Νοέμβριο, έχοντας ενισχυθεί κατά 0,5% τον Οκτώβριο. Σημειώνεται πως οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Bloomberg, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για άνοδο κατά 0,5%.

Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,1%.

«Οι παραγωγοί ήταν διστακτικοί στο να προγραμματίσουν την παραγωγή το τελευταίο τρίμηνο του 2015», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του. «Η επιβράδυνση κάποιων αγορών ήταν καθοριστική σε αυτό. Ωστόσο, οι βιομηχανικές παραγγελίες έχουν ενισχυθεί και έχει βελτιωθεί και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη».

Στα επιμέρους στοιχεία, η παραγωγή επενδυτικών αγαθών εμφάνισε τη μεγαλύτερη πτώση κατά 3,3% το Νοέμβριο, υπεραντισταθμίζοντας την αύξηση κατά 2,5% του προηγούμενου μήνα. Η μεταποιητική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,8%.

Αντίθετα, η παραγωγή ενέργειας ενισχύθηκε κατά 2,5%, η παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων σημείωσε άνοδο 1,9%, ενώ η παραγωγή του κατασκευαστικού κλάδου αυξήθηκε κατά 1,6%.

Υπενθυμίζεται πως εχθές, του υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες για το Νοέμβριο εμφάνισαν αύξηση κατά 1,5%, καθώς η ζήτηση για βασικά αγαθά ενισχύθηκε με το μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν πέντε ετών.