Αναλυτές για Mytilineos: Ρεκόρ κερδών για το 2022 και αναβάθμιση στην τιμή-στόχο

Αναλυτές για Mytilineos: Ρεκόρ κερδών για το 2022 και αναβάθμιση στην τιμή-στόχο

Ρεκόρ κερδών για το 2022 βλέπουν οι αναλυτές στις εκθέσεις τους μετά τα αποτελέσματα εννιαμήνου της Mytilneos. Οι αναλυτές μεταξύ άλλων της NBG, της Πειραιώς, της Citi και της Wood,  κάνουν ειδική μνεία  στις δύο μεγάλες συμφωνίες που υπέγραψε η εταιρεία, αυξάνουν την τιμή στόχο της μετοχής έως τα 23 ευρώ και αναμένουν EBITDA άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Οι δύο μεγάλες συμφωνίες που υπέγραψε η εταιρεία με τη ΔΕΗ για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για τη μονάδα αλουμινίου και με τη Glencore για τη μακροπρόθεσμη συμφωνία 1,5 δισ. ευρώ για την πώληση αλουμίνας και αλουμινίου, συμβάλουν στην ενίσχυση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας σημειώνουν οι αναλυτές. 

Οι αναλυτές της NBG Securities σε σημερινή τους έκθεση διατηρούν τη σύσταση «outperform» και αυξάνουν την τιμή στόχο στα 23 ευρώ. Ειδικότερα, σημειώνουν πως οι επιδόσεις της εταιρείας στο γ’ τρίμηνο στον κλάδο του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και στη μεταλλουργία αναμένεται να οδηγήσουν σε ρεκόρ κερδοφορίας το 2022.

Yπενθυμίζεται πως η εταιρεία έκλεισε το εννιάμηνο του έτους με νέα ιστορικά υψηλά της κερδοφορία της στα 115 εκατ. ευρώ και του κύκλου εργασιών στα 1,698 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 62,4% στα κέρδη ανά μετοχή σε προσαρμοσμένη βάση και καθαρό δανεισμό στα 804 εκατ. ευρώ με δείκτη μόχλευσης μόλις στο 2,5 σε μια χρονιά κατά την οποία πολύ σημαντικές επενδύσεις είτε ολοκληρώνονται, είτε βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η Citi διατηρεί τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της Mytilineos και δίνει τιμή –στόχο στα 21,5 ευρώ/μετοχή. Οι αναλυτές δίνουν ιδιαίτερο βάρος στο μείγμα της κερδοφορίας και στο EBITDA της ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία χαρακτηρίζουν καλύτερα των εκτιμήσεων. Μάλιστα, ο κλάδος του αλουμινίου παρά τις αυξημένες τιμές των πρώτων υλών σημείωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Όπως αναφέρει ο αμερικάνικος οίκος , η Mytilineos οδηγείται σε ρεκόρ κερδοφορίας το 2022 καθώς οι υψηλές τιμές του αλουμινίου των τελευταίων μηνών, έχουν εξασφαλίσει υψηλά επίπεδα κερδοφορίας για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Για υπέρβαση των προσδοκιών στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της Mytilineos κάνει λόγο η Πειραιώς Χρηματιστηριακή σε έκθεσή της, αναφέροντας πως το 2022 θα συνεχιστεί η ανάπτυξη της εταιρείας, ενώ αναφέρει πως το γεγονός πως οι τιμές αλουμινίου βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επωφελεί την εταιρεία. Τέλος, οι αναλυτές σημειώνουν πως ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιταχύνει την ανάπτυξή του με την εκτέλεση νέων έργων

Από τη μεριά της η Wood, σημειώνει πως τα κέρδη της εταιρείας αναμένεται να καταγράψουν ιστορικό υψηλό το 2022 και τα EBITDA θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ. Προς αυτά τα αποτελέσματα οδηγούν οι αυξημένες τιμές αλουμινίου, τα υψηλότερα premium και το σημαντικό ανεκτέλεστο στις ΑΠΕ.

Η Optima με τη σειρά της, αναφέρεται σε ανθεκτικά αποτελέσματα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο διεθνές περιβάλλον για την ενέργεια, ενώ επισημαίνει πως το χρέος αυξήθηκε καθώς υπάρχουν αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης και νέες επενδύσεις.

Τέλος, η Βeta Χρηματιστηριακή υπογραμμίζει πως οι προοπτικές για την εταιρεία είναι πολύ θετικές, χάρη στην ανοδική τάση που παρουσιάζουν οι τομείς ενέργειας, ηλεκτρισμού και αερίου.